Cine va fi succesorul lui Osama bin Laden la conducerea Al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul preşedintelui american Barack Obama că Osama bin Laden a fost ucis stârneşte discuţii cu privire la persoana care va prelua conducerea reţelei al-Qaeda.

Egipteanul Ayman al-Zawahiri, medicul şi mâna dreaptă a lui Bin Laden, este considerat favorit  pentru a prelua conducerea Al-Qaeda, potrivit unor analişti politici şi militari citaţi de AP.

Ayman al-Zawahiri s-a născut în 1951. Tatăl său era profesor la Şcoala de medicină din Cairo iar bunicul său mare imam al Universităţii Al-Azhar, cel mai important centru de studii religioase din Egipt.

De tânăr, Zawahiri a fost atras de scrierile islamistului egiptean Sayed Qutb, care considera regimurile arabe drept "necredincioase" şi chema la înlocuirea acestora cu guvernări islamiste.

După ce a dobândit diploma de chirurg, în anii 1970, Zawahiri a devenit extrem de activ în mediile islamiste. A fost arestat, în 1981, după uciderea fostului preşedinte egiptean Anwar el-Sadat de către islamişti, deşi după cum el însuşi a mărturisit în scrierile sale aflase de complot doar cu câteva ore înaintea acestuia. După eliberarea sa în 1984, lui Zawahiri i s-a propus să se alăture insurecţiei musulmane care lupta în Afganistan împotriva fostei ocupaţii sovietice (1980-1988). Aici l-a cunoscut pe  Osama bin Laden cu care s-a împrietenit.

"Zawahiri a fost întotdeauna mentorul lui bin Laden, iar bin Laden a ţinut întotdeauna cont de experienţa revoluţionară şi de recomandările" egipteanului, potrivit expertului în domeniu Bruce Hoffman, de la Georgetown University.

Totodată, majoritatea analiştilor militari apreciază că atacurile teroriste de la 9 septembrie 2001 asupra World Trade Center şi Pentagonului au fost posibile graţie carismei şi banilor lui bin Laden, descendent dintr-o bogată familie saudită, însă nu puteau fi duse la bun sfârşit fără ajutorul ideologic şi strategic al lui Zawahiri.

După invadarea Afganistanului, în 2001, şi uciderea soţiei şi a cel puţin doi din cei şase copii ai medicului egiptean, într-un raid aerian american, la Kandahar, rolul lui Zawahiri a devenit mai pregnant.

Zawahiri a asigurat supravieţuirea Al-Qaeda în Afganistan, instalând baze ale mişcării islamiste conduse de oamenii săi de încredere la graniţa pakistanezo-afgană. El a implicat reţeaua teroristă în acţiuni vizând nordul Africii, Arabia Saudită, Yemenul, Pakistanul.

Totodată, Zawahiri a devenit interfaţa Al-Qaeda, după dispariţia publică a lui bin Laden.

În 2008, el l-a numit pe Barack Obama "a house Negro", termen folosit în anii 60 de liderul musulmanilor negri, Malcolm X, pentru a-i descrie pe sclavii fideli stăpânilor lor albi.

Zawahri este în prezent liber, iar SUA oferă o recompensă de  25 de milioane de dolari pentru capturarea sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite