Hala Centrală din Râmnicu Vâlcea, scoasă la închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi spaţiu comercial din municipiu va fi repus în circuitul economic

Hala Centală din Râmnicu Vâlcea, clădire emblematică, moştenită din perioada interbelică, va fi deschisă din nou pentru publicul larg. Consilierii locali ai municipiului au aprobat astăzi într-o şedinţă extraordinară scoaterea la licitaţie a spaţiilor amenajate în acest imobil.
Cunoscută de către râmniceni ca locul de unde, pe vremuri, îşi procurau cele mai bune produse din carne, Hala Centrală va găzdui, potrivit proiectului, şi o ceainărie şi o cofetărie. Astăzi aleşii locali au aprobat modelul contractului de închiriere precum şi tarifele ce vor fi practicate firmelor care vor dori să îşi vândă produsele în incinta clădirii.

Laptele şi carnea se vor vinde doar în Hală


Edilii spun că vor taxa comercianţii cu chirii cuprinse între 1.500 şi 7.500 de lei, în funcţie de suprafaţa spaţiului pe care îl vor solicita. Investiţia în această clădire a început în august, iar valoarea totală alocată din bugetul local a fost de 2,1 milioane de lei. S-a lucrat atât la structura de rezistenţă cât şi la finisările interioare şi exterioare.
Oficialii din primărie spun că, imediat ce Hala va fi dată în folosinţă, adică la jumătatea lunii noiembrie, tot comerţul cu lactate şi produse din carne ce se desfăşoară acum în Piaţa Centrală va fi interzis. „Prin hotărârea de Consiliu local ce aprobă darea în folosinţă a halei se interzice comercializarea produselor din carne, peşte sau lapte. Asta pentru că acum producătorii particulari vor avea un spaţiu al lor unde vor putea desface aceste produse şi vor plăti în fiecare zi o taxă de masă“, explică Eusebiu Veţeleanu, viceprimar al Râmnicului.

Monument istoric, vechi de 108 ani


Înscrisă în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, Hala Centrală din Râmnicu Vâlcea a fost construită în 1902, fiind o clădire încadrată în clasa de importanţă B. Edilii spun că renovările s-au făcut la standardele Ministerului şi că s-a respectat inclusiv destinaţia clădirii, aceea de hală de carne. Ionel Constantiniu, de 83 de ani, din Râmnicu Vâlcea îşi aminteşte că pe vremuri, aici se găseau cei mai buni măcelari din judeţ. „Reuşeau să taie bucata de carne la fix, exact cât scria pe cartelă. Clienţii veneau să cumpere celebrii «adidaşi», copite de porc“, îşi aminteşte
vârstnicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite