Poarta a II-a a Cetăţii va fi redată turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta a II-a a Cetăţii va fi redată turismului
Poarta a II-a a Cetăţii va fi redată turismului

Ansamblul este cea mai simplă construcţie din punct de vedere arhitectural dintre cele patru porţi cunoscute publicului. Cei doi atlanţi care străjuiesc monumentul au fost „depozitaţi“ ani de zile în faţa muzeului Naţional al Unirii. Astăzi şi-au reluat locul la Poarta a II-a.

Lucrările de reabilitare a Porţii a II-a a Cetăţii Vauban din Alba Iulia sunt în plină desfăşurare. Cu toate că termenul de finalizare a şantierului era prevăzut pentru sfârşitul lunii septembrie 2009, acesta a fost prelungit.
Lucrările au început în urmă cu aproximativ două luni, iar termenul de finalizare este relativ scurt având în vedere faptul că Poarta a II-a Cetăţii albaiuliene este este mai puţin complexă decât porţile I şi III. Valoarea totală a proiectului de reconstruire este de 948.000 de euro. Poarta a II-a face parte din traseul cunoscut sub denumirea de „Traseul Porţilor“, care străbate zona cetăţii pe direcţia Est-Vest.
De mai bine de şapte decenii, din acest segment al Cetăţii bastionare din Alba Iulia au rămas în picioare doar pilonii laterali, în vreme ce statuetele cu care a fost împodobită partea sa superioară se aflau la intrarea Muzeului Naţional al Unirii. Lucrările de restaurare au început de la structura porţii, care iniţial era plină de infiltraţii de apă, iar poarta a fost curăţată de vegetaţia care a acoperit-o ani de zile. Poarta este reconstruită din zidărie de cărămidă cu blocuri de piatră, peste care sunt montate decoraţiunile: atlanţi, lei, coloane şi efigii imperiale.

Construcţie în stil baroc

Poarta a II-a a fost construită odată cu edificarea fortificaţiei Vauban şi se încadrează în stilul baroc, prin decoraţiunile create să celebreze măreţia imperiului habsburgic. Stâlpii laterali sunt pătraţi, iar în partea superioară sunt decoraţi cu ghirlande de flori şi frunze. Deasupra lor se află câte o ghiulea surprinsă în momentul exploziei.
„Poarta originală mai avea şi stâlpi interiori, decoraţi cu doi atlanţi, unul tânăr, iar celălalt în vârstă cu o barbă bogată. Ambii sunt încovoiaţi sub greutatea ce o susţin, redarea lor fiind puternică, monumentală, volumele fiind convingătoare“, a declarat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia. Astăzi acest segment al porţii a fost reconstruit, iar atlanţii redaţi circuitului turistic. 
Poarta a II-a a fost construită în perioada 1715-1738 şi, potrivit istoricilor, după analiza planurilor cetăţii din Alba Iulia realizate la 1711, respectiv 1736, se poate conchide că ansamblul era amplasat la partea superioară a drumului ce tăia berma de pământ dintre şanţul exterior şi cel interior al fortificaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite