Cinci spitale consolidate până acum prin programul de diminuare a riscurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci spitale consolidate până acum prin programul de diminuare a riscurilor
Cinci spitale consolidate până acum prin programul de diminuare a riscurilor

Cinci spitale au fost consolidate până acum prin "Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă-Componenta B: Reducerea riscului seismic", din cele 22 astfel de clădiri prevăzute în program, a declarat Vasile Blaga.

"Acest obiectiv este cel de-al cincilea spital finalizat din cadrul programului, din totalul de 22 unităţi spitaliceşti prevăzute pentru consolidare, toate celelalte finalizate până acum fiind localizate tot în Bucureşti", a declarat ministrul dezvoltării regionale şi locuinţei, Vasile Blaga, la inaugurarea unui pavilion cu destinaţie medicală din cadrul Spitalului de urgenţă "Prof. dr. Dimitrie Gerota” din Bucureşti.

"Proiectul prevede consolidarea a 65 de obiective de la nivelul ţării, printre care şi 22 de spitale, dar şi clădiri sociale care au un grad de risc seismic ridicat. Facem astfel un apel la oamenii care locuies în astfel de clădiri să se înscrie în program, pentru că până acum nu s-au înregistrat foarte multe, iar până acum s-au reabilitat 15 blocuri în toată ţara, dintre care 13 doar în Capitală", a precizat Vasile Blaga.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, clădirea inaugurată marţi a fost afectată de cutremurul din 1977, iar acum patru ani au fost începute lucrările pentru consolidarea acesteia. În prezent, centrul medical deserveşte personalul Ministerului de Interne, precum şi membrii acestora, oamenii asiguraţi prin casa OPSNAJ, dar şi o parte din cei asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Clădirea inaugurată marţi are şase etaje şi 27 de saloane dotate cu 2-3 paturi fiecare.

Conform datelor furnizate de ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), lucrările s-au axat pe punerea în siguranţă a clădirii cu o suprafaţă desfăşurată existentă de 2.590 metri pătraţi şi un număr de 85 paturi, extinderea suprafeţei utile cu circa 400 metri pătraţi pentru asigurarea utilităţilor vitale care condiţionează funcţionarea spitalului (staţie de oxigen, generator electric, centrală termică, centrală telefoane, instalaţii fluide medicale), precum şi pentru satisfacerea normelor sanitare în vigoare şi îmbunătăţirea condiţiilor generale în exploatare şi ridicarea nivelului calităţii serviciilor medicale.

"Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – Componenta B: Reducerea riscului seismic” se desfăşoară în perioada 2005 – 2011 şi are ca scop consolidarea clădirilor publice de importanţă vitală din zona seismică Vrancea, printre care 15 judeţe şi Municipiul Bucureşti, cu rol esenţial în răspunsul la situaţii de urgenţă a căror funcţionalitate în timpul şi imediat după producerea unui cutremur trebuie asigurată. Spitalele reprezintă cea mai importantă categorie de clădiri publice, cu o pondere de 25% şi din totalul obiectivelor cuprinse în cadrul Proiectului.

Potrivit reprezentanţilor MDRL, valoarea totală a proiectului este de 203,657 milioane dolari, iar valoarea totală a Componentei B este de 73.758 mil. dolari SUA, din care 56.928 milioane sub formă de împrumut  de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BIRD), iar suma de 16.830 milioane dolari reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite