Cetăţenii europeni pot fi expulzaţi doar individual şi în anumite condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii europeni pot fi expulzaţi "din motive de politici publice, securitate publică sau sănătate publică", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Michele Cercone, pentru Deutsche Welle. El a explicat însă că toate cazurile de expulzare se tratează individual.

Referindu-se la decizia executivului de la Paris de a expulza ţiganii români şi bulgari care îşi fac tabere pe teritoriul francez şi despre posibilitatea ca responsabilii europeni să intervină pentru aplanarea acestui conflict, Cercone a explicat că "integrarea rromilor dispune de instrumente şi politici europene". Oficialul european a dat ca exemplu fondurile structurale şi Fondul Social European, informează Deutsche Welle.

Mai citeşte şi:

Atac rasist: Un cuplu de români a fost agresat într-un orăşel britanic

"Într-o oarecare măsură, prin extensie, Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală a fost, de asemenea, folosit în anumite ţări pentru integrarea populaţiei rome. Iar din mai 2010, regulile de folosire a banilor din Fondul European de Dezvoltare Rurală au fost modificate pentru a simplifica accesarea acestora în folosul grupurilor minoritare cum ar fi tocmai populaţiile de etnie romă. Scopul este să li se poată construi locuinţe. Este, iată, deja un efort consistent depus de Comisie şi Uniune", a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

"Există limite pe care statele Uniunii le pot institui în baza unor reguli stricte. Expulzarea sau deportarea sunt deja măsuri considerate ca fiind extreme. Cetăţenii europeni pot fi expulzaţi din motive de politici publice, securitate publică sau sănătate publică. Fiecare caz individual, însă, trebuie evaluat de statul membru - iar aceasta înseamnă că nu pot exista expulzări ale unor serii de cetăţeni europeni. Apoi, fiecare cetăţean expulzat are dreptul să atace în instanţele naţionale decizia şi să ceară anularea aplicării ei până nu se încheie procedurile juridice", a mai spus, pentru Deutsche Welle, Michele Cercone.

Reamintim că poliţia franceză a început evacuarea celor 300 de tabere de ţigani români. Oficialii de la Paris ameninţă România cu tăierea fondurilor UE dacă nu-i integrează pe etnicii rromi. Potrivit presei franceze, doar o parte dintre rromi vor accepta să se întoarcă în ţară având în buzunar ajutorul umanitar acordat, apoi vor reveni în câteva săptămâni, alţii vor refuza din start să plece. Ajutorul pe care statul francez îl acordă celor care aleg să plece este de 153 de euro de adult şi 46 de euro de copil.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite