Chiriile din Vaslui au intrat în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cameră cu igrasie şi cu lucrurile proprietarului în şifonier Cum în Vaslui nu există o tradiţie în ceea ce priveşte închirierile, nu puţini au fost aceia care au constatat că oferta nu



Cameră cu igrasie şi cu lucrurile proprietarului în şifonier
Cum în Vaslui nu există o tradiţie în ceea ce priveşte închirierile, nu puţini au fost aceia care au constatat că oferta nu este generoasă şi, chiar şi-acolo unde există, apar discrepanţe mari între preţul cerut şi condiţiile improprii de locuit oferite. În spatele anunţurilor tentante de închiriere ce se pot citi pe ziduri, stâlpi, la fişierul blocurilor ş.a., proprietarii ascund surprize neplăcute. Camere cu igrasie, mobilă înghesuită şi veche, WC-uri, chiar şi... şifoniere comune, toate acestea la preţuri ce variază între 500.000 lei şi 2.500.000 lei. "Ofer cameră la casă", sună un anunţ. Sunăm şi ni se comunică adresa. Proprietarul, un bărbat de 50 de ani, ne spune şi preţul, care este convenabil: 1,5 milioane pe lună, sumă în care sunt incluse şi cheltuielile, adică gazul metan şi energia electrică. Suntem asiguraţi că pentru iarnă căldura va fi furnizată de o sobă cu gaz, dar că preţul va mai creşte până la vreo două milioane de lei. Mergem să vedem şi camera: ceva mai mică decât o garsonieră, cu două paturi, un şifonier cu două uşi, arhaic, şi o sobă de teracotă. În cameră abia dacă mai încape o masă pentru televizor. Ni se oferă şi ceva spaţiu pe holul comun, acces la bucătărie. Însă pereţii sunt umezi. "A, nu este igrasie, e un pic de umezeală, dar dispare", spune pe un ton convingător proprietarul, care ne zoreşte să batem palma, explicându-ne că toţi cei care au stat înainte la el au plâns de supărare când au plecat. Ezităm, mai privim o dată camera şi ieşim. La poartă, omul îşi aduce aminte: "Uitam să vă spun. Să ştiţi că nu scot nimic din cameră, că nu am unde să le pun. şi, în şifonier, o parte v-o eliberez, dar cealaltă rămâne a mea, să am şi eu unde să-mi ţin lucrurile", a mai spus proprietarul.

"Mofturile" costă!
Cei care vor să stea cu chirie mai au o variantă: agenţiile imobiliare. "Două milioane şi jumătate plus cheltuielile", ni se comunică preţul. Unui apartament cu două camere şi cu centrală termică. Este o sumă pe care nu mulţi şi-o permit, mai ales că toate cheltuielile de întreţinere din timpul iernii se ridică la 4 milioane lei. Adunăm banii şi reiese că, pe un apartament de două camere, chiria şi cheltuielile se ridică la peste 6 milioane lei. Ca să nu mai vorbim de faptul că proprietarii cer avans pe minim trei luni. Deja, toate aceste sume depăşesc cu mult un salariu mediu pe Vaslui.

Speculaţiile au blocat piaţa imobiliară
De mai bine de două luni, piaţa imobiliară vasluiană este, practic, blocată ca urmare a preţurilor exagerate cerute, la vânzare, de proprietarii de apartamente. Întrucât pe un apartament de două camere din Vaslui se cer chiar şi 2 miliarde de lei, cei dornici să-şi achiziţioneze o locuinţă mai au de aşteptat până ce piaţa imobiliară va reveni la normal. Proprietarii mizează, atunci când cer aceşti bani, pe faptul că în iulie şi august sunt foarte mulţi cei care se întorc de la muncă din străinătate şi sunt dispuşi să plătească preţuri piperate, dat fiind veniturile obţinute peste hotare. Pe de altă parte, proprietarii de apartamente mai au în vedere şi dorinţa celor care lucrează în străinătate de a-şi conserva banii prin cumpărarea unui imobil, ştiindu-se că achiziţiile imobiliare sunt şi cele mai profitabile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite