Cinema Faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii evită vechile săli de cinema pentru că sunt insalubre Cele 60 de cinematografe de stat din judeţele Moldovei sunt goale mai tot timpul, iar oficialii de la RADEF nu au nicio

Moldovenii evită vechile săli de cinema pentru că sunt insalubre

Cele 60 de cinematografe de stat din judeţele Moldovei sunt goale mai tot timpul, iar oficialii de la RADEF nu au nicio soluţie pentru a evita falimentul.

Doar trei din cele cinci cinematografe de stat din Iaşi mai sunt funcţionale, iar numărul spectatorilor scade constant.

"Datoriile la utilităţi sunt foarte mari, iar aparatura este veche şi consumă mult curent. Dacă până acum asiguram căldură pe timpul iernii la cinema Republica, iarna asta nu ştiu dacă vom mai putea face acest lucru", spune Paula Breaur, directorul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) Iaşi.

În schimb, sălile privaţilor din marile centre comerciale nu duc lipsă de clienţi. "Spectatorii au posibilitatea de a alege, deoarece în cele opt săli din multiplex rulează genuri diferite de film, pentru toate vârstele şi gusturile", a afirmat Florina Gonteanu, director de marketing la Cinema City.

Nicio sală în Bacău

În Bacău din cele patru cinematografe existente, doar "Central" mai funcţionează. Restul fie s-au închis, fie s-au transformat în discoteci şi săli de bingo.

Cei care vor să urmărească un film în condiţii decente trebuie să mai aştepte două luni, până când Cinema City va deschide un multiplex la Arena Mall. Sălile de cinema din Botoşani, Suceava, Neamţ şi Vaslui sunt la fel de ponosite, deoarece nu s-au făcut niciun fel de modernizări.

"Nu avem o strategie pentru redresarea cinematografelor. Orice schimbare trebuie aprobată prin hotărâre de guvern, dar pentru aleşii noştri prioritare sunt acum alegerile, aşa că abia anul viitor vom putea înainta propuneri", a declarat Maxim Meca, directorul general al RADEF.

Terenurile, vânate de investitori

Majoritatea cinematografelor de stat din Moldova sunt poziţionate în zone centrale, motiv pentru care terenurile de sub ele au valori de ordinul milioanelor de euro. Investitorii interesaţi au fost respinşi de RADEF. "Abia aşteaptă să le cumpere pe doi lei. Să facă hoteluri sau birouri acolo, iar filme să ruleze eventual într-o sălişoară la subsol", mai spune Maxim Meca.

Nu mor caii când vor câinii. Cinematografele vor rezista în ciuda intereselor imobiliare care planează în jurul lor
Maxim Meca, directorul RADEF

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite