Ciorogârla: Teamă şi disperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtul de armament de la unitatea militară din localitate, ancheta şi arestările au băgat spaima în săteni. Scoasă din anonimat prin furtul de arme de la UM 01916, comuna Ciorogârla nu pare încântată de această celebritate. Nimeni nu vrea să vorbească despre incident.

Ion Petrică, Marian Tudorache, Nicuşor Niţă şi Marian Dinu fac parte, alături de Ionuţ Gagea, Marius Tudorache şi Cristian Radu, din lotul militarilor arestaţi pentru furtul de armament de la depozitul UM 01916 din Ciorogârla.
 
În Ciorogârla, lumea de pe stradă susţine că nu-i cunoaşte pe militarii arestaţi şi că nu ştie unde locuiesc. Brusc, abia s-au mutat în comună şi nu cunosc pe nimeni. La fel susţin şi oficialii Primăriei, şi cei ai Poliţiei locale. Cu greu, se poate ajunge totuşi la casele suspecţilor.

Fochist la centrala termică

„Fiul meu era instalator şi fochist, lucra la centrala termică, departe de depozitul de arme. L-au arestat doar pentru că a fost de serviciu în unitate în noaptea în care s-a constatat furtul. Dar nu ştim dacă nu cumva s-a furat mai înainte“, spune, printre lacrimi, Niculina Petrică, mama caporalului Ion Petrică.

Fiul ei are 33 de ani, a făcut stagiul militar obligatoriu la 18 ani la UM 01916 şi imediat după aceea s-a angajat la aceeaşi unitate. Ion Petrică a fost arestat printre primii, în dimineaţa zilei de 13 februarie. Acasă îl aşteaptă mama, soţia, două surori şi doi copii, care acum privesc spre străini cu tristeţe şi cu neîncredere.

Fiul cel mare, de 12 ani, tocmai trebuia dus la doctor pentru o operaţie la ureche. Familia lui Ion Petrică trăieşte din salariul acestuia (vreo 1.200 de lei pe lună) şi din pensia mamei.

Marian Tudorache – „cuminte ca o fată“

Despre caporalul Marian Tudorache, vecinii spun că îl cunosc de mic copil şi că era „cuminte ca o fată“. Acum, toată lumea vorbeşte despre ce s-a întâmplat la unitate. „Marian a fost de pază până dimineaţa la ora 9.00. Lipsa lacătelor de la depozit s-a constatat mai târziu, la ora 11.00. E de vină cel care a preluat postul, de ce e acuzat Marian?“.

Tatăl lui Marian, Costel Tudorache, ne spune că fiul lui a făcut stagiul militar la Pompieri, iar apoi s-a angajat la UM 01916 pentru că a avut încredere în Armată. Tatăl ţine în mână cu emoţie, ca pe o icoană,  legitimaţia de serviciu a fiului său. Nu a mai vorbit cu el de când a fost arestat, nu crede că ar putea suporta să-l vadă în închisoare. Singurul care l-a vizitat e fratele lui Marian, care i-a angajat şi avocatul.

Chiriaş la căminul liceului

Caporalul Marian Dinu provine dintr-o familie numeroasă, din judeţul Dâmboviţa. De când se angajase la UM 01916 locuia în căminul grupului şcolar din Ciorogârla, în aceeaşi cameră cu fratele lui.

image

Militarii, Nicuşor Niţă (foto stânga), Ion Petrică şi Marian Tudorache păziţi de mascaţi în timpul arestării   Foto: Petrică Tănase



Ambii fuseseră elevi ai şcolii profesionale din comună, se calificaseră ca mecanici auto şi sunt cunoscuţi ca elevi buni - de aceea au fost acceptaţi în cămin, ne explică directoarea grupului şcolar. Fraţii Dinu au vrut să locuiască la cămin pentru că e mai ieftin decât o cameră cu chirie - numai 10 lei pe noapte.

În săptămâna dinainte de aflarea furtului de arme, Marian şi fratele lui nu au mai venit la cămin. De când e arestat, toată lumea întreabă despre Marian: „Chiar aşa deosebit să fie Marian al nostru?“, se miră doamna directoare. Pentru ea e doar un fost elev, care n-a creat niciodată probleme.

Familia lui Niţă, păzită de vecini

Soldatul Nicuşor Niţă locuieşte împreună cu soţia şi părinţii săi într-un apartament situat la ultimul etaj al singurului bloc din comuna Ciorogârla. Cele câteva informaţii despre el le-am aflat de la un client al unui magazin alimentar din sat.
„Îl ştiu de când era copil. E foarte liniştit şi nu are prea mulţi prieteni.

image

De fapt, e o fire mai închisă. S-a însurat anul trecut şi stă cu soţia şi părinţii lui în apartament. Ştiu că în ultima perioadă cheltuise mulţi bani cu tatăl lui care e  bolnav“, a povestit pe scurt Nicolae Constantin. Soţia sa ne-a închis uşa în faţă, strigându-ne că nu poate să vorbească cu nimeni, iar vecinii ne-au ameninţat cu bătaia.

Furtul şi „capetele tăiate“

Cel puţin 51 de arme au dispărut luna trecută din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla, care aparţine Forţelor Aeriene.
l Furtul a fost descoperit în urmă cu aproximativ două săptămâni, la data de 28 ianuarie, când, în timpul unui control efectuat la toate magaziile din incinta unităţii, s-a constatat lipsa lacătelor de la uşile unui depozit şi urme de sustragere de materiale din incintă.

l Măsurile punitive nu au întârziat să apară. La 30 ianuarie, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a anunţat eliberarea din funcţie a şefului Statului Major al Forţelor Aeriene Române, Constantin Croitoru.

l Şeful Direcţiei Contrainfor­maţii şi Siguranţă Militară din Statul Major General, general de brigadă Ion Ungureanu, şeful Direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militară din SMFAR, locotenent-colonel Maricel Popa, şeful de resurse al SMFAR, general de brigadă Costel Tătaru, şeful de serviciu Poliţie Militară din SMG, colonel Pleşanu Marcu, şi şeful secţiei pază-securitate în Serviciul Poliţie Militară din SMG, colonel Constantin Pupăză, au fost, la rândul lor, demişi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite