Cine câştigă şi cine pierde de pe urma gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările de cărbune şi păcură vor creşte în urma instituirii, în urmă cu două zile, a situaţiei de urgenţă în alimentarea cu gaze. Termocentralele şi combinatele chimice care nu mai primesc gaze au pierderi de milioane de lei pe zi.

Autorităţile au declarat luni situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale, astfel încât gazele pentru combinatele chimice să fie direcţionate către populaţie, iar unele termocentrale să folosească păcură şi cărbune în locul gazelor.

Mai citeşte şi: Buzău: Un bătrân de 75 de ani a murit singur în frig

Zăpada şi gerul au bulversat Europa

Astfel, cei mai câştigaţi de pe urma acestei situaţii sunt producătorii de păcură şi cărbune, la fel ca şi în ianuarie 2009, când situaţia de urgenţă a fost instituită timp de două săptămâni în urma sistării importurilor de gaze ruseşti. Deocamdată, termocentralele încă utilizează păcură din stocurile proprii.

Însă, anul trecut, în aceeaşi situaţie, Petrom, cel mai mare furnizor de păcură, anunţa că poate livra sistemului energetic 7.000 de tone de păcură în plus pe zi, ceea ce ar însemna, la cotaţiile actuale de circa 1.360 de lei pe tonă, un câştig suplimentar de 9,5 milioane de lei pe zi.

În aceeaşi situaţie se găseşte şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care furnizează cărbune pentru mai mult de zece centrale din ţară, printre care cele din bazinul Olteniei, Braşov, Timişoara, Arad, Oradea şi Bacău. „Deocamdată, acestea mai au stocuri de cărbune, dar ne aşteptăm la cereri suplimentare.

Momentan lucrăm la 60-70% din capacitate şi ne pregătim să creştem producţia la capacitatea maximă", a declarat, pentru „Adevărul", Daniel Burlan, director general al SNLO. Astfel, compania va câştiga în plus, la un preţ de 60 de lei pe tona de lignit, aproape un milion de lei zilnic. Şi câştigurile CFR Marfă vor fi majorate în această perioadă din transportul cărbunelui cu circa 400.000 de lei pe zi.

Factura la gaze va creşte

La capitolul perdanţi, populaţia este cap de listă. Din cauza gerului, cantităţile de gaze din import au fost suplimentate cu 50%, de la opt milioane de metri cubi pe zi înaintea situaţiei de urgenţă. Astfel că facturile la gaze vor creşte considerabil, în condiţiile în care gazele de import costă de două ori mai mult decât cele interne. În aceste condiţii, cei care utilizează lemne pentru a se încălzi sunt în avantaj, la fel şi cele câteva oraşe din vestul ţării care folosesc energia geotermală.

De asemenea, termocentralele înregistrează în aceste zile pierderi de milioane de lei, întrucât păcura este mai scumpă şi mai poluantă decât gazele. Spre exemplu, Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător naţional de energie termică, care asigură căldura şi apa caldă pentru aproape jumătate dintre consumatorii de ţară, are pierderi de 1,5 milioane de lei pe zi. „Trecerea de pe gaze pe păcură ne-a crescut cu 30% costurile cu combustibilul", ne-a declarat Irina Duică, directorul comercial al companiei.

Combinatele chimice, considerate consumatori întreruptibili în astfel de cazuri, primesc de două săptămâni doar o cantitate infimă de gaze, pentru menţinerea securităţii instalaţiilor. „Înregistrăm pierderi de circa un milion de dolari pe zi din sistarea producţiei, ca urmare a lipsei gazelor. Pornirea instalaţiilor ne va costa alte cinci milioane de dolari", ne-a spus Ioan Niculae, preşedintele grupului InterAgro, care include şase combinate chimice.

Câştigătorii

- Companiile petroliere, producătoare de păcură
- Societatea Naţională a Lignitului Oltenia
- CFR Marfă, care va transporta mai mult cărbune

Perdanţii

- Populaţia, întrucât tarifele gazelor vor creşte
- Termocentralele, pentru că păcura este mai scumpă decât gazul
- Combinatele chimice, care şi-au sistat producţia

Frigul a răpus 33 de oameni

Zece persoane au murit în ultimele două zile din cauza temperaturilor extrem de scăzute înregistrate în toată ţara. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele din zona Moldovei. Un bărbat din comuna ieşeană Vânători a murit în casă fiindcă nu a avut suficiente lemne cu care să facă focul în sobă. Şi în Botoşani, un bărbat şi-a pierdut, ieri, viaţa din cauza frigului.

image

În spitalele din toată ţara au fost internate zeci de persoane care au suferit degerături.

Cursurile şcolii din localitatea buzoiană Merei au fost suspendate, ieri, din cauza gerului. Şi secţia pentru copii a policlinicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost închisă, ieri, iar medicii au fost trimişi acasă din cauza temperaturilor de sub zero grade Celsius din cabinete şi din sălile de aşteptare. Temperaturile scăzute din secţie au fost cauzate de o defecţiune survenită la reţeaua de termoficare.

Trenuri anulate

CFR Călători a anunţat că, din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în nordul, centrul şi sudul ţării, ieri au fost anulate 57 de trenuri, dintre care patru accelerate şi 48 de personale. Numeroase garnituri au înregistrat întârzieri de până la 150 de minute.

Trenul personal care circula ieri pe ruta Paşcani-Suceava, cu 150 de călători la bord, a deraiat în apropiere de Gara Burdujeni (Suceava). Incidentul s-a produs din cauza gerului, după ce macazul nu a putut fi schimbat, fiind acoperit cu gheaţă.

Vine ninsoarea

Vremea va fi în continuare geroasă, în cursul zilei, în jumătatea de nord a Moldovei, iar noaptea în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul ţării. Valorile termice vor marca o creştere cu aproximativ 10 grade Celsius. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între minus 15 şi plus 3 grade Celsius.

Cele mai joase temperaturi vor fi în nordul Moldovei, iar cele mai ridicate, pe litoral. În jumătatea de nord a Moldovei şi în zonele depresionare din estul Transilvaniei se vor mai înregistra valori termice sub -15 grade până în dimineaţa zilei de mâine.

Va începe să ningă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei. În Transilvania şi în restul teritoriului va fulgui. În partea de sud şi de sud-est a ţării însă, se va depune un strat nou de zăpadă. Codul galben de ger a expirat azi-dimineaţă, iar codul portocaliu pentru cele şapte judeţe din nord-estul şi din centrul ţării, a fost ridicat de ieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite