"Cetăţenii vor hotărî unirea oraşelor Hunedoara, Deva şi Simeria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de infrastructură la Parcul Industrial şi popularea întregii suprafeţe a parcului cu investitori, care să creeze noi locuri de muncă pentru cetăţenii Hunedoarei.- La ce se referă exact

de infrastructură la Parcul Industrial şi popularea întregii suprafeţe a parcului cu investitori, care să creeze noi locuri de muncă pentru cetăţenii Hunedoarei.
- La ce se referă exact proiectul Parcul Industrial?
- În 1999 s-au demarat procedurile - documentaţiile - privind înfiinţarea Parcului Industrial, dar lucrările de amenajare efectivă a acestuia au început la sfârşitul anului 2004. Parcul se întinde pe aproximativ 19 ha de teren, are 26 parcele, din care la ora actuală s-au finalizat 14 dintre ele şi continuă lucrările de amenajare la restul. Există până în prezent patru parcele concesionate, pe care s-au demarat lucrările de ridicare a halelor de producţie. Pentru finalizarea totală a lucrărilor la Parcul Industrial, comunitatea locală mai trebuie să procure minimum 25 miliarde de lei.
- Care este rata şomajului în localitate şi cum pot fi recalificaţi şomerii din siderurgie?
- La ora actuală există aproximativ 1.800 de şomeri în municipiu, pentru care se organizează permanent cursuri de perfecţionare prin Centrul local de formare profesională, cât şi prin cursurile organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). De menţinut faptul că la nivelul Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă există o ofertă consistentă de locuri de muncă vacante (aproximativ 1.000), în special în meserii ca: montator subansamble şi meserii în domeniul confecţiilor de încălţăminte, pielărie şi tricotaje.
- Ce rol are municipiul în strategia de dezvoltare de perspectivă, în judeţ şi în regiune?
- Cred că Hunedoara va avea un rol important în dezvoltarea judeţului prin dezvoltarea turismului în zona noastră şi asta deoarece există un potenţial ridicat în acest sens. Pe lângă cel mai important obiectiv istoric şi turistic, Castelul Corvinilor, dispunem, în imediata apropiere a oraşului, de o serie de alte atracţii turistice, care pot fi puse în valoare: ţinutul Pădurenilor, numeroase biserici vechi, zona de agrement a lacului Cinciş etc. Dezvoltarea unei conurbaţii, împreună cu oraşele Deva şi Simeria, va crea şansa accesării unor fonduri importante în vederea dezvoltării acestei regiuni. Nu am fost împotriva unui astfel de proiect, de altfel am şi aprobat întocmirea unui studiu urbanistic de amenajare a teritoriului celor trei municipii în acest sens.
- Referitor la această problemă, cum răspundeţi acuzelor primarului din Deva, care susţine că v-aţi opus fuzionării celor patru localităţi (Deva, Hunedoara, Simeria, Călan), în interesul creării unui oraş puternic, pentru atragerea de fonduri?
- Problema unirii, din punct de vedere administrativ, al celor trei (şi nu patru) localităţi (Hunedoara, Deva, Simeria), nu s-a pus niciodată tranşant şi nici nu poate fi hotărâtă de autorităţile administraţiei publice locale din cele trei localităţi. Ea e o problemă care la momentul oportun se va stabili pe baza voinţei cetăţenilor din aceste localităţi, care se vor pronunţa în acest sens printr-un referendum. Într-o primă etapă, care nu presupune modificarea modului de organizare a administraţiei publice locale, precum şi a limitelor teritoriale, am fost de acord să colaborăm pentru întocmirea studiului de amenajare urbanistică a teritoriului celor trei localităţi.
- Ce suport politic aveţi în consiliul local şi judeţean pentru proiectele dumneavoastră?
- În cadrul consiliului local beneficiez de suportul direct al celor nouă consilieri locali ai Alianţei D.A. (patru PD şi cinci PNL) din totalul de 21 de consilieri. Atmosfera de lucru în cadrul Consiliului Local al municipiului Hunedoara este, de cele mai multe ori, constructivă, iar proiectele bune pentru municipalitate s-au bucurat, în general, de sprijinul întregului consiliu local.
- Ar putea concura PD, pe cei din PNL, la nivelul judeţului Hunedoara, la viitoarele alegeri locale?
- Strategia privind modul de prezentare, în viitoarea campanie electorală pentru alegerile locale, se va stabili la nivelul Consiliului de Conducere al Alianţei D.A., existând şi posibilitatea ca cele două formaţiuni politice să-şi propună candidaţi separaţi pentru posturile din administraţia publică locală. De altfel, aceasta a fost şi varianta pentru alegerile locale din 2004, deşi Alianţa D.A. era creată, la acel moment, şi funcţiona.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite