Cine dă mai puţin pentru o casă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine dă mai puţin pentru o casă?
Cine dă mai puţin pentru o casă?

Organizatorii târgurilor imobiliare încearcă noi metode de a atrage cumpărători. Cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă au posibilitatea să o cumpere cu un preţ cu până la 15% mai mic decât cel cerut de către dezvoltator, în cadrul unei „licitaţii olandeze“.

Citeşte şi:

Acest tip de vânzare, cum este cea organizată duminică, la ora 13.00, în cadrul tIMOn, presupune licitarea preţului de listă în sens descrescător, în cinci paşi. Cum funcţionează sistemul? Preţul este redus treptat, cu sume între 600 şi 4.000 de euro, în funcţie de costul proprietăţii. Să luăm exemplul unei locuinţe al cărei preţ de pornire este de 110.000 euro. Valoarea unui pas este, în acest caz, 2.000 de euro.

Reducerea maximă posibilă este aşadar de 10.000 de euro. Primul pas al licitaţiei este la valoarea de 108.000 de euro. Să presupunem că nimeni nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra la acest preţ. Organizatorii scad preţul la 106.000 de euro. Nici acum publicul nu reacţionează. Preţul scade cu încă un pas, la 104.000 euro. Oferta se pliază perfect pe bugetul unuia dintre participanţii la licitaţie.

Acesta îşi manifestă primul intenţia de cumpărare şi astfel câştigă licitaţia. Dacă nici la 104.000 de euro nu există vreun doritor, preţul scade cu încă doi paşi, ajungând la 102.000, respectiv 100.000 de euro. Dacă nici acum nu îşi manifestă nimeni intenţia de a cumpăra, atunci licitaţia se reia, de această dată în sens crescător, iar câştigător va fi primul care dă un preţ mai mare.

Cele mai ieftine oferte

Conform organizatorului, este pentru prima oară când are loc un astfel de eveniment adresat publicului larg din România. Singura licitaţie olandeză de la noi din ţară a avut loc cu câţiva ani în urmă, dar pentru companii. Printre proprietăţile care sunt ofertate în cadrul licitaţiei se află şi o garsonieră de 33.000 de euro, cea mai ieftină locuinţă prezentată la acest târg. Ea este amplasată în ansamblul Red House din Prelungirea Ghencea şi va fi inclusă în licitaţia olandeză.

La acelaşi preţ se vând şi garsonierele din complexul Topaz, situat în Drumul Taberei. În topul celor mai ieftine case se află locuinţele din ansamblul Poiana Florilor. Aici, preţul este de 420 de euro pe metru pătrat. Dacă dezvoltatorii sunt optimişti şi sunt convinşi că vor face rezervări pentru contracte de vânzare-cumpărare, vizitatorii nu sunt atât de siguri că îşi vor cumpăra o casă. „Am venit să vedem ce se mai oferă, care mai sunt preţurile şi condiţiile“, spune un domn de vreo 40 de ani.

La fel ca el mai erau şi alţii în prima zi de târg. Deşi la prima vedere se părea că tIMOn şi-a recăpătat strălucirea de altă dată, iar la finalul zilei dezvoltatorii vor trage linie fericiţi, totuşi destul de puţini vizitatori intrau efectiv în standuri pentru a cere detalii cu privire la proiecte. Cei mai mulţi preferau să privească şi să treacă mai departe. Cu toate acestea, lucrurile stau mai bine decât la ultimele ediţii ale târgului. „Numărul vizitatorilor este deja mai mare decât ne aşteptam şi suntem siguri că o să vindem, mai ales că pentru asta am venit aici“, spune Alina Necula, director de vânzări Adama.

Vizitatorii se lasă aşteptaţi

image

Garsoniera din clădirea Red House scoasă la licitaţie are un preţ de pornire de 33.000 de euro Foto: Marian Iliescu

Situat la doar câteva sute de metri de cealaltă manifestare de profil, TNI  nu s-a bucurat de un public numeros în primele ore.

Ora 11.00. Palatul Parlamentului, sala Unirea. Târgul Naţional Imobiliar (TNI). Cei câţiva vizitatori colectau pliante, mai puneau câte o întrebare, după care se îndreptau spre următorul stand. Aura Barbu, 60 de ani, din Bucureşti, are un buget de maximum 100.000 de euro şi caută un apartament de două camere.

Oferta dezvoltatorilor prezenţi la TNI nu o mulţumeşte pe deplin. „Blocurile sunt prea înalte. Am găsit ceva care mi-ar fi convenit, dar clădirea are 16 etaje. Nu mai vreau să locuiesc în asemenea blocuri, mi-au ajuns 30 de ani! În plus, toate ofertele convenabile sunt în construcţii situate în afara sau la marginea Bucureştiului“, se plânge Aura Barbu.

Garsonieră în Bulgaria cu 9.750 de euro

Cea mai ieftină locuinţă de la TNI este o garsonieră în suprafaţă de 25 de metri pătraţi situată într-un ansamblu rezidenţial din Bulgaria.

Complexul se află la şase kilometri de staţiunea Sunny Beach şi prima fază a construcţiei va fi terminată în luna decembrie.

Preţul de listă este de 9.750 de euro. „La această sumă se mai adaugă 1.000 de euro taxa pentru avocat şi încă 3-5% din suma totală pentru diverse alte taxe, precum cea notarială“, precizează Oksana Volkova, director de vânzări.

Cum arată o locuinţă scoasă la licitaţie?

Red House este un bloc format din parter, două etaje şi o mansardă. Pe fiecare nivel există mai multe apartamente separate.

Până ieri se vânduseră locuinţele de la mansardă şi unul dintre cele două apartamente de la parter. Mai sunt disponibile un apartament la parter, precum şi locuinţele de la etajele 1 şi 2. Deşi adresa blocului este simplă – Prelungirea Ghencea 37 K, blocul este foarte greu de găsit.

El se află la circa cinci kilometri de capătul tramvaiului 41, pe drumul spre Domneşti, în apropierea Cartierului Latin. Din cauza traficului infernal din Prelungirea Ghencea, cei cinci kilometri îi parcurgi, cu maşina proprie sau cu autobuzul 122, în vreo jumătate de oră. Blocul nu este chiar la şosea, ci mai retras, pe o alee, înghesuit între alte două imobile. Casele din jur sunt în diferite stadii de finisare, iar vreo două sunt deja locuite. Cel mai apropiat restaurant este la circa doi kilometri, cea mai apropiată grădiniţă la vreo trei kilometri, iar şcoala generală la patru kilometri.

„Prima Casă“, înger sau demon?

Programul guvernamental a fost implicat, încă de la lansare, în nenumărate controverse, pornite atât de la autorităţi, cât şi de la cei direct implicaţi, cumpărători sau dezvoltatori. Totuşi, pentru unii dintre cei din urmă acest proiect s-a dovedit a fi un succes.

De exemplu, compania Adama a finalizat zilele trecute vânzarea ansamblului Swiss Cottage. „Cele mai multe locuinţe le-am vândut în baza programului guvernamental“, spune Alina Necula, director de vânzări al companiei.  Mai mult, Adama plăteşte ratele cumpărătorilor prin programul „Prima Casă“ pentru primele 12 luni, la creditele care sunt obţinute pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani. „Nu putem achita efectiv aceşti bani pentru că nu ne permite legea, dar sumele se regăsesc într-un discount la preţul de listă al locuinţei“, explică Alina Necula.

Programul „Prima Casă“ a influenţat în mod vizibil comportamentul şi ofertele dezvoltatorilor prezenţi la cele două târguri imobiliare. „Vrem să vedem dacă există cerere, suntem în stadiul de proiect. Deocamdată studiem piaţa“, spune Cătălin Toma, manager de proiect în cadrul JQ Development. Compania intenţionează să demareze construcţia unui ansamblu în Tărtăşeşti, la 25 de kilometri de Bucureşti.

Locuinţele vechi, preţuri în creştere

Oferta prezentată în cadrul TNI cuprinde şi apartamente vechi, pretabile programului guvernamental. Pentru unii analişti imobiliari, „Prima Casă“ este doar un instrument electoral.

„Preţurile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucureşti au crescut în ultimele luni, în special la garsoniere şi locuinţe cu două camere, ca urmare a introducerii programului «Prima Casă», iar din cauza ofertei reduse de pe piaţă evoluţia ar putea continua“, spune Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite