Cine sunt membrii politici ai conducerii ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Horia Gârbea este de ieri vicepreşedinte al ICR
Scriitorul Horia Gârbea este de ieri vicepreşedinte al ICR

Partidele şi-au împărţit funcţiile din conducerea Institutului Cultural Român (ICR): USL va lua patru posturi, iar PDL - trei.

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, ieri, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român (ICR).

Horia-Răzvan Gârbea este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi a fost propus pentru postul de vicepreşedinte al ICR de PSD. Vladimir Simon, director de programe europene în Ministerul Culturii, a fost propunerea grupului PDL.

Horia-Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru", două voturi „împotrivă" şi două „abţineri", în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru", patru „împotrivă" şi două „abţineri". Înaintea votului din plen, cei doi au fost audiaţi de comisiile de cultură şi politică externă. „Se pot obţine rezultate culturale chiar în condiţiile pe care le cunoaştem, cele de austeritate", a explicat Horia Gârbea, în faţa senatorilor.

„Am reuşit să fac relaţii internaţionale în domeniul culturii sub mandatul a doi miniştri total diferiţi ca orientare politică, Caramitru şi Răzvan Teodorescu", a fost argumentul adus de Vladimir Simon. Ambii candidaţi au trecut de Senat fără niciun fel de opoziţie, în condiţiile în care partidele au negociat din timp ce funcţii revin fiecărei părţi.

Cum s-au împărţit funcţiile

Pe baza ordonanţei de urgenţă privind funcţionarea ICR, Senatul îi votează pe 14 din cei 21 de membri ai conducerii instituţiei. Şapte dintre cei 14 sunt propuşi direct de Senat, iar alţi şapte, de către uniunile de creaţie.

La negocierile dintre partide, PNL a obţinut postul de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) pentru Andrei Marga. De altfel, pe baza acestor negocieri, Andrei Marga a fost ales în fruntea ICR săptămâna trecută, fără a fi măcar audiat de comisii.  Cele două funcţii de vicepreşedinte au revenit  PSD şi PDL.

În plus, PSD şi PDL au obţinut câte două funcţii în consiliul de conducere. PSD i-a propus pentru a face parte din conducerea ICR pe scriitorul Ştefan Mitroi şi pe directorul bibliotecii judeţene Argeş, Octavian Sachelarie, în timp ce PDL i-a desemnat pe directorul general Castel Film, Vlad Păunescu, şi pe Adriana Popescu, director pentru comunicare al TNB.

Conducerea ICR urmează să fie completată cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi Ministerului Educaţiei.

La începutul lunii iunie, Guvernul condus de Victor Ponta a trecut ICR din coordonarea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului, printr-o ordonanţă de urgenţă.

Potrivit actului normativ,  Senatul numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii consiliului de conducere.

Ordonanţă controversată

Ordonanţa a provocat controverse fiind contestată de numeroşi oameni de cultură care au cerut ca Guvernul să revoce această ordonanţă, considerând-o un act de politizare a ICR. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă  - „Mişcarea papioanelor" - având loc în 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.

În august, Horia Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională. Între timp, Guvernul Ponta a micşorat bugetul ICR cu o treime. 

Marga, autosuspendat din PNL

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a anunţat, ieri, că funcţia nu îi permite să fie în politică, astfel că a înaintat PNL o cerere de autosuspendare din funcţia de membru al acestui partid. „Eu din momentul în care îmi asum conducerea institutului, şi am asumat-o deja, nu mai particip la viaţa politică", a punctat fostul ministru PNL de Externe.

21 de membri are consiliul de conducere al Institutului Cultural Român.

Şase pentru conducerea ICR

Horia Gârbea este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, filiala Uniunii Scriitorilor. Este doctor în inginerie şi a publicat înainte de 1989 opt volume cu caracter ştiinţific şi didactic; în domeniul literar, a debutat în 1982, cu poezie. Gârbea a publicat în total 23 de volume de literatură - poezie, proză, teatru, critică literară şi eseuri.

Vladimir Simon a coordonat planul de acţiune al programului „Anul Voluntariatului 2010" şi reprezintă România în cadrul Comitetului de management al Programului „Cultura" (2007-2013) al Uniunii Europene. A lucrat la cotidianele „Viitorul", „Viitorul Românesc" și la revista „Curierul Românesc". A fost director la Departamentul de Relaţii Internaţionale, Integrare Europeană din Ministerul Culturii (1997-2005).

Scriitorul şi jurnalistul Ştefan Mitroi scrie editoriale pentru „Jurnalul Naţional" şi este invitat la OTV. Între 1983-1989, a fost redactor la ziarul „Scânteia tineretului". A mai deţinut și alte funcţii de conducere: redactor-șef la „Tineretul liber", director la ziarul „Azi", director al ziarului „Dimineaţa", fost oficios PSD ș.a.

Octavian Mihail Sachelarie este sociolog, director al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu" din Argeş şi cadru didactic al Universităţii din Piteşti. A scris mai multe lucrări de analiză despre mass-media şi comunicare. Sachelarie este şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Vlad Păunescu este directorul casei de producţie Castel Film, care a produs până în prezent 200 de filme americane în România. Cea mai sonoră producţie de care se leagă numele lui Păunescu e lungmetrajul „Cold Mountain", cu Nicole Kidman. Păunescu a început să facă film din 1979, după ce a absolvit facultatea.

Adriana Popescu este, în prezent, director de comunicare, PR și consultant artistic la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din București. A colaborat cu Televiziunea Română, în calitate de jurnalist cultural, până în 1977. Între 1998 și 2001 a fost  ataşat cultural la Ambasada României de la Bruxelles. În 2003 a fost numită director al ICR Berlin, unde a susţinut arta contemporană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite