Cezariana de Anul Nou, rentabilă doar la lefuri mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a beneficia de vechile prevederi ale „ordonanţei mamelor“, gravidele cu salarii mai mari şi-au programat naşteri prin cezariană în ultimele zile din 2010. Cele cu lefuri  sub 1.600 de lei au născut când le-a venit sorocul. Două muncitoare din Cluj-Napoca au născut la 10 minute distanţă, dar în ani diferiţi. Pentru ele, noua ordonanţă nu a adus nicio schimbare.

O americancă de 21 de ani a lăsat spitalele moderne din SUA ca să nască la Oradea

Ordonanţa mamelor, care stabileşte valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, a dat bătăi de cap doar mamelor care trebuiau să nască în primele săptămâni ale anului 2011 şi care aveau lefuri ceva mai mari. Multe dintre acestea au dat năvală în cabinetele medicilor ginecologi în ultimele zile ale lui 2010 pentru solicita cezariană înainte de termen.

Miza era următoarea: dacă năşteau înainte de 1 ianuarie 2011, ele ar fi beneficiat timp de doi ani de o indemnizaţie de 75% din salariu, plafonată la 3.400 de lei. Noua lege le oferea aceiaşi bani doar dacă stăteau un an acasă cu copilul sau le scădea plafonul la 1.200 de lei, în cazul în care ar fi optat pentru un concediu de doi ani. Adriana T, 28 de ani, este una dintre gravidele care a riscat. Ea ar fi trebuit să nască în perioada 9-12 ianuarie, dar a născut la 30 decembrie, prin cezariană.

"Ştiu că este ilegal, dar am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a găsi un medic care este dispus să facă acest lucru", a spus ea. Adriana a născut prin cezariană la o clinică particulară din Bucureşti şi a dat şi o şpagă de 300 de euro medicului pentru ca acesta să-i facă operaţia înainte de termen. Cu tot cu tariful pentru o astfel de intervenţie a costat-o 1.000 de euro.

Pierdea 600 de lei

Adriana a preferat să păstreze atât anonimatul ei, cât şi al medicului. Tânăra mămică spune că a fost nevoită să nască mai repede pentru că pe noua lege ar fi pierdut bani care contau pentru ea. La salariul ei net de 2.400 de lei, vechea lege îi permite o indemnizaţie de 75% din venituri timp de doi ani, adică de 1.800 de lei lunar.

Dacă năştea după 1 ianuarie, ea ar fi avut de ales între un an acasă cu 1.800 de lei pe lună sau concediu de doi ani, doar cu 1.200 de lei lunar. "Nu am nici părinţi şi nici socri în Bucureşti, creşe nu sunt, iar copilul va fi prea mic pentru a merge la grădiniţă. Dacă mă întorc la muncă mai devreme, sunt nevoită să plătesc o bonă, care cere cel puţin 1.200 de lei lunar", a explicat Adriana.

La 1.600 de lei, nu contează legea

Loredana Moga l-a adus pe lume pe Daniel în primele minute ale lui 2011 Foto: Adevărul



Medicii spun că o cezariană făcută înainte de termen este foarte riscantă şi poate duce chiar la decesul copilului. "Cezariana este pentru femeile cu sarcini dificile. Nu trebuie să se facă cezariană la cerere, înainte de termen, pentru că, dacă se întâmplă ceva, se pune în pericol viaţa copilului", ne-a spus medicul neonatolog Adrian Toma.

Mămicile din Cluj nu s-au grăbit să nască în ultima zi a anului 2010, pentru a „prinde" indemnizaţia pe doi ani. În cele două clinici de ginecologie din Cluj-Napoca, la 31 decembrie au venit pe lume zece copii, iar la 1 ianuarie, doar nouă. Toţi nou-născuţii s-au născut natural, la termen, şi sunt perfect sănătoşi.

Clujeanca Ioana Konti, în vârstă de 25 de ani, l-a adus pe lume pe micuţul Darius cu cinci minute înainte de cumpăna dintre ani. „Cel mai important lucru e ca pruncul meu să fie sănătos. Nu mai conta că-l nasc la 31 decembrie sau la 1 ianuarie", spune femeia, care a lucrat ca muncitoare la o societate din Cluj-Napoca şi care, la salariul ei de până în 1.600 de lei net, ar fi luat aceiaşi bani şi pe vechea, şi pe noua lege.

Primul copil care a venit pe lume în noul an la Clinica de Ginecologie II din Cluj-Napoca a fost Daniel Moga. Mama acestuia, Loredana (22 de ani), a lucrat ca muncitor la fabrica Nokia din Jucu şi salariul ei de 1.600 de lei nu contează la schimbarea ordonanţei mamelor. Spune că tot ce a contat în momentele naşterii a fost ca cel mic să fie sănătos şi este decisă să stea acasă cu el doi ani.

Şapte copii s-au născut pe 1 ianuarie 2011 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Cu o zi înainte, se născuseră alţi şase copii. Două fetiţe şi un băieţel au venit pe lume la 31 decembrie şi doi băieţei şi o fetiţă i-au urmat la 1 ianuarie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.
La Vaslui, la 31 decembrie au venit pe lume 10 copii, iar în prima zi din an au fost aduşi pe lume patru micuţi.

La Iaşi, în ultima zi din 2010 s-a născut un singur copil, iar la 1 ianuarie au venit pe lume alţi trei, toţi pe cale naturală. În prima zi din an la Suceava au venit pe lume opt micuţi şi tot atâţia au fost înregistraţi pe 1 ianuarie. La Bacău s-au născut nouă copii la 31 decembrie şi 10 la 1 ianuarie, cei mai mulţi pe cale naturală.

Text realizat de redacţiile „Adevărul de Seară"

"Cezariana este pentru femeile cu sarcini dificile."
Adrian Toma
medic neonatolog

Înainte şi după

Pentru copiii născuţi înainte de 2011, indemnizaţiile se plătesc până când micuţul împlineşte doi ani, iar ele sunt între 600 şi 3.400 de lei. Suma se calculează ca 75% din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate.

De la 1 ianuarie, se poate alege între două variante, ambele cu plafon minim de 600 de lei şi reprezentând 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. În prima formulă, indemnizaţia poate ajunge la 3.400 de lei şi se acordă un an. Mămicile mai pot sta un an acasă, însă nu primesc nimic. Când se întorc la job, statul le dă 500 de lei lunar, până când copilul împlineşte doi ani. În a doua variantă, indemnizaţia reprezintă tot 75%,  se acordă doi ani, dar plafonul maxim este de 1.200 de lei.

A născut tripleţi, nu ia indemnizaţie

Ionela Ştoiu, o tânără de 30 de ani din Craiova, n-a bănuit nicio clipă că poartă în pântece trei fetiţe, căci pe întreaga perioadă a sarcinii nu a mers deloc la ecograf. Pe 31 decembrie a aflat cu stupoare că aduce pe lume nu un bebeluş, ci trei.

„A fost un şoc, dar ce să mai fac. Nici gemeni nu credeam că fac, şi am trei, toate fetiţe", spune Ionela, pe care o mai aşteaptă acasă alţi trei copii, un băiat şi două fete, de 6, 10 şi respectiv 11 ani. Vestea l-a şocat şi pe tatăl tripleţilor: „L-am sunat şi i-am spus că ce născui eu nu născu nimeni şi el a crezut că sunt doi, nici vorbă de mai mulţi".

Feţii sunt prematuri, au avut 33-34 de săptămâni şi 1.700 de grame - primul, iar ceilalţi, 1.900 de grame, respectiv, 1.800 de grame, potrivit medicului Cornelia Pascu.

„În acest moment sunt bine, sunt la incubator, respiră singuri, sunt hrăniţi cu lapte de mamă", a declarat dr Pascu. Ionela Ştoiu nu va primi indemnizaţie pentru creşterea tripleţilor, deoarece a lucrat fără carte de muncă. ; Laura Pumnea

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite