Cheile Caraşului, ţinutul peşterilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prin diversitate şi inedit, nu le puteţi parcurge într-un singur weekend. Cheile Caraşului, recomandarea numărul unu pentru sfârşitul de săptămână, au două superbe rezervaţii speologice:

prin diversitate şi inedit, nu le puteţi parcurge într-un singur weekend. Cheile Caraşului, recomandarea numărul unu pentru sfârşitul de săptămână, au două superbe rezervaţii speologice: Peştera Comarnic şi Peştera Popovăţ, vestite prin galeriile şi sălile de calcit.
Cheile sunt tăiate de principalul râu, Caraş, care a măcinat piatra calcaroasă pe o lungime de 19 kilometri. Rezultatul acestui fenomen este unul dintre cele mai frumoase şi mai sălbatice peisaje de acest gen din ţară. Tot apa este creatoarea nenumăratelor peşteri din zonă. Înainte de a intra în subteran, trebuie să vă răsfăţaţi cu o masă specifică zonei: păstrăv la grătar sau prăjit în folie de aluminiu chiar în jar. Nimic nu se compară cu un asemenea ospăţ, mai ales că peştele poate fi cumpărat chiar la intrarea pe Chei, de la păstrăvăria din Caraşova.
Cu puţin noroc şi cu multă răbdare, puteţi să vedeţi câteva din speciile rare de păsări din regiune: acvila ţipătoare mică, şerparul sau muscarul mic.

Cea mai lungă peşteră din Banat
Peştera Comarnic, în nordul Munţilor Aninei, pe versantul stâng al văii Comarnic, este cea mai lungă din Banat (aproximativ 4.000 de metri) şi este declarată monument al naturii pentru adevăratele minuni subpământene pe care le adăposteşte. Sălile, de dimensiuni uriaşe, sunt legate printr-o vastă reţea de galerii, dispuse pe două etaje.
O altă peşteră cunoscută este Popovăţ, pentru care trebuie să aveţi echipament de protecţie şi un pic de experienţă în speologie. Intrarea în peşteră este mică şi este urmată de o galerie de zece metri.
Din "Sala cu Prăbuşiri" se poate pătrunde într-o galerie largă şi scundă în "Sala Inferioară", unde la viituri se formează un splendid lac subteran. Tot din "Sala cu Prăbuşiri", mergând târâş printr-o galerie îngustă, se poate ajunge în "Sala cu Oase", care adăposteşte, în afară de oasele de lilieci, oase de rozătoare şi de urs de peşteră.

Acces şi cazare
Puteţi ajunge în zonă dinspre nord-vest, prin Reşiţa, dinspre sud, din Depresiunea Bozovici, sau dinspre est, pe drumul care urcă din Slatina Timiş înspre Văliug. Cei mai pretenţioşi se pot caza în staţiunile din apropiere, unde se pot bucura de tot confortul, sau la "particulari", în satele din împrejurimi. Pentru cei cu spirit de aventură, există varianta campării sau, în caz de forţă majoră, chiar cantoanele sau sălaşele din regiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite