Clanul Preda plănuia să jefuiască PKK cu armele de la Ciorogârla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Preda (în blugi şi adidaşi albi) şi 13 presupuşi complici ai săi au fost arestaţi la 27 decembrie 2009
Eugen Preda (în blugi şi adidaşi albi) şi 13 presupuşi complici ai săi au fost arestaţi la 27 decembrie 2009

Interlopii coordonaţi de Eugen Preda asigurau transporturi de heroină pentru temuta reţea teroristă     Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Clanul „Luptătorilor“ - condus de Eugen Preda - plănuia înscenarea jefuirii a 1.000 de kilograme de heroină traficată de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Pe lângă traficul de droguri, interlopii lui Eugen Preda se ocupau şi cu traficul de arme. Mai multe arme dintre cele furate de la unitatea militară din Ciorogârla, în ianuarie 2009, au fost vândute de „locotenenţii" lui Preda unor membri ai clanurilor „Sportivilor" şi „Cămătarilor".

SECTORUL 1, CONTROLAT DE HOŢI DE MAŞINI ŞI PROXENŢI

Clanul Răcean luat pe sus de DIICOT pentru înşelăciuni de 1.000.000 de euro după reţeta Băhăian

Clanurile Capitalei: Lupta pentru putere în sectorul 3 se dă între Chira şi Sile Pietroi

Clanurile Capitalei: Sectorul 2, controlat de familiile de ţigani

Ucigaşul lui Trifa junior, victimă a „Împăratului“

Suspecţii de omor în cazul fiului de judecător sunt monitorizaţi de la etaj


Procurorii DIICOT au folosit pentru prinderea interlopilor - angrenaţi în traficul internaţional de arme şi de droguri - mai mulţi ofiţeri sub acoperire, care au descoperit faptul că reţeaua de crimă organizată coordonată de Eugen Preda se ocupa cu transportarea heroinei pentru membrii temutei organizaţii teroriste PKK.

Planurile clanului

Cele mai dese transporturi erau făcute din Turcia în Germania, în zonele în care comunitatea kurdă era majoritară. La un moment dat însă, oamenii lui Preda au pus la cale înscenarea unui jaf cu scopul de a-şi însuşi o tonă (1.000 de kilograme) de heroină pe care membrii PKK intenţionau să o livreze în Germania.

Drogurile urmau să ajungă în Germania, prin România, cu ajutorul a trei autoturisme Mercedes, ai căror şoferi erau aleşi de Eugen Preda. Informaţiile despre jaf au ajuns însă la urechile unui investigator sub acoperire.

În cazul în care ar fi ratat jaful, interlopii aveau pregătit şi „planul B": să fure o parte din heroină şi să o înlocuiască cu diferite substanţe pentru a nu fi sesizată dispariţia. Interlopii intenţionau să introducă drogurile furate pe piaţa bucureşteană.

Discuţiile cu PKK, în limba turcă

Legăturile cu membrii PKK le ţinea George Laurenţiu Dinu, zis „Gore", ale cărui convorbiri telefonice au fost înregistrate de SRI. Discuţiile telefonice erau purtate în limba turcă. Persoana cu care „Gore" încheia afacerile în Turcia era Halis Halitoglu, cunoscut şi ca Sami Aido Ali, unul dintre membrii marcanţi ai PKK, care a fost condamnat în România, la începutul anilor 2000, pentru trafic de droguri. Operaţiunea „O tonă de droguri" urma să fie coordonată de Marius Costea, zis „Ţâru", care acţiona la ordinele directe ale naşului de botez al fiului său, Eugen Preda.

„Ţâru" devenise şeful neoficial al clanului condus de Eugen Preda imediat după scandalul din „Mall Plaza România". Eugen Preda, simţin­du-se monitorizat de servicii secrete, l-a delegat pe „Ţâru" ca prim-locotenent şi l-a mandatat să se ocupe de acţiunile violente ale grupării: tâlhării, şantaj, recuperări de bani, cămătării.

Răzbunarea

Potrivit interceptărilor telefonice din dosar, turcii erau nemulţumiţi de afacerile cu clanul Preda, după ce, în vara anului 2009, doi cărăuşi români au fost prinşi de poliţiştii antidrog la graniţa turco-bulgară. La 14 iunie 2009, vameşii bulgari au găsit într-un Ford Explorer - cumpărat de George Laurenţiu Dinu şi condus de Vasile Pintili - 51 de kilograme de heroină.

Două luni mai târziu, vameşii l-au prins pe Sever Doru Sanda, care conducea un autotusim Renault, când transporta 73 de kilograme de heroină. Românii au fost arestaţi şi interogaţi de autorităţile bulgare. Toate pachetele de heroină erau marcate cu emblema organizaţiei turce, un vultur cu stea în gheare, lucru foarte rar întâlnit, specific doar marilor grupări de crimă organizată. Pierderea pentru PKK, cele 124 de kilograme de heroină, a fost evaluată la peste 2.500.000 de euro.

Dacă drogurile ajungeau în Europa de Vest, valoarea lor ar fi crescut de cel puţin două-trei ori. Marilena Mincu, soţia lui Adrian Mincu, un alt „locotenent" al lui Eugen Preda, se plânge la telefon Marianei Elena Sanda - al cărei soţ a fost prins în Bulgaria transportând heroină - că soţul ei era urmărit de turci pentru a  a-l trage la răspundere pentru drogurile pierdute.

Arme pentru „teroriştii" din Spania

Eugen Preda şi oamenii lui nu s-ar fi sfiit să vândă arme nici temuţilor terorişti ai grupării separatiste başce - ETA, cunoscută în Spania pentru atacurile de o violenţă ieşită din comun. Potrivit anchetatorilor, armele furate de la Ciorogârla au fost folosite şi în operaţiuni de pază a transporturilor de droguri sau în acţiuni de intimidare a adversarilor. De asemenea, o parte din arme au fost vândute.

Pentru a recupera armele, procurorii DIICOT au folosit un informator sub acoperire cu nume de cod „Marian Guţă". Acesta s-a oferit să cumpere arme de asalt, pretinzând că este intermediarul unei grupări teroriste - afiliată la ETA - din Spania, care oferă 6.000 de euro pentru un pistol-mitralieră. Marius Costea, zis „Ţâru", s-a lăudat investigatorului sub acoperire că-i poate vinde oricâte arme vrea.

A trecut la ameninţări

Conform procurorilor, Eugen Preda a participat, personal, la furtul armelor de la unitatea militară din Ciorogârla, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2009. El era monitorizat într-un dosar privind traficul internaţional de droguri, iar din convorbirile telefonice - interceptate de SRI - s-a descoperit că Eugen Preda, însoţit de alte cinci persoane au spart unitatea militară şi au furat 62 de arme, nouă baionete, şase binocluri şi alte accesorii pentru armament.

Ulterior, ei şi-au împărţit „prada". Eugen Preda şi alte 13 persoane au fost arestaţi la 27 decembrie 2009. Ei au primit joia trecută un nou mandat de arestare preventivă, după ce Preda ar fi ameninţat anchetatorii din acest caz că, dacă va fi condamnat, „toată lumea va plăti".

Exclus din poliţie

Eugen Preda a fost dat afară din Poliţie în februarie 2009 - unde activa ca ofiţer - după scandalul de la Mall Plaza România. După acest incident, Preda a fost monitorizat, ajungându-se la concluzia că este implicat în traficul internaţional de droguri, dar şi că este „creierul" furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla.

Transferat de la clanul „Cămătarilor"

De altfel, o parte dintre armele furate de la Ciorogârla au ajuns şi la alţi interlopi din Bucureşti. Unul dintre aceştia este Iulian Marghiolescu, zis „Lală", fost membru al grupării lui Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru". După arestarea „Cămătarilor", „Lală" finanţa gruparea Preda cu banii necesari achiziţionării de heroină din Turcia. Două pistoale-mitralieră au fost vândute clanului „Sportivilor" pentru 3.000 de euro fiecare. La clanul „Sportivilor" au ajuns încă două pistoale-mitralieră date în schimbul unui pistol cu amortizor.

Vânzarea armelor

Discuţie telefonică, interceptată de SRI, între Alexandru-Nicolae Iordan - în a cărui depozit din Chiajna au fost găsite mai multe arme furate de la Ciorogârla - şi Marius Costea, un alt „executant" al ordinelor date de Eugen Preda. Interlopii au fost arestaţi în decembrie 2009.

7 noiembrie 2009, ora 20.42

Marius Costea: Şi-mi dai şi p-ăla mare (pistol mitralieră - n.r.)? Dacă e.
Alexandru-Nicolae Iordan: Alea mari nu ţi-am dat?
M.C.: Alea mare... Păi da, mă, da' mi-e prieten şi mi-a dat 3.000 (euro - n.r.).
A.N.I.: Câte d-astea vrea acuma?
M.C.: Păi mai vrea, în afară de alea două, trei. Şi-a zis, de-aia, mai bine (...) de bilete (arme de foc n.r.) şi-a zis că: vorbim la tine.
A.N.I.: Am şase făcute, şlefuite (arme de foc cărora le-a şters seriile n.r.) şi doişpe nefăcute. Adică ale mele şi a lu' ăla.
M.C.: Şase ale tale şi şase ale ăluia?
A.N.I.: Da.
M.C.: Păi vezi, unu-n plus (...) tre' să-mi ia mie.
A.N.I.: Păi, e-al tău.
M.C.: Păi nu, în afară de ăla.
A.N.I.: Păi cum?
M.C.: Păi ştii că ţi-am zis că am unul la ei? Unu-n plus. Ne-au venit câte cinci când au împărţit (armele n.r.) Şi eu am.
A.N.I.: Păi nu, mă, Gogule. Păi, stai aşa! Deci, eu le-am cumpărat pe-a lu' Măcinic (partea lui Marian Scarlat, zis „Măcinic", participant la furtul de armament de la Ciorogârla), da?
M.C.: N-am treabă cu alea!
A.N.I.: Păi, ale mele, deci, ce am eu, e de la Măcinic, da? Şi el mi-a făcut, mi-a adus mie unul când a luat de-acolo.
Mi-a adus unu' mie. Separat de astea. Deci, separat (...).
M.C.: Da' nu, a lu' Doru (Doru Tăbârcă zis „Mărgică", un alt participant la furtul de armament de la Ciorogârla), ale tale, da' a lu' Doru câte sunt?
A.N.I.: Ăăă, şi eu, eu l-am luat şi pe-al lui Chiriţă (Sandu- George Chiriţă, un alt participant la furtul de armament de la Ciorogârla),  alea cinci (arme n.r.).
M.C.: Ţi-am dat şi eu două.
A.N.I.: Da, şi mi-a... Unu mi-ai dat.
M.C.: Două ţi-am dat.
A.N.I.: Sau două!?
M.C.: Două ţi-am dat.
A.N.I.: Alea...
M.C.: Tu ai mai multe ca toţi!
A.N.I.: Da, eu am mai multe ca toţi!
M.C.: Băi, de ce le-ai luat aşa?
A.N.I.: Să scap de ele.
M.C.: Da, păi...
A.N.I.: Păi şi eu la fel, Gogule, uite, eu trăiesc cu el în portbagaj.
M.C.: Ce, te mint? Eu, cu banii pe primul, mi-am luat maşină!
A.N.I.: Foarte bine!
M.C.: Păi ce stau cu...
A.N.I.: Cât ai dat p-asta (un autoturism Audi A 6 - n.r.)?
M.C.: Unşpe mii.
A.N.I.:: Şi-ai luat paişpe mii pe ele?
M.C.: Da. Păi, da' n-am luat toţi banii. Mai are să-mi dea şi (...)
A.N.I.: Ai dat mai mult, dă-te-n...!
M.C.: Ţi-am dat... Am dat aia mare (pistol mitralieră - n.r.), 3.000 o dată, şi astea (pistoale - n.r.) acum - 10.000.
A.N.I.: Le-ai dat, le-ai dat pe mai mult.
M.C.: Nu ţi-am zis de-atunci, c-am dat-o pe trei (3.000 n.r.)? Nu ţi-am zis?
A.N.I.: Păi lasă, mă, p-aia mare! Zic, p-astea, le-ai dat pe mai mult!
M.C. Nu, le-am dat... Eu nu mai am, mă, niciuna, le-am dat p-alea mari.
A.N.I.: A, le-ai vândut?
M.C.: Eu am dat tot, frate, nu mai am nimic, nici pentru mine nu mai am.
A.N.I.: Păi, de ce nu ţi-ai oprit una?
M.C.: Nu mai vreau!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite