Chişinăul numără tancurile de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni de la declanşarea disputelor în Caucaz, occidentalii se tem de o eventuală repetare a scenariului din Osetia de Sud în Transnistria. Îngrijorările se află şi în

La două săptămâni de la declanşarea disputelor în Caucaz, occidentalii se tem de o eventuală repetare a scenariului din Osetia de Sud în Transnistria.

Îngrijorările se află şi în atenţia presei de la Moscova, care menţionează că atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol au apărut comparaţii ale resurselor militare de pe cele două maluri ale Nistrului.

Directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că în capitala Republicii Moldova s-a calculate cam de cât timp ar avea nevoie cele 18 tancuri transnistrene pentru a ajunge la Chişinău. Şi s-a constatat că nu de foarte mult: 30-40 de minute.

Pe de altă parte, nici armata moldoveană nu ar putea răspunde la un posibil atac, afirmă analistul moldovean. Evaluări face şi regimul separatist de la Tiraspol. Vladimir Iastrebciak, aşa-zisul ministru de Externe din Transnistria, a dat însă asigurări că Tiraspolul "nu are nici resurse, nici necesitatea de a lupta''.

Presa de la Moscova susţine că cele 18 tancuri din Transnistria pot ajunge în 30 de minute în capitala Republicii Moldova

Pe fondul crizei ruso-georgiene, presa de la Moscova se arată îngrijorată în privinţa evoluţiilor din Transnistria.

Directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că preşedintele Vladimir Voronin l-a primit la insistenţele altor capitale pe omologul său român Traian Băsescu, pentru că Occidentul este îngrijorat de o repetare a scenariului din Osetia de Sud şi în Transnistria.

În acest context, Chişinăul şi Tiraspolul şi-au comparat resursele militare. Concluzia experţilor este că acestea sunt insuficiente atât de partea Moldovei, cât şi de partea Transnistriei, afirmă "Nezavisimaia", citată de NewsIn.

Potrivit lui Barbăroşie, în capitala moldoveană se fac calcule - cam de cât timp ar avea nevoie cele 18 tancuri transnistrene pentru a ajunge la Chişinău. Şi se constată că nu de foarte mult - 30-40 de minute.

Resurse militare insuficiente

O altă întrebare este dacă armata moldoveană se va putea opune unui atac. Răspunsul este negativ, potrivit lui Arcadie Barbăroşie, citat de "Nezavisimaia Gazeta".

Vladimir Iastrebciak, şeful diplomaţiei transnistrene, susţine la rândul său că şi Tiraspolul se teme de provocări din partea Moldovei. "Nu avem nici resurse, nici necesitate de a lupta", a menţionat aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei. Dar se fac simţite îngrijorări în legătură cu o eventuală escaladare a situaţiei.

În plus, MAE transnistrean a anunţat un moratoriu pentru toate contactele cu puterea de la Chişinău, ceea ce a făcut mai puternice argumentele preşedintelui României la întâlnirile de la Chişinău şi în alte capitale vizitate, scrie publicaţia rusă, care nu uită să menţioneze şi scenariile militare de la Kiev.

Ruşii încep retragerea din Georgia

Între timp, forţele ruse din Georgia au dat ieri primele semne de plecare de pe teritoriul fostei republici sovietice. Trupele ruse au început să plece din Gori, iar comandanţii ruşi au promis că retragerea va fi definitivată până în cursul serii. Moscova a precizat că nu va discuta cu Georgia despre delimitarea zonei-tampon din jurul Osetiei de Sud şi Abhaziei şi că va păstra controlul asupra drumului dintre portul Poti şi oraşul Senaki.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite