Cioloş, un reformator al PAC - presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş este apreciat la Bruxelles
Dacian Cioloş este apreciat la Bruxelles

Presa internaţională salută prestaţia de vineri, din timpul audierilor, a românului Dacian Cioloş, comisar desemnat pentru agricultură, subliniind că acesta şi-a luat angajamentul să reformeze PAC.

"Dacă Dacian Cioloş, comisarul desemnat pentru agricultură, ar fi jucător de cricket, atunci nu aţi căuta mai departe pentru cineva" care să deschidă jocul, scrie un jurnalist al Farmers Weekly Interactive (FWI) pe blogul său. "Performanţa sa de ieri în faţa Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European de la Bruxelles a fost încrezătoare, răbdătoare şi eficientă", adaugă el, precizând că a existat un contrast clar faţă de audierea din urmă cu cinci ani a lui Mariann Fischer Boel.

Potrivit FWI, românul s-a descurcat foarte bine atât în timpul discuţiilor pe subiecte ample, precum bugetul, PAC, siguranţa alimentară şi OMS, cât şi în timpul celor de detaliu, precum cotele de larpte, reforma zahărului şi bananele.

Farmers Guardian scrie că "viitorul Politicii Agricole Comune pare că se va afla în mâinile unui reformator PAC, comisarul desemnat român Dacian Cioloş".

Europarlamentul Richard Ashworth, purtătorul de cuvânt conservator pe probleme de agricultură din PE, a subliniat, însă, că Cioloş "va trebui să dovedească faptul că este cu adevărat independent de influenţa (preşedintelui francez - n.red.) Nicolas Sarkozy". 

UE ar trebui, dacă este posibil, să sporească susţinerea pentru fermieri, scrie Euronews, amintind că ţări precum Franţa, Germania, Polonia şi Grecia vor acest lucru, în timp ce altele, precum Marea Britanie şi Danemarca vor reduceri.

Irish Indepedent, care citează Asociaţia Fermierilor Irlandezi (IFA), critică propunerile lui Cioloş privind schimbarea sistemului de plată a fermierilor. Subvenţiile europene pentru fermierii irlandezi s-ar putea reduce după 2013, în cadrul măsurilor adoptate de comisarul desemnat pentru a redistribui ajutorul către ţările mai nevoiaşe, subliniază Irish Independent.

Dacian Cioloş are peste 15 ani de experienţă în domeniul agriculturii şi este este considerat un profesionist, neafiliat politic, deşi a făcut parte timp de un an din cabinetul Tăriceanu.

Comisarul european desemnat pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a primit ieri aviz pozitiv în comisia de specialitate a Parlamentului European (AGRI).

Rezultatele audierilor sunt transmise preşedintelui PE şi examinate de către Conferinţa preşedinţilor - care este alcătuită din preşedintele Parlamentului şi toţi preşedinţii grupurilor politice din PE -, dar şi de către Conferinţa preşedinţilor de comisii. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezintă apoi ansamblul Colegiului Comisarilor desemnaţi şi programul lor în cursul unei şedinţe plenare a Parlamentului, la care este invitat Consiliul UE. Prezentarea este urmată de o dezbatere.

Parlamentul European procedează la votul de aprobare a Comisiei Europene în ansamblul său, la 26 ianuarie. Noua Comisie poate fi apoi numită oficial de către Consiliu, prin vot cu majoritate calificată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite