Cine stă în casele scoase la vânzare de RA-APPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) a stabilit preţurile la care vor fi licitate 25 de proprietăţi, cu valori de pornire cuprinse între 48.000 de euro şi 2,4 milioane de euro, fără TVA.

Am pornit în căutarea imobilelor scoase la licitaţie, atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Unele dintre imobile au fost renovate recent, fiind clădiri interbelice şi chiar din patrimoniu. Altele însă, care au fost lăsate să se degradeze, nu au valoare decât prin poziţionarea în zone centrale.

La Snagov, proprietăţile ce vor vi scoase la vânzare sunt poziţionate pe malul lacului, în apropiere de vilele ocupate cândva de dictatorul Nicolae Ceauşescu şi de nomenclatura comunistă. RA-APPS a anunţat că licitaţia pentru imobilele din Bucureşti va avea loc pe data de 14 martie la ora 12.00,  la sediul SAIFI ,situat pe Strada Fabrica de Glucoză nr.3 A din Bucureşti.

„Ieşiţi mai repede, că pun câinele pe voi!"

Apartamentul de trei camere din strada Bitolia, din zona Dorobanţi, pentru care RA-APPS cere 99.500 de euro, este situat într-o clădire veche. În acelaşi imobil mai sunt două apartamente, proprietate personală. Locatara de la parter, o bătrână de aproximativ 80 de ani, nu s-a arătat deloc dispusă să „interacţioneze" cu persoane străine.

Femeia s-a arătat foarte iritată de întrebările jurnaliştilor. "Ce căutaţi la mine în curte? Mergeţi la RA-APPS, nu mă întrebaţi pe mine. Şi ieşiţi mai repede, că pun câinele pe voi!", a fost reacţia octogenarei. Pe dinafară, clădirea îşi arăta vârsta destul de înaintată, dar în interior vila era renovată, zugrăvită în alb şi destul de curată. 

Apartament de lux, din circuitul diplomatic

Un alt apartament dintr-o zonă rezidenţială, pe care RA-APPS îl scoate la vânzare este cel din Calea Călăraşilor. Locuinţa cu cinci camere şi cu suprafaţa utilă de 196 de metri pătraţi, care include şi un teren de 163 de metri pătraţi, are un preţ de pornire de 286.000 de euro.

Clădirea din care face parte locuinţa este una veche, având în vedere că a fost construită în 1940. Imobilul este  alcătuit  din demisol, parter, două etaje şi mansardă, totalizând 1.383 de metri pătraţi. În spatele clădirii este amenajată o grădină generoasă, ce se întinde pe 350 de metri pătraţi. Celelalte apartamente din imobil aparţin unor persoane private, care le-au revendicat de la stat în urmă cu şapte ani. Pe frontispiciul clădirii tronează un banner al unei agenţii imobiliare, care anunţă că vila poate fi închiriată sau cumpărată. De la agenţia imobiliară am aflat că imobilul este compartimentat în locuinţe individuale, iar proprietarul ar vrea să vândă întreaga clădire.

Vila a fost reşedinţă diplomatică până înainte de a fi retrocedată. "Pe vremea lui Ceauşescu, vila era folosită de personalul diplomatic. Aici erau cazaţi cei din delegaţiile străine. După ce a revendicat casa de la stat, proprietarul nu a locuit niciodată aici. Acum ştiu că e plecat în Italia. Anul trecut, au început renovarea vilei, dar nu au terminat. Acum vor să o vândă", a declarat un vecin.

Mansardă de patrimoniu

Locuinţa cu o suprafaţa utilă de 63,13 metri pătraţi, aflată la mansarda imobilului din str. Alexandru Philippide nr.15, va fi scoasă la vânzare de  RA-APPS la un preţ de pornire de 52.000 de euro. Preţul este avantajos, ţinând cont că  str. Alexandru Philippide se află în zona Dorobanţi a Capitalei. Imobilul din care face parte locuinţa este o clădire de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice.

Este o vilă veche de peste 100 de ani, realizată în stilul neoromânesc, având un foişor deschis, amplasat deasupra intrării. Recent, RA-APPS a restaurat vila, păstrând toate detaliile originale. Cât despre locatarii actuali, nimeni nu ştie nimic. "Ştiu că în vilă locuieşte cineva, văd lumina aprinsă în fiecare seară, dar nu ştiu cine sunt, pentru că s-au mutat de curând şi nu am vorbit niciodată cu ei", a declarat o vecină, care locuieşte în casa de vizavi.  
 
Chilipir în buricul târgului

Un adevărat chilipir pare a fi şi apartamentul nr. 42, din str. Luterană nr. 5, situat foarte aproape de controversata clădire de birouri Cathedral Plazza şi de Calea Victoriei. Pentru locuinţa de 83 de metri pătraţi, RA-APPS cere 73.000 de euro. Apartamentul se află într-un bloc interbelic, cu cinci etaje, naţionalizat de comunişti. Blocul este cuprins în anexa HG 859/1996 privind imobilele trecute nelegal în administrarea Consiliului Local al Municipiului Bucureşti.

Click pe imagini pentru a mări



Construit în 1932, imobilul are 71 de apartamente şi o arie desfăşurată de 7.315 metri pătraţi. Vechimea blocului, dar şi faptul că nu a suferit nicio restaurare recentă, justifică preţul relativ scăzut pentru zona în care este amplasat. În 1998, clădirea a fost expertizată din punct de vedere seismic. În urma acestei analize, imobilul a fost inclus în clasa a II-a de risc seismic. Asta înseamnă că un seism major nu pune în pericol structura de rezistenţă a clădirii, dar poate afecta serios elementele de compartimentare şi scările de acces.

Chiriaşul actual stă aici de câteva luni. "Nu-l cunosc, s-a mutat aici de puţină vreme. Am înţeles că e director la ştranduri, la primărie", a declarat o vecină. Deşi chiria plătită la RA-APPS este una modică, traiul în blocul din  str. Luterană este destul de scump. Întreţinerea apartamentului nr. 42 pe luna decembrie a fost de 562 de lei, sumă pe care chiriaşul nu şi-a putut-o permite. Aşa că asociaţia de locatari l-a trecut pe locatar pe "lista ruşinii", cu o datorie însumată de 2.301 lei.

De la bâlbâitu', în patrimoniul RA-APPS

Preţul de 259.800 de euro cerut de RA-APPS pentru imobilul de patru camere cu dependinţe construit pe o suprafaţă de 122,13 metri pătraţi din str. Cuza Vodă nr. 90, din zona Tineretului, se justifică doar prin valoarea terenului de 452 de metri pătraţi. Clădirea aferentă este, practic, o cocioabă dărăpănată. Cine va deveni proprietar aici trebuie să-şi asume, în plus, evacuarea unor locatari nedoriţi şi igienizarea locului.

image

De mai mulţi ani, în imobil s-a pripăşit mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, care nu s-au arătat prea bucuroşi că RA-APPS le vinde sălaşul în miezul iernii. În cele trei camere ale coşmeliei trăiesc trei familii cu cinci copii, în condiţii greu de imaginat. Fără apă, curent electric şi munţi de gunoaie prin toată curtea. De fapt, "curte" este prea mult spus. Câteva uluci strâmbe, legate cu sârmă, mărginesc proprietatea.  Am găsit locatarii acasă, la o bere în colţul străzii. Aşezaţi comod pe navete de sticle goale, chiar în buza gunoaielor, oamenii se dăstăinuie.

„N-avem curent, n-avem gaze, ne încălzim şi gătim la sobă. Din banii noştri am forat un puţ ca să avem apă. De vreo10 ani de când ne-am aciuat p-aici nu a venit nimeni să ne întrebe de ce stăm în casa asta. Acum dacă se vinde, noi plecăm. Da' să ne dea primăria altă casă! Unde să mergem iarna cu copiii?", spune unul dintre locatari.



Abia zilele trecute, ţiganii au aflat că imobilul aparţine RA-APPS. "Ne-au chemat la poliţie să ne spună că s-ar putea să fie nevoie să plecăm de aici. Ne-au mai zis să stăm cuminţi şi să nu facem gălăgie", declară un alt bărbat. De la un vecin, am aflat şi cum a ajuns imobilul în administrarea statului. "Îi ştiu pe foştii proprietari de când aveam nouă ani şi furam cireşe peste gard. Aici era un moş, care a lăsat moştenire lu' fi-su. Îi ziceam bâlbâitu', pentru că era bâlbâit. În 96', bâlbâitu' a vândut casa la o femeie, cu 60.000 de dolari. Apoi, proprietara a făcut nişte datorii la stat şi aşa a rămas fără casă", spune un bărbat, care locuieşte pe aceeaşi stradă.

Obiectiv militar al Jandarmeriei

Pe lista proprietăţilor scoase la licitaţie de stat se numără şi trei imobile din Snagov. Toate sunt situate pe malul lacului Snagov, în apropierea vilei de protocol, unde fostul dictator Nicolae Ceauşescu obişnuia să-şi primească oaspeţii din străinătate.

Dacă pe harta Primăriei Snagov, pusă la dispoziţie de către viceprimarul Vasile Dumitru, poziţia proprietăţilor era clară, la faţa locului acestea au fost imposibil de localizat. Două dintre imobile, pentru care RA-APPS cere 107.500 de euro, respectiv 224.700 de euro, figurează pe strada Nufărului, la nr. 15G.  Acelaşi număr este alocat însă şi unui obiectiv militar al Jandarmeriei. 

Aleea care mărgineşte proprietatea, care ar fi permis accesul la terenurile şi vilele scoase la vânzare de RA-APPS, este blocată cu barieră şi păzită de jandarmi înarmaţi. O altă vilă ce va fi licitată, situată pe strada Narciselor nr. 4B, s-a dovedit şi ea imposibil de localizat. La numărul respectiv nu era decât un teren viran, mărginit de câteva proprietăţi private. În cazul proprietăţilor din Snagov, licitaţiile vor avea loc pe data de 16 martie, la ora12.00, la Hotel Triumf, amplasat pe Şoseaua Kisele-ff numărul 12 din sectorul 1 din Bucureşti.

"Acum dacă se vinde, noi plecăm. Da' să ne dea primăria altă casă! Unde să mergem iarna cu copiii.''
un locatar al casei pe strada Cuza Vodă

15,8 milioane de euro este suma pe care vrea să o obţină RA-APPS după vânzarea primelor imobile scoase la licitaţie în luna martie a acestui an.

Vile şi hoteluri de vânzare în ţară

Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) a scos la vânzare imobile şi în ţară, iar unele dintre ele sunt foarte cunoscute în rândul multor români. Complexul Gloria se vinde cu două milioane de euro RA-APPS a scos la licitaţie complexul Gloria din Suceava alcătuit dintr-un hotel (23 de camere duble, şase camere single şi două apartamente), un restaurant, construcţii anexe şi teren de 5.021 de metri pătraţi. Construcţiile sunt amplasate pe strada Vasile Bumbac  din Suceava. Preţul de pornire la licitaţie va fi de 2.175.800 de euro (fără TVA).

În Cluj, statul a scos la vânzare cu 66.000 de euro un apartament cu trei camere pe Strada Nicolae Titulescu, cu o suprafaţă utilă de 62,17 metri pătraţi şi cu un teren aferent de 32,38 metri pătraţi. Licitaţia pentru imobilele din Suceava şi Cluj va avea loc la Hotelul Victoria din Cluj, pe data de 20 martie la ora 12.00.

„Egreta" şi „Cerna", la licitaţie în martie

În staţiunea Mamaia, Regia Protocolului de Stat a scos la licitaţie vila „Egreta". Preţul de pornire este de 302.100 de euro. Construcţia cuprinde patru apartamente, iar suprafaţa construită se desfăşoară pe 346,43 metri pătraţi. În aceeaşi zonă se află şi vila „Cerna", care este compusă din patru apartamente, iar suprafaţa construită se desfăşoară pe 360,42 metri pătraţi . Preţul de pornire este de  301.200 de euro. Licitaţiile pentru proprietăţile din judeţul Constanţa vor avea loc la sediul SRP Neptun - Club Bazin Neptun-Mangalia, jud. Constanţa, în 23 martie 2012, ora 12.00.

Vila „camuflată" a RAPPS, din Predeal

Chiar dacă se află pe Bulevardul Mihail Săulescu, respectiv pe DN 1, imobilul este mascat de privirea trecătorilor, neavând număr stradal sau vreo inscripţie, cum că este o unitate de cazare. Este şi de înţeles, fiindcă în vilă se puteau caza doar angajaţii Regiei şi cei din structurile guvernamentale. Vila RA-APPS din Predeal se află chiar la intrarea în staţiune dinspre Capitală, într-o zonă unde sunt mai multe vile care oferă cazare turiştilor.

image

Am sunat la uşa vilei RA-APPS şi după lungi insistenţe ne-a răspuns o doamnă care ne-a spus că se ocupă de întreţinerea imobilului, dar... nu ştie exact ce adresă este acolo. Femeia a negat că este o vilă RA-APPS şi a susţinut că imobilul aparţine unui patron, ea fiind doar o simplă angajată a acestuia din urmă. Aceasta a fost însă contrazisă de angajaţii de la o vilă vecină, Vila Mia, care ne-au spus că în fiecare weekend, în respectiva locuinţă erau cazate grupuri de turişti, însă, în ultimele săptămâni, casa a fost goală.

Imobilul RA-APPS a fost renovat după anul 2000, fiind puse geamuri termopan, parchet, dar şi o centrală termică pe gaz, şi, cu tot cu terenul aferent de 240 de metri pătraţi, a fost evaluat la suma de 240.000 de euro, fără TVA. RA-APPS a mai scos la vânzare, tot în Predeal, şi un teren de 2.656 de metri pătraţi, aflat lângă Hotelul Robinson, care a fost evaluat la suma de 438.000 de euro.

Terenul este poziţionat bine, pe drumul spre Cioplea, între mai multe pensiuni şi hoteluri, însă, până acum, a fost folosit doar pe post de fâneaţă. Licitaţiile pentru proprietăţile din Predeal vor acea loc la Sucursala SRP Sinaia ce se desfăşoară la sediul SRP Sinaia - Hotel Mare de pe strada Toporaşilor 1A, Sinaia, în 21 martie 2012 la ora12.00. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite