Clădirile vechi din centrul Iaşiului, ocupate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului se declară neputincioşi

"În clădiri stau tot felul de persoane fără mutaţie. Cuza Vodă va intra în reparaţie, căci este păcat de clădiri. Vom salubriza zona şi vom găsi şi soluţii locative pentru cei de acolo", afirmă şefii oraşului.

Rromi, cai şi şobolani, în buricul târgului
La doar 10 minute de mers pe jos de pe Cuza Vodă, pe strada Păcurari nr. 75, un imobil a devenit adăpost pentru aproape o sută de oameni. Trecătorii iuţesc pasul când trec prin dreptul imobilului în care rromii, caii şi şobolanii convieţuiesc fără probleme. "Doar eu şi familia avem mutaţie aici, de acum 30 de ani. Restul stau şi ei aşa…", declară Fănică Popescu, a cărui familie numără 12 persoane. Auzind cuvântul "evacuare", rromii sunt gata să pună mâna pe "şiş". "Au primit somaţie să plece, deoarece nu au mutaţie în clădire", declară Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. "Trebuie să îi mutăm pe undeva, să salvăm clădirile din centrul Iaşiului. Imobilele care nu mai pot fi consolidate vor fi demolate", mai spune Andrei Trofor.

Încercări de evacuare, sortite eşecului
În ultimii ani, şefii Iaşiului au încercat de mai multe ori să evacueze familiile de rromi care s-au aciuat în centrul oraşului.
Ameninţaţi cu cuţitul, butelia, incendierea sau răscoala, edilii au bătut în retragere. Pe de altă parte, capii poliţiei au atras atenţia municipalităţii că respectivele imobile au devenit adăposturi pentru tot felul de posibili infractori. "Cei care nu au mutaţie vor fi daţi afară, iar cei care nu sunt din Iaşi vor fi urcaţi în trenuri şi trimişi în judeţele lor", mai spun şefii oraşului, fără să poată preciza când anume vor şi face acest lucru.
Deocamdată, reprezentanţii primăriei rămân la strategia adoptată în ultimii ani: se roagă de cei care au ocupat clădirile să le părăsească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite