Certuri la comemorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumirile legate de certificatele de revoluţionar au umbrit manifestarea

Tensiunile din cadrul asociaţiei de revoluţionari nu au putut fi uitate nici astăzi.

Manifestările începute duminică la Arad, dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, au continuat, astăzi, cu depunerea de coroane şi slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Revoluţiei din faţa Palatului Administrativ. A urmat apoi un periplu comemorativ pe traseul Poliţie, Pompieri, Cetate şi cartierul Aurel Vlaicu.
Manifestările nu au fost lipsite de incidente. Revoluţionarii arădeni s-au certat înainte şi după slujba oficiată de episcopul Timotei Seviciu, duminică seara, la Monumentul Revoluţiei din faţa Palatului Administrativ. Scandalul a izbucnit din cauza acuzelor că mai multe persoane au obţinut certificat de revoluţionar pe nedrept, iar preşedintele Fundaţiei Revoluţiei din 1989, Gheorghe Curta, a semnat un acord de principiu pentru mutarea Monumentului Revoluţiei din faţa Palatului Administrativ. Tonul scandalului l-a dat revoluţionarul Mircea Ardelean, care, înainte de oficierea slujbei, a spus că s-a săturat să tacă şi a ameninţat că le va „zice tuturor în faţă ceea ce are de spus”. A fost calmat în cele din urmă de ceilalţi revoluţionari, dar mai ales de soborul de preoţi în frunte cu episcopul Timotei Seviciu, care se apropiau pentru a susţine slujba de pomenire a eroilor.

Colinde cu iz de ceartă
Nici nu s-a terminat bine slujba şi discursul episcopului, că revoluţionarul Nicu Ieran s-a urcat pe monument şi a început să strige că s-a săturat de „toţi lingăii care vor să mute monumentul”. A fost începutul unor polemici mai mult sau mai puţin civilizate între cei prezenţi, cu acuze îndreptate spre conducătorii Fundaţiei Revoluţiei din 1989. Motivele de ceartă au fost certificatele de revoluţionar. Scandalul a fost aplanat, totuşi, de rudele celor decedaţi care au cerut măcar un minimum de respect pentru eroi şi de colindele intonate de soborul de preoţi.
Mâine, va exista un singur punct de comemorare, monumentul din cartierul Aurel Vlaicu ridicat în memoria lui Toth Sandor, unde se vor depune, la ora 10.00, coroane de flori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite