Cula lui Nistor din Cerneţi reintră în circuitul muzeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cula lui Nistor din Cerneţi reintră în circuitul muzeal
Cula lui Nistor din Cerneţi reintră în circuitul muzeal

De săptămâna viitoare, turiştii pot vedea bârdace, furci şi butoiaşe

Cula lui Nistor de la Cerneţi, aflată în imediata apropiere a Culei lui Tudor Vladimirescu, a beneficiat în ultima săptămână de lucrări de amenajare efectuate de angajaţii Muzeului Regiunii Porţile de Fier. „Pentru început, am amenajat interiorul. Am refăcut zidurile, am văruit şi am aplicat tratamente preventive de combatere a dăunătorilor la toate obiectele din lemn, la plafon şi podele. Începând de săptămâna viitoare, Cula lui Nistor va intra în circuitul de vizitare a muzeului”, susţine Sorina Matacă, directorul Muzeului Regiunii Porţile de Fier.

Construită în vremuri de reştrişte

În încăperile imobilului se află o serie de obiecte din lemn folosite de ţărani în urmă cu peste 200 de ani. Printre acestea se găsesc cutii de lemn pentru vin, bârdace, furci pentru adunat fânul, mai pentru pivă, pivă, stup primitiv, butoiaşe, putinei şi multe alte obiecte gospodăreşti.

Aşezământul a fost construit în jurul anului 1810 de către polcovnicul Istrate Sălişteanu, pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, cu scopul de a sluji ca locuinţă în perioada lucrărilor agricole, foişor de pază al recoltelor şi adăpost. Este o casă înaltă cu prispă de-a lungul întregii faţade şi stâlpi sculptaţi, având parterul înalt, masiv prevăzut cu orificii pentru tras cu puşca şi închis cu o uşă masivă din lemn.

În 1815 a fost arsă de către turci odată cu oraşul Cerneţi, iar după 1821 a fost reconstruită de căpitanul de panduri Nistor. „Bunicul meu, Mihai Ciurel, a fost administratorul acestei cule pe timpul lui Nistor. Aici se culegeau strugurii, se stroşeau şi se făcea vinul şi ţuica. Au fost mai multe dependinţe, dar au fost distruse de CAP, pe timpul comuniştilor. Mă bucur că acum se redă circuitului turistic. Sper să redevină o emblemă pentru Cerneţi”, susţine Ion Ciurel, paznicul Culei şi totodată nepotul fostului administrator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite