Cetatea Sighişoarei, în degradare continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 30 de ani, zidurile Cetăţii Sighişoarei, singura construcţie medievală locuită din Europa, se tot prăbuşesc şi nu se alocă bani pentru repararea lor. Astfel, în 1977, statul comunist a

De 30 de ani, zidurile Cetăţii Sighişoarei, singura construcţie medievală locuită din Europa, se tot prăbuşesc şi nu se alocă bani pentru repararea lor.
Astfel, în 1977, statul comunist a alocat şapte milioane de lei (700 mii de dolari la valoarea de atunci a monedei naţionale) pentru reparaţii şi consolidări la zidurile, turnurile şi bastioanele cetăţii. În acelaşi an, România a fost lovită de cutremur şi banii au fost redirecţionaţi spre reconstrucţia Bucureştiului. La finele deceniului trecut, o bună bucată din zidul vestic s-a surpat, iar de atunci autorităţile nu au fost în stare să întreprindă ceva pentru remedierea situaţiei. În primăvara acestui an, o porţiune din zid s-a prăbuşit chiar la baza clădirii care adăposteşte primăria, şi ar fi semne că, dacă nu se intervine urgent, situaţia se va agrava. Deocamdată, Consiliul Local a aprobat 15.000 de lei din bugetul local pentru întocmirea documentaţiei (expertiză, proiectare etc.), urmând ca suma necesară reparaţiilor, aproape 20 miliarde de lei vechi, să fie asigurată de pe unde se poate. Prefectul Ciprian Dobre l-a criticat pe primarul Ioan Dăneşan pentru întârzierea reparaţiilor la porţiunea surpată la poalele primăriei. Dobre a spus că edilul-şef al Sighişoarei a pierdut vremea "smiorcăindu-se" pe la diverse instituţii naţionale şi internaţionale, în loc să identifice surse de finanţare din bugetul local, aşa cum procedează un adevărat gospodar. Răspunzând acestor critici, Dăneşan ne-a declarat că nu a stat degeaba, ci a obţinut de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului aproape 600.000 lei, iar alte 300 de miliarde fiind obţinute de primar prin programul "România frumoasă". În opinia lui Dăneşan, prefectul ar putea solicita guvernului să completeze suma necesară reparaţiilor la zidul cetăţii din fondurile guvernamentale pentru situaţii de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite