Centura Severinului s-a oprit la groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitul de resturi menajere şi terenul lui Boierică au devenit o problemă

Primul obstacol în calea şoselei de centură a Severinului îl reprezintă terenul pe care Genică Boerică l-a concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului.  Omul de afaceri ar trebui să cedeze doar un hectar din cele pe care le are, urmând ca pe aici să treacă şoseaua. Deşi iniţial au existat înţelegeri verbale cu reprezentanţii craioveanului, acestea nu s-au mai concretizat.

Exproprierile dau bătăi de cap constructorului


Cum termenul până la care trebuie luat terenul bate la uşă, rerpezentanţii firmei de consultanţă şi constructorul speră să rezolve în câteva zile ce n-au rezolvat într-un an. „Trebuie imediat rezolvat cu exproprierea, altfel va trebui să ocolim, situaţie în care costurile se dublează, iar termenele de execuţie se vor prelungi“, a declarat inginerul rezident Bogdan Voiculescu, şeful echipei de consultanţă.
Un al doilea motiv pentru care lucrările stagnează este groapa de gunoi a Severinului, un morman de câteva sute de tone de resturi menajere amplasat chiar pe locul pe unde ar fi trebuit să treacă centura. „La km 0+500 al proiectului, după predarea amplasamentului, am constatat că avem o cantitate foarte mare, de peste 43.000 de metri cubi de moloz, amestecat cu gunoaie menajere. Practic, acest depozit pune în imposibilitate executarea proiectului pe porţiunea respectivă. Este vorba de o lungime de aproximativ 200 metri. Am încercat să obţinem sprijinul municipalităţii, dar ni s-a oferit contra cost. Ţinând cont de faptul că fondurile ISPA sunt destul de stricte, încercăm să rezolvăm problema, cu bani cât mai puţini. Ne-am gândit şi la o deviere a axului, dar şi asta implică costuri suplimentare“, a mai spus reprezentantul firmei de consultanţă. În plus, deşi avea acte pe un teren expropriat de la primărie, societatea de construcţii s-a trezit cu un proprietar care îl revendică, omul având drept de folosinţă.
O altă încurcătură din care nimeni nu ştie cum se va ieşi. Totul, în condiţiile în care există o lege care spune clar că pentru realizarea de drumuri naţionale şi autostrăzi, exproprierea se face automat, urmând ca proprietarul să-şi revendice în instanţă eventualele drepturi ulterior. 

Amplasamentul va fi predat constructorului pe 25 aprilie


„Beneficiarul este Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Noi lucrăm unde ni se spune. Ni s-a predat un amplasament, pe bucăţi, pe 1 mai anul trecut şi a rămas ca restul amplasamentului să se exproprieze până la 25 aprilie al acestui an, urmând ca după această dată să ni se predea amplasamentul integral. Pentru exproprieri, a fost angajată o firmă de specialitate. Nu putem decât să aşteptăm data de 25 aprilie“, a precizat Ion Bulzan, reprezentantul constructorului.
Potrivit proiectului, centura va avea patru benzi şi o lungime de 12,6 kilometri. Contractul este cofinanţat de Comisia Europeană, prin Facilitatea ex-ISPA (26,48 milioane de euro) şi de bugetul de stat, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor fiind câştigată de firma Tirrena Scavi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite