Cizmăriile, ameninţate de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi craioveni preferă să-şi cumpere pantofi noi decât să îi repare pe cei vechi

În această dimineaţă, până la ora 10.30, la una dintre cizmăriile din Craiova au ajuns 5 clienţi. Patroana afacerii spune că în 2008 veneau într-o zi chiar 50 de persoane cu plasa de pantofi fără flecuri sau cu tocurile rupte.

„Oamenilor li se par preţurile mari. Însă ei nu ţin cont că noi cumpărăm materiale, care se scumpesc în fiecare lună. Spre exemplu, pentru o pereche de tălpi de calitate noi plătim 20 de lei. Mâna noastră de lucru face 5 lei, astfel că preţul final este de 25 de lei. Tinerii preferă să mai pună încă atâţia bani şi să-şi ia o pantofi noi, din magazin, chiar dacă nu sunt rezistenţi”, ne-a spus Maria Gheorghe, patroană de cizmărie din Craiova. La alte ateliere din oraş afacerea a ajuns aproape de faliment.

Pensionarii, clienţi de bază
„O să închidem ciubotăria, nu mai merge treaba! Lipim una-două tălpi pe săptămână şi punem maximum trei flecuri. De când a venit criza, e din ce în ce mai slab la reparaţii”, a declarat Vasile Turcanu, meseriaş. Proprietarii mai informează că pensionarii au rămas clienţii de bază, „ei nu ajung în târg să-şi ia bocanci care să se rupă în trei zile. Bătrânii nici nu aşteaptă să se tocească talpa, că vin să ne ceară ajutorul”, completează Maria Gheorghe. Aceasta ne-a spus că nu s-a gândit să facă oferte de criză şi să scadă din costul lucrărilor. „De când ne-am înfiinţat, din 2000, nu am făcut reduceri. Am păstrat preţurile, dar le-am adaptat la valorile de pe piaţă. Am ajunge la faliment altfel! Să punem flecuri costă între 7 - 10 lei, uneori chiar mai mult”, a precizat patroana, care este şi cizmăriţă. Maria a adăugat că, dacă în 2000 avea 20 de angajaţi, în 2009 nu mai are niciunul. Anul trecut i-a disponibilizat pe ultimii 5 salariaţi „pentru că nu mai aveam cu ce să-i plătim. În plus, nu mai sunt meseriaşi care să aibă specializare. Pierdem şi noi din cauza lor, căci dacă încălţămintea se desface, oamenii nu mai au încredere în meşteri. Rămânem fără clienţi”, a specificat craioveanca. Ileana Marin lucrează ca jurist. De trei-patru ori pe săptămână ia calea licitaţiilor, „unde trebuie să fiu îmbrăcată bine, să port tocuri, să fiu elegantă. Mi se duc flecurile repede, o pereche de pantofi o port două săptămâni după care ajung la cizmărie”, ne-a spus Ileana. De când a început criza, Ileana vine mai rar la atelierele de reparaţii. „Dacă s-au făcut discount-uri la marfa nouă, nu mai merita să îmi schimb talpa pentru zeci de lei sau să lipesc tocuri, pentru 8 lei. Dau un ban, dar ştiu că e lucru nefolosit”, este convinsă jurista.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite