Hugo Chevez anunţă achiziţionarea de rachete ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hugo Chevez anunţă achiziţionarea de rachete ruse
Hugo Chevez anunţă achiziţionarea de rachete ruse

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat vineri că aşteaptă să primească rachete ruse cu o rază de acţiune de 300 km, "care nu-şi ratează" ţinta. Liderul sud-american a adăugat că rachetele vor fi utilizate doar pentru apărare.

  • În perioada 2005-2007, Rusia şi Venezuela au semnat 12 contracte de armament, în valoare de 4,4 miliarde de dolari, vizând în special vânzarea a 24 de avioane de vânătoare Suhoi, a 50 de elicoptere de luptă şi a 100.000 de arme de asalt Kalaşnikov.


Preşedintele venezuelean nu a precizat dacă aceste acorduri au fost semnate în timpul vizitei sale la Moscova.

"Aceste sunt instrumente de apărare deoarece ne vom apăra ţara împotriva oricărei ameninţări", a zis Chavez. "În trecut, eram sclavi din cauza imperiului yankeu, în prezent ne sporim potenţialul militar. Am semnat acorduri cu Guvernul rus, dar ele nu sunt îndreptate împotriva nimănui", spunea joi liderul venezuelean, la finalul întâlnirii de la Moscova cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Chavez, cunoscut pentru sarcasmul şi tiradele sale antiamericane, a început miercuri o vizită în Rusia, pronunţând un discurs foarte agresiv la adresa Washingtonului, în faţa unor studenţi din cadrul unei universităţi moscovite. "Statele Unite vor să controleze întreaga lume, însă imperiul yankeu este pe punctul de a eşua", a declarat acesta, după care a afirmat despre Washington că ar fi "principalul terorist în lume".

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat joi că ţara sa urmează să continue vânzarea de arme Venezuelei. "Acest gen de contracte nu sunt niciodată semnate în public. Vom livra Venezuelei armele pe care Venezuela ni le cere. În acord cu dreptul internaţional. De ce nu tancuri? Avem fără nici o îndoială tancuri bune. Dacă prietenii noştri vor tancuri, le vom livra", a spus Medvedev. Potrivit agenţiilor ruse, Caracas doreşte să achiziţioneze atât tancuri T-72 şi T-90, cât şi elicoptere, transportoare de trupe blindate, submarine şi sisteme antirachetă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite