Cine sunt băieţii deştepţi de la Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Culturii,  Theodor Paleologu, a fost  schimbat din funcţie după alegerile prezidenţiale din 2009
Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a fost schimbat din funcţie după alegerile prezidenţiale din 2009

„Artex Services International“, firma către care Ministerul Culturii a plătit, în anul 2009, în mod ilegal, 26 de milioane de euro sub formă de drepturi de autor, a reuşit anul trecut să-şi mărească simţitor profitul.

În 2009, an marcat de criza economică, societatea a obţinut un profit de 12 milioane de lei (3 milioane de euro) comparativ cu cei 5.300.000 de lei (1.300.000 euro) realizaţi în 2008.

Citiţi şi:

Palatul ţigănesc al Culturii

Profitul de anul trecut reprezintă 30 la sută din venitul realizat în aceeaşi perioadă. În 2005, anul înfiinţării societăţii, firma abia a realizat un profit de 14.000 de lei (3.200 de euro).

Artex: „Am respectat legislaţia"

Potrivit datelor obţinute de la Registrul Comerţului,  „Artex Services" este deţinută în mod egal de Marius Cătălin Vişan (42 de ani) şi Alice Rossana Vişan (41 de ani). La Monitorul Oficial există însă o actualizare de acum două luni. Jumătatea de firmă deţinută de Alice Rossana Vişan a fost cedată unui bucureştean de 27 de ani, Tudor Chiriac.

„Din punctul meu de vedere, identitatea acţionarilor firmei este confidenţială, dar singura legătură între ministrul Paleologu şi patronii firmei este că lucrează în acelaşi domeniu: cultura", precizează purtătorul de cuvânt al „Artex Services Internaţional", Georgian Sergiu Olteanu.

Ziarul „Adevărul"a relatat ieri că un raport al Corpului de control al primului ministru demonstra că plata prin drepturi de autor a lucrărilor de la  Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj şi Muzeul Antipa din Capitală s-a făcut pentru lucrări de construcţii şi amenajări interioare.

„Toate contractele pe care le-am semnat au respectat legislaţia în vigoare şi faptul că sunt încheiate pe bază de drepturi de autor nu este sub nicio formă un mod de a fenta legea achiziţiilor publice. Până acum am lucrat doar pe drepturi de autor pentru că amenajarea muzeistică este un proces de creaţie intelectuală", menţionează Olteanu.

Obiectul de activitate al SRL-ului este „gestionarea monumentelor, clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic", dar în 2009 reprezentanţii firmei Artex au ţinut să introducă noi obiecte de activitate mai mult sau mai puţin culturale printre care  „tăierea şi rânduirea lemnului", „fabricarea ambalajelor din lemn". 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite