Chirii colosale pentru şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul local va suporta chirii de zeci de mii de euro pe lună ca să poată păstra şcolile retrocedate pentru care primăria nu a găsit soluţii ani de zile Pentru Şcoala de Arte din

Bugetul local va suporta chirii de zeci de mii de euro pe lună ca să poată păstra şcolile retrocedate pentru care primăria nu a găsit soluţii ani de zile

Pentru Şcoala de Arte din Timişoara proprietarul cere o chirie de 31.000 euro pe lună. Alte 67 de şcoli din Timiş creează probleme din acelaşi motiv.

Mii de elevi din judeţ vor fi plimbaţi pe drumuri între două şcoli şi nu vor ştii dacă anul viitor au unde să înveţe. Autorităţile şi proprietarii clădirilor retrocedate şi în care funcţionează şcoli poartă negocieri de ani de zile, dar fără rezultat. Termenele de eliberare a unităţilor de învăţământ se apropie, iar soluţiile fie nu există, fie costă foarte mult.

Chirii cât pentru o clădire nouă

Primăria Timişoara va avea de plătit din toamnă, pe lângă facturile utilităţilor la şcoli, facturi pentru chirii. "Am negociat cu Fundaţia "Caritatea", care a obţinut Şcoala de Arte, o chirie de 31.000 de euro pe lună. Primăria va trebui să o achite", a spus inspectorul şcolar adjunct, Francisc Halasz. Directorul Direcţiei de Patrimoniu din primărie, Nicuşor Miuţ, a declarat, la rândul său, că Şcoala de Arte se va muta într-un campus nou. "Se extinde Generala 19 de pe strada Eneas şi se va muta acolo liceul", a spus Miuţ. Proiectul de extindere va dura însă câteva luni. Până la mutare, chiria anuală plătită din bugetul local va depăşi 360.000 de euro.

Şefii din primărie dau vina pe Guvern

Vina pentru deficitul spaţiilor de învăţământ e aruncată de la o instituţie la alta. Inspectoratul Şcolar Timiş pune soluţiile pe seama primăriei, iar primăria pe Guvern. "Întrebaţi Guvernul de ce a dat legea pentru retrocedarea şcolilor", a replicat Miuţ, întrebat de ce de mai bine de patru ani nu s-au construit spaţii noi pentru clădirile confiscate de comunişti în care funcţionează şcoli.

Liceul german se mută într-o fostă magazie

Prima şcoală retrocedată pentru care se va construi o clădire nouă este şcoala primară Lenau, care acum funcţionează în Piaţa Unirii. "Şcoala se va muta în locul fostei magazii a Inspectoratului Şcolar, acolo se gândeşte un proiect nou", a declarat directoarea Elena Wolf. Ea a mai spus că Lenau mic din Unirii se închide de la 1 iunie 2009, dar nu se ştie când se va putea muta în noul sediu.

Şcoli cu risc de evacuare

Clădirile cele mai impozante în care funcţionează şcoli au fost retrocedate. Printre acestea sunt Colegiul Bănăţean, Colegiul Tehnic de Vest, Liceul maghiar "Bartok Bela", Liceul sârb "Dositei Obradovic", clădirea din Piaţa Unirii a Liceului german "Nikolaus Lenau".

Pe lângă acestea, Grădiniţele cu program prelungit 16 şi 19 trebuie eliberate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite