Cine este Kiril Raşkov, despre care se spune că e din România, şi de ce este numit "rege"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiril Raşkov
Kiril Raşkov

O instanţă tradiţională a romilor a emis o condamnare la moarte împotriva liderului ţiganilor Kiril Raşkov, supranumit "regele", pe fondul violenţelor izbucnite după un incident provocat de apropiaţi ai acestuia, informează site-ul Novinite.com.

Inan Aliev, unul dintre liderii comunităţii romilor din Katuniţa, afirmă că Kiril Raşkov  ar fi venit din România, potrivit  Novinite.com.

Kiril Raşkov s-a născut în 1942 în Plovdiv, în districtul Stolipinovo, fiind cel mai mic dintre cei opt copii ai "ţarului" Gogo, scrie publicaţia bulgară Vesti.

Ascensiunea lui este ca într-o poveste cu mărul de aur. Nu primul născut, ci cel mai mic s-a dovedit cel mai puternic şi cel mai înzestrat, aşa că "ţarul" Gogo a decis să-i predea lui puterea şi bogăţia, scrie publicaţia bulgară care a făcut o analiză a trecutului său.

Potrivit publicaţiei bulgare, averea lui este constituită dintr-un titlu de rege al ţiganilor, cinci case, o fostă fabrică, un partid şi câţiva membri arestaţi ai familiei sale.

Ironic, creşterea regelui ţiganilor începe în închisoare şi întotdeauna se întoarce acolo pentru cineva din familia lui, mai spune sursa citată.

Şi-a cunoscut soţia la vârsta de opt ani

Kiril Raşkov şi-a întâlnit viitoarea soţie, Kostadinka, la vârsta de de opt ani pentru că în familiile bulgăreşti fetele sunt instruite în mod special pentru căsătoriile timpurii.

Înainte de 1989 a primit şapte condamnări pentru 30 de ani. În 1984 a fost arestat pentru posesie de aur şi valută. Din casa lui au fost confiscaţi atunci circa două milioane de euro, în moneda de acum.

În 10 noiembrie 1989 a înregistrat prima companie de alcool denumită "Regele Gogo", în apropierea satului Katunitsa, iar patru ani mai târziu a fost arestat pentru că producea alcool fals. A fost eliberat din închisoare pentru suma de 10.000 de dolari.

În 1998 a înfiinţat partidul Bulgaria Liberă, condus de fiul cel mare, Angel, care urma să reprezinte interesele romilor în politică şi în economie, dar să şi organizeze cursuri de alfabetizare şi de dobândirea unor cunoştinţe despre calculator pentru aceştia. Raşkov chiar a apărut la tv în campania de promovare a partidului.

Suspect de implicarea în două atentate

În 17 ianuarie 1998 o bombă artizanală a explodat în faţa unui club din localitate. Au fost arestaţi trei subordonaţi ai lui, dar nu au fost acuzaţi.

În 2010, în faţa cafenelei fostului primar din Katunitsa, Sofia Hristeva, a explodat o bombă artizanală. Ea a dat vina pe Raşkov , însă nu s-a putut dovedi nimic.

Raşkov s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe acuzaţii - că deţinea proprietăţi (terenuri, construcţii) ilegale şi că exploatase ilegal pădurea din apropierea satului.

Scandaluri legate de numele său


De numele său au fost legate o serie de scandaluri. După ce fiul său "prinţul Angel" a ispăşit o pedeapsă pentru furt, la Londra, regele Kiro a fost acuzat că ar fi ridicat ilegal un hotel în apropierea unei pieţe din Plovdiv.

În 17 iulie 2007,  Genoveva, soţia nepotului său, s-a sinucis în palatul familiei din Katunitsa, iar în 2008 Kiril Raşkov se afla printre cei mai mari restanţieri la plata utilităţilor.

În 2010, un alt nepot de-al său a fost condamnat la închisoare pentru acte de vandalism şi ameninţări la adresa unui jurnalist.

După ce a renunţat la afacerile cu alcool, Kiril Raşkov a încercat să construiască generatoare cu aburi, însă nu i-a reuşit afacerea.

Întotdeauna când a fost întrebat despre neregulile din jurul său, el a spus că a fost nominalizat mereu ca fiind oaia neagră, deşi a trăit în integritate.

Un microbuz care transporta rude ale patriarhului romilor Kiril Raşkov, supranumit "Regele Kiro", l-a lovit în noaptea de vineri spre sâmbătă un băiat bulgar în vârstă de 19 ani care îşi plimba câinele, provocând moartea pe loc a acestuia.

Şoferul a fugit de la locul accidentului.Părinţii şi prietenii victimei bulgare au luat apoi cu asalt casa Regelui Kiro, căreia i-au spart geamurile, provocând un incendiu controlat rapid. Trei poliţişti şi doi civili au fost răniţi. DE atunci, un val de violen'e a lovit Bulgaria. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite