Curtea de Apel Chişinău a anulat mandatele de arest pentru fraţii Mocanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Chişinău a anulat mandatele de arest pentru fraţii Mocanu
Curtea de Apel Chişinău a anulat mandatele de arest pentru fraţii Mocanu

Mandatul de arestare pe numele celor doi fii ai fostului consilier prezidenţial moldovean Sergiu Mocanu a fost anulat joi de Curtea de Apel Chişinău, după ce la 23 septembrie decisese arestarea lor la domiciuliu pentru 10 zile, se arată într-un comunicat de presă.

Cei doi fii ai lui Sergiu Mocanu, care au intrat cu forţa la 25 septembrie 2008 în incinta Ambasadei României din Chişinău cerând protecţie, au părăsit, după aproape un an, la 23 septembrie 2009, sediul misiunii diplomatice. Un comunicat al formaţiunii politice a lui Sergiu Mocanu, Acţiunea Populară, anunţă că joi "Curtea de Apel Chişinău a anulat mandatele de arest pe numele fraţilor Roman şi Adrian Mocanu şi a decis punerea lor în libertate".

Cei doi fii ai politicianului deţin şi cetăţenie română şi erau cercetaţi penal pentru că ar fi bătut o persoană într-o discotecă. Tatăl lor susţinea, însă, că dosarul este fabricat şi că este folosit de fosta conducere comunistă ca instrument politic împotriva sa. La cinci zile după ce fuseseră reţinuţi de poliţie, la 25 septembrie 2008, ambii au escaladat gardul Ambasadei României de la Chişinău şi au cerut protecţia statului român.

Mocanu a încercat în repetate rânduri să obţină judecarea fiilor săi în România, spunând că în caz contrar aceştia vor refuza să părăsească incinta Ambasadei. Acest lucru nu a fost posibil din punct de vedere juridic, iar fiii lui Mocanu au rămas timp de un an în Ambasada, unde aveau condiţii igienice şi de trai precare, părinţii fiind nevoiţi să le aducă zi de zi mâncare şi alte obiecte necesare traiului zilnic

Autorităţile române nu au fost obligate să îi predea pe cei doi fii către autorităţile din R. Moldova ca urmare a "lipsei reciprocităţii extrădării propriilor cetăţeni", după cum a comunicat Ministerul român al Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) Procuraturii Generale din Republica Moldova.

"Roman şi Adrian au fost timp de un an de zile sub protecţia statului român ca urmare a abuzurilor poliţieneşti exercitate la comandă politică, adăpostindu-se pe teritoriul Ambasadei României de la Chişinău. Cu această ocazie, fraţii îşi exprimă recunoştinţa faţă de autorităţile româneşti pentru sprijinul acordat în spiritul apărării drepturilor cetăţenilor statului Român", se mai arată în comunicatul formaţiunii lui Sergiu Mocanu.

În acelaşi timp, în comunicat  se evidenţiază că "Sergiu Mocanu a fost arestat ilegal şi privat de libertate timp de aproape patru luni fiind învinuit de organizarea şi conducerea dezordinilor în masă şi de tentativă de lovitură de stat".

"În celulă, politicianul a fost vizitat de un demnitar de stat, fostul viceministru Zubic, care i-a cerut recunoaşterea implicării României cu ajutorul său în organizarea protestelor în schimbul libertăţii fiilor", precizează comunicatul Acţiunii Populare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite