Cele mai multe mame minore renunţă la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe mame minore renunţă la copii
Cele mai multe mame minore renunţă la copii

Majoritatea fetelor care nasc înainte de 18 ani sunt din mediul rural

Majoritatea mamelor minore provin din comunităţile de rromi sau din familii sărace ori dezorganizate. Fără să ştie ce responsabilităţi implică statutul de mamă, fetele au nevoie de consiliere psihologică, dar şi de o îngrijire medicală specială. Pentru că nu sunt pregătite să facă faţă îndatoririlor de părinte, multe îşi abandonează copiii în spital. „Noi stăm de vorbă cu părinţii fetelor şi facem tot posibilul să îi convingem să ia copilul acasă, însă, cu toate acestea, cam jumătate dintre mamele minore îşi abandonează copiii“, explică Adina Ioţu, asistenta socială a Maternităţii din Slatina.

Lipsa de educaţie şi de informare este principala cauză a numărului mare de mame minore. „Le explic ce drepturi au, le ajut să îşi facă certificate de naştere, actele pentru indemnizaţii sau trusou. Consilierea urmăreşte reducerea stărilor de stres şi nelinişte, creşterea încrederii în sine, dar şi luarea celei mai bune decizii“, precizează asistenta.

Sarcini riscante

Medicii le avertizează pe tinere că sarcinile la vârste fragede le pot afecta grav sănătatea. „Aceste paciente nu sunt pregătite fizic şi psihic să nască. Nu pot să nască normal, iar operaţiile de cezariană presupun anumite riscuri în cazul lor. Sunt foarte multe cazuri de mame minore, iar cele mai multe provin din familii sărace, cu părinţi plecaţi în străinătate, sau din familiile de rromi“, a spus Ion Eremia, şef de secţie la Maternitatea din Slatina.

Un caz recent al unei copile care a devenit mamă este cel al Frunzei din Piatra-Olt. Fata de 12 ani a avut probleme grave de sănătate după ce a născut. A fost la un pas să îşi piardă uterul. Doar la insistenţele medicilor a rămas internată în spital şi a fost salvată. Reprezentanţii spitalului spun că asemenea cazuri sunt frecvente, în special în comunităţile de rromi. „Au fost mai multe asemenea cazuri, mai ales în rândul rromilor. Nu avem o statistică a numărului de minore care nasc, dar sunt multe. Cele de etnie rromă îşi iau copiii acasă, nu îi abandonează în spital“, a mai precizat Adina Ioţu.

Cele mai multe mame minore sunt din mediul rural, însă sunt şi liceene care provin din familii bune, care aduc pe lume copii, deşi nu au împlinit încă vârsta majoratului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite