Cioran, prea mic pentru Hunor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, Ministerul Culturii putea cumpăra cu 36.000 de euro lotul Cioran, vândut joi, la Paris, pentru 405.000 de euro. Ministerul condus de Kelemen Hunor ştia de doi ani că Eleonora Cioran vrea să vândă documentele personale ale scriitorului, dar nu a făcut niciun demers ca să le obţină.

Un lot format din 123 de documente ale lui Emil Cioran, printre care un paşaport, scrisori şi manuscrise în limba română, a fost cumpărat săptămâna trecută la Paris, în cadrul licitaţiei organizate de casa „Binoche et Giquello". Ministerul Culturii nu a participat la această licitaţie, motivând, atunci, lipsa fondurilor. Preţul de pornire al licitaţiei la Paris era de 100.000 de euro. Omul de afaceri român George Brăiloiu a devenit proprietarul documentelor, după ce a licitat şi le-a achiziţionat pentru suma de 405.000 de euro şi le-a donat Bibliotecii Academiei.

„Ni s-a oferit colecţia pentru cumpărare"

Documentele Cioran au fost însă, încă de acum doi ani propuse spre vânzare statului român de Eleonora Cioran (86 de ani), cumnata scriitorului român, soţia lui Aurel Cioran. „Noi, la minister, ştiam de existenţa acestor documente. Un intermediar, o persoană respectabilă şi cunoscută, ne-a oferit spre vânzare colecţia de manuscrise", îşi aminteşte Theodor Paleologu, ministru al Culturii în 2009.

La Cultură, totul este prea târziu

„Nu exista un preţ fix. Am făcut o evaluare, dar nu mai ştiu exact cât estimasem. Oricum, nu era o sumă prea mare pentru bugetul ministerului. Am şi încercat atunci să obţinem fonduri", a declarat Paleologu, care justifică nefinalizarea tranzacţiei prin faptul că şi-a încheiat mandatul. Theodor Paleologu afirmă că, la predarea mandatului, l-a informat direct despre viitoarea tranzacţie pe succesorul său, Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii: „Am avut o discuţie pe tema manuscriselor. I-am înmânat un catalog de probleme care erau în aşteptare".

Reprezentanţi ai Ministerului Culturii confirmă acum că, sub mandatul lui Kelemen Hunor se ştia despre existenţa documentelor, dar că, în 2009, din lipsă de fonduri, s-a decis amânarea tranzacţiei pentru 2010. „De atunci nu mai ştim ce s-a întâmplat, unde s-au pierdut lucurile şi de ce nu s-au achiziţionat documentele până la urmă", spune Hajnal Debreczeni, purtătorul de cuvânt al ministerului. Alte două instituţii au mai încercat în 2009 să obţină documentele de la Eleonora Cioran: Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu şi Biblioteca Naţională.

„Este adevărat că Eleonora Cioran s-a adresat Ministerului Culturii şi Bibliotecii Naţionale. De la noi a şi fost şefa serviciului de colecţii speciale să facă o evaluare a documentelor. Nu le-am putut achiziţiona, deşi ne doream foarte mult, fiindcă solicitarea a venit prea târziu şi s-a pierdut anul bugetar", rezumă Elena Tîrziman, directoarea Bibliotecii Naţionale.

Şi totuşi, fonduri erau

La data licitaţiei de la Paris, la 7 aprilie 2011, Ministerului Culturii a motivat neparticiparea prin lipsa de fonduri. În ultimele luni, ministerul a apelat la fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru cheltuieli neprevăzute, precum: 2,6 milioane de lei (620.000 euro) pentru finanţarea a 20 de reviste de cultură româneşti şi maghiare, a cumpărat cu 310.000 euro o brăţară dacică şi mai multe monede din perioada pre-romană şi a susţinut cu alţi 400 de mii de euro Festivalul Internaţional de Film Transilvania. 

image

"Noi, la minister, ştiam de existenţa acestor documente. Un intermediar, o persoană respectabilă şi cunoscută, ne-a oferit spre vânzare colecţia de manuscrise.
Theodor Paleologu
fost ministru al Culturii

Traseul manuscriselor lui Cioran

Eleonora Cioran a vândut manuscrisele pentru 36.000 de euro



August 2009 Eleonora Cioran oferă spre vânzare Ministerului Culturii manuscrisele şi documentele personale ale scriitorului. Ministerul Culturii, condus atunci de Theodor Paleologu, începe demersurile pentru evaluarea şi achiziţionarea lor.

image

Decembrie 2009 Misiunea achiziţionării documentelor este preluată de noul ministru al Culturii, Kelemen Hunor.

August 2010 Eleonora Cioran vinde editoarei Laurence Tacou întregul lot de documente pentru 36.000 de euro.

Aprilie 2011 George Brăiloiu cumpără acelaşi lot, la licitaţie, cu suma de 405.000 de euro. Documentele sunt donate Academiei Române.

George Brăiloiu a cumpărat lotul Cioran pentru 405.000 euro




„Da, eu am cumpărat şi am vândut la Paris"

image

Laurence Tacou, editorul francez al lui Emil Cioran  Foto: france 3



Refuzată de inistituţiile româneşti, cumnata scriitorului român, Eleonora Cioran, s-a adresat lui Laurence Tacou, directoarea Editurii L'Herne şi editorul francez al lui Emil Cioran. Laurence Tacou povesteşte pentru „Adevărul" cum au ajuns documentele lui Cioran la Paris şi cum le-a achiziţionat de la Eleonora Cioran. „În cursul anului 2009, doamna Cioran mi-a adus la cunoştinţă că se afla în căutarea unui cumpărător pentru documentele familiale pe care le avea în posesie, spunându-mi că a încercat în zadar să vândă întregul pachet instituţiilor culturale româneşti".

Experţi parizieni au evaluat atunci documentele la maximum 40.000 de euro. La 10 august 2010, Tacou s-a întâlnit cu Eleonora Cioran la Sibiu şi au semnat actul de vânzare al documentelor pentru suma de 36.000 de euro. Eleonora Cioran i-a înmânat pachetul cu documente. „Suma cerută de doamna Cioran i-a fost trimisă prin viramente bancare din Paris", precizază Tacou.

Doi apropiaţi ai familiei Cioran, Gabriel Liiceanu şi regizorul Sorin Ilieşiu, autorii documentarului „Apocalipsa după Cioran", au explicat că dorinţa lui Emil Cioran a fost ca aceste documente să fie donate statului român. Eleonora Cioran neagă această variantă. „Dacă Emil dorea să le doneze gratuit ar fi lăsat ceva scris. Dar nu există un testament în care să apară acest lucru". Contactaţi de ziarul „Adevărul", organizatorii licitaţiei de la Casa „Binoche şi Giquello" din Paris au declarat că s-au asigurat, la rândul lor, că „nu există probleme cu vânzătorul documentelor şi originea lor". Tacou a confirmat că a pus documentele în vânzare: „Da, eu le-am pus în vânzare la Paris, împreună cu un colecţionar privat."

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite