Cizmarul care l-a încălţat pe Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cizmarul care l-a încălţat pe Stalin
Cizmarul care l-a încălţat pe Stalin

Ion Roşu (80 de ani) practică meseria de cizmar de 63 de ani, fiind probabil cel mai vechi cizmar din Galaţi şi Brăila. Bărbatul, care lucrează în atelierul de pe strada Nicolae Bălcescu, a reparat mii de pantofi şi ciubote şi vopseşte blănuri şi haine din piele după o reţetă proprie. „Ceilalţi sunt lustrangii, nu vopsitori.

Eu singur îmi prepar vopselele. Am «furat» reţeta de la cineva din Germania. Mulţi cizmari din oraş îşi trimit clienţii la mine fiindcă nu au materia primă necesară pentru a face o lucrare de calitate“, spune cizmarul.

Pe vremea când era şef de producţie la Cooperativa „Unirea“, în perioada 1947 -1948, a primit dispoziţie de la partid să-i facă o pereche de pantofi lui Stalin. „Ţin minte că pantofii erau din materialul cel mai scump la vremea aceea, din chevron“, povesteşte bătrânul.

Chevronul este o piele specială, de miel sau de capră, care de obicei este folosită pentru realizarea de mănuşi fine sau pentru podoabe din piele. „Mi s-a spus că Stalin poartă pantofi numărul 41 şi jumătate“, mai spune Roşu. Din câte ştie, pantofii au ajuns la Stalin de ziua lui, alături de o mulţime de alte daruri din partea liderilor comunişti de la Bucureşti. „Am auzit că s-a dus o delegaţie mare la Moscova, care avea două vagoane de tren pline cu daruri“, îşi aminteşte el.

Covor roşu pentru Ceauşescu

În 1973, când Nicolae Ceauşescu a împlinit 55 de ani, Ion Roşu a primit sarcină de la partid să-i facă preşedintelui un covor roşu cu portretul lui şi, pe fundal, cu Combinatul. Covorul a fost expus, până la Revoluţie, într-o clădire a partidului de vizavi de sediul CEC. „Ce lucram ziua desfăceam noaptea. Tot efortul a fost doar pentru o strângere de mână”, spune bătrânul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite