Centrul cultural francez şi cel german, nevoite să se mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cultural franco-german la Iaşi.Centrul cultural francez din Iaşi funcţionează încă din 1991. Acesta a devenit, în ultimul deceniu, o instituţie simbol a Iaşiului, sute de studenţi

cultural franco-german la Iaşi.
Centrul cultural francez din Iaşi funcţionează încă din 1991. Acesta a devenit, în ultimul deceniu, o instituţie simbol a Iaşiului, sute de studenţi trecându-i zilnic pragul pentru a împrumuta cărţi, reviste sau pentru a învăţa limba franceză. Acum însă, Centrul cultural francez din Iaşi trebuie să îşi găsească un alt spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea deoarece foştii proprietari, descendentele familiei boiereşti Racoviţă, revendică imobilul. Guillaume Robert, directorul CCF, nu ştie ce se poate întâmpla:"Contractul este valabil până în februarie 2008. Nu ştim ce va fi apoi". Robert este de părere că autorităţile trebuie să găsească o soluţie mai ales pentru că este vorba de o reprezentanţă culturală a Franţei. "Există un acord din 1991, în care statul român îşi asuma răspunderea că va asigura centrului un sediu pentru 50 de ani. Autorităţile vor găsi, sper, un sediu pentru noi". Clădirea în care funcţionează centrul era în anii "90 o ruină, acum fiind o bijuterie după investiţiile consistente ale guvernului de la Paris.
Cu o problemă similară se confruntă şi şefii Centrului cultural german "Goethe Zentrum" din Iaşi, clădire aflată, ce coincidenţă, faţă în faţă cu Centrul francez. Descendenţii fostului proprietar al imobilului se judecă în acest moment cu Consiliul judeţean Iaşi, pentru retrocedarea clădirii. "Există pe rol un proces între noi şi urmaşii avocatului Simionescu", a declarat Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. Directorul Centrului cultural german, Sigrun Andree, speră totuşi ca şefii CJ să ajungă la un acord cu urmaşii fostului proprietar: "Nu ştiu care va fi decizia instanţei, dar aş dori să rămânem aici".

Soluţii
Situaţia în care se află cele două centre culturale a fost discutată acum câteva zile la Iaşi, în mare taină, având în vedere subiectul extrem de sensibil, de ambasadorul Germaniei şi primul consilier al Ambasadei Franţei. "Diplomaţii au luat în discuţie şi realizarea unui centru cultural germano-francez", a declarat Guillaume Robert, directorul CCF. O soluţie avansată de autorităţile ieşene ar fi mutarea celor două importante instituţii într-una din cele mai emblematice clădiri din oraş: Palatul Culturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite