Ciuvică: Chiriţescu, consilierul lui Băsescu, a primit finanţare europeană de 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul de stat de la Cotroceni Bogdan Chiriţoiu a primit, în iulie 2005, o finanţare SAPARD de 100.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a-şi construi o pensiune, se arată într-un

Consilierul de stat de la Cotroceni Bogdan Chiriţoiu a primit, în iulie 2005, o finanţare SAPARD de 100.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a-şi construi o pensiune, se arată într-un comunicat publicat ieri de liderul Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică (foto).

În documentul difuzat de GIP, i se solicită preşedintelui Traian Băsescu să îl demită pe Chiriţoiu, şeful statului arătându-şi astfel consecvenţa în atacarea, la fel ca în timpul campaniei electorale din 2004, a practicii politicienilor de a-şi însuşi fonduri europene.

Consilier la preşedinţie şi acţionar la firmă

Ciuvică îl acuză în plus pe Băsescu de demagogie când învinuieşte politicienii şi clienţii acestora de însuşirea banilor europeni.

Potrivit investigaţiei GIP, Bogdan Chiriţoiu, membru PNL, dar apropiat al lui Theodor Stolojan, a primit în iulie 2005 o finanţare nerambursabilă de 100.000 de euro prin programul SAPARD, pentru firma la care este acţionar majoritar, BMC Consultant SRL. Mugur Ciuvică susţine că Bogdan Chiriţoiu a folosit aceşti bani pentru a-şi construi o pensiune turistică la Bran. El precizează că, potrivit declaraţiei de interese, Chiriţoiu deţine 90% din firma BMC Consultant SRL. Ciuvică prezintă şi "mecanismul" prin care firma a primit finanţarea: BMC Consultant SRL a prezentat proiectul construirii unei pensiuni în valoare de 200.000 de euro la Bran unei comisii formate din funcţionari ai Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, care a decis asupra acordării fondurilor SAPARD. BMC a anunţat că poate contribui la realizarea acestui proiect cu 100.000 de euro şi a solicitat încă pe atât prin SAPARD, cerere aprobată după o lună. Din aceşti 100.000 de euro nerambursabili, primiţi de la SAPARD, 75.000 de euro sunt bani de la UE şi 25.000 de euro sunt bani de la bugetul de stat, se arată în comunicatul GIP. În concluzie, Mugur Ciuvică este de părere că, dacă şi-ar lua cât de puţin în serios propriile afirmaţii, preşedintele Băsescu ar trebui să sesizeze DNA că, "prin pâlnia îngustă a relaţiilor dintre băieţii deştepţi şi politicieni, fondurile europene nerambursabile au ajuns la preşedinţie".

Consilierul prezidenţial contraatacă

Finanţările SAPARD nu se dau în urma unui concurs sau a unei selecţii. Proiectele trebuie să îndeplinească anumite criterii, a precizat, în replică, consilierul prezidenţial Bogdan Chiriţoiu, subliniind că nu a avut la ce să folosească "informaţii privilegiate pentru a obţine finanţare". Chiriţoiu a precizat că meseria lui a fost legată de consultanţa financiară pentru fondurile europene şi că a întocmit astfel un proiect care a îndeplinit criteriile necesare pentru a fi finanţat inclusiv din fonduri SAPARD. El a menţionat că pensiunea nu a fost finalizată, onstrucţia urmând să se încheie în acest an. "De asemenea, nu am primit încă banii de la SAPARD. Eu trebuie să pun banii şi după aia îi primesc de la SAPARD. Am semnat contractul şi m-am apucat de lucru", a spus Chiriţoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite