Piteşti: Cinci alpinişti salvaţi de salvamontiştii argeşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiune de salvare dificilă pentru salvamontiştii din Câmpulung. Seara trecută, în jurul orei 20.30, cinci alpinişti au rămas blocaţi pe un traseu montan, în zona localităţii Podul Dâmboviţei, pe Cheile Oratiei.

Alţi cinci alpinişti parcurseseră acelaşi traseu înaintea celor cinci braşoveni, însă ploaia puternică şi viitura i-au surprins pe aceştia în timp ce se căţărau. Primul grup de alpinişti a reuşit să se salveze, parcurgând traseul prin apa învolburată, însă cel de-al doilea grup a rămas blocat. Cei trei băieţi şi cele două fete care îi însoţeau, toţi din Braşov, au sunat imediat la 112, iar în scurt timp o echipă formată din cinci salvamontişti de la Câmpulung au ajuns în locul unde tinerii rămăseseră blocaţi.


“Mai coborâseră înaintea lor pe acolo înca 5 alpinişti. Aceia apucaseră să iasă, i-a prins viitura cu apa peste cap.Următorii 5 au sunat că sunt blocaţi acolo şi nu pot ieşi nici în jos că le e frică de apa mare, nici în sus pentru că nu aveau echipamentele necesare. Ne-am deplasat 5 salvamontişti montani. Este un canion foarte îngust, abrupt, cu sărituri vertical, uşor de parcurs dacă nu e apă. De fapt el este sec. Dar pe tineri i-a prins viitura exact la jumătate.”, povesteşte Puiu Salvamont, şeful Serviciului Salvamont Câmpulung.


Pericolul la care au fost supuşi tinerii care s-au aventurat să exploreze muntele a fost foarte mare pentru că în unele zone, unde se formau mici golfuri, apa avea şi peste 2 metri adâncime. Operaţiunea de salvare a tinerilor a fost foarte dificilă, mai ales că s-a desfăşurat noaptea. Salvamontiştii au intrat în apă până la brâu, în timp ce ploua şi mai întâi i-au adunat pe cei cinci tineri de unde erau căţăraţi fiecare, după care au coborât pe firul principal. Aici le-au fost montate sistemele de siguranţă, după care tinerii au fost ridicaţi până la un traseu accesibil.


“N-a fost niciunul rănit, toţi erau epuizaţi, într-o fază incipientă de hipotermie pentru că i-a prins ploaia în tricouri şi pantaloni scurţi.", a declarat  şeful salvamontiştilor din Câmpulung.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite