Gurul restaurărilor dă lecţii în Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gurul restaurărilor dă lecţii în Cetate
Gurul restaurărilor dă lecţii în Cetate

Henry Rumbold, unul dintre cei mai mari specialişti în restaurări din Europa, va veni în Alba Iulia. Luni debutează cea de-a doua ediţie a Taberei de specializare în Reabili-tarea Monumentelor Istorice, organizată de asociaţia RYMA.

În Şanţurile de Nord ale Cetăţii Alba Carolina au fost organizate în ultimii ani mai multe manifestări deosebite pentru tineret. Între ziduri au fost găzduite  proiecţii de film, show-uri chinologice, festivaluri de muzică şi expoziţii de fotografie. Organizatorii au fost membrii asociaţiei Revolutionary Youth Movement for Art, pe scurt RYMA, care doresc promovarea într-un spaţiu mai puţin convenţional a diverselor forme de artă urbană, cum ar fi graffiti-ul.

Centru cultural în Şanţurile de Nord

Tinerii albaiulieni din RYMA nu sunt interesaţi, însă, doar de formele cele mai noi de artă şi au organizat şi anul trecut o tabără de restaurare. Scopul acestei tabere, care va debuta luni, este acela de a restaura o parte a fortificaţiilor cetăţii Alba Iulia unde mai apoi să poată fi amenajat un centru cultural. Este un proiect care ar putea aduce beneficii pe termen lung, dar care oferă şi o posibilitate pentru tineri.

La acest eveniment pot participa studenţii de la arte plastice, istorie şi arhitectură precum şi tinerii voluntari care doresc să se implice în lucrăriile dintre ziduri. În cursul taberei vor fi organizate mai multe workshopuri la care vor lua parte specialişti în domeniul restaurărilor.

„Tutorele cursului este Henry Rumbold, unul dintre cei mai mari specialişti în res-taurări din Europa, decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de MBE (Member of the British Empire). Henry Rumbold execută lucrări de restaurare şi cursuri de calificare pentru fundaţiile «Prince’s Foundation», al cărei preşedinte este Prinţul Charles, Trustul «Eminescu» şi INTBAU“, a explicat preşedintele asociaţiei RYMA, Cristina Cândea.

Proiecţii de film în aer liber

În afara cursului, tinerii care vor participa la Tabăra de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice vor lua parte şi la alte activităţi recreative şi cultural.

În fiecare seară, în perioada 3-21 august, între Şanţurile Cetăţii vor fi proiecţii de film, la care vor putea lua parte toţi albaiulienii. „Noi avem un proiector şi la fel ca şi în alte dăţi vom încerca să organizăm nişte seri reuşite. Este un fel de minifestival de film pe care noi încercăm să-l impunem la Alba Iulia”, a mai spus Cristina Cândea.

Tinerii care vor participa la tabăra de la Alba Iulia vor avea ocazia să viziteze şi câteva locuri deosebite din judeţ. Vor fi organizate pentru aceştia excursii de studio şi drumeţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite