Cele mai noi trata mente pentru melanom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai noi trata mente pentru  melanom
Cele mai noi trata mente pentru melanom

Anual, 37.000 de persoane mor din cauza melanomului, numărul bolnavilor fiind în creştere şi în ţara noastră. Pentru a ţine mai bine boala sub control, cercetătorii caută noi soluţii care să ajute la tratarea mai eficientă a afecţiunii.

Expunerea prelungită la soare este principala cauză de apariţie a cancerului de piele, melanomul malign fiind cea mai agresivă formă a bolii. Afecţiunea loveşte mai ales persoanele cu pielea deschisă la culoare, care se ard uşor la soare şi care au multe aluniţe.

Partea bună este că orice tumoare malignă cutanată devine rapid vizibilă, fiind uşor de depistat. Dacă examinarea pielii se face cu regularitate, tratamentul poate fi început în stadiu incipient.

Progrese în terapia genică

Acesta este cel mai nou tip de tratament al melanomului şi presupune înlocuirea genelor defecte cu unele sănătoase. În prezent, cercetătorii americani testează terapia cu Allovecin-7, care în 9 la sută din cazuri a dat rezultate promiţătoare.

Acest tratament este destinat pacienţilor cu melanom în stadiul 3 sau 4 şi constă în injecarea tumorilor cu o substanţă care alertează sistemul imunitar.

Consultă anual medicul!

Statisticile arată că aproximativ 20 la sută din pacienţii cu cancer de piele au o recidivă în decurs de doi ani de la diagnosticare. De aceea, dacă ai avut orice tip de cancer cutanat, trebuie să faci un control dermatologic măcar o dată pe an.

Medicament pentru stadiile avansate

Un medicament experimental, PLX4032, ar putea prelungi viaţa pacienţilor care suferă de forme incurabile de melanom, spun specialiştii americani. Testele au demonstrat că acest tratament distruge celulele canceroase şi încetineşte răspândirea acestora în organism. În prezent, se cercetează efectele secundare şi dozele care dau cele mai bune rezultate.

image

Terapie ce dublează speranţa de viaţă

Specialiştii britanici au dezvoltat un tratament care, administrat în asociere cu chimioterapia, poate prelungi cu patru ani şi jumătate durata de viaţă a pacienţilor cu melanom metastazic, dublu faţă de rezultatele obţinute prin tratamentele clasice. De tratamentul cu Ipilimumab beneficiază în prezent majoritatea persoanelor diagnosticate cu melanom din Marea Britanie, cercetătorii monitorizând încă progresele.

Vaccin creat din celulele tumorale

M-vax este un vaccin preparat chiar din celulele canceroase ale pacientului cu melanom şi induce o imunizare la acţiunea propriului cancer. Vaccinul este deja aprobat în multe ţări ale lumii şi şi-a dovedit eficienţa şi în cazul pacienţilor cu melanom în stadiul 3, dacă este administrat după intervenţia chirurgicală. Studiile au demonstrat că acest vaccin creşte cu 5 ani rata de supravieţuire la 44 la sută din pacienţi.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog

Melanomul este o tumoare malignă agresivă ce poate fi cel mai eficient tratată prin intervenţie chirurgicală. Reuşita operaţiei este condiţionată însă de momentul în care este realizată. Mai exact, intervenţia trebuie făcută în faza de melanom stadiul 1.Depăşirea acestei faze chirurgicale atrage după sine riscul evolutiv spre metastazare şi, implicit, spre terapii imunologice şi chimioterapice, care prelungesc speranţa de viaţă sau asigură o mai bună calitate a vieţii în stadii avansate.

Însă, cel mai bine este să încercăm să prevenim apariţia melanomului şi putem face acest lucru prin evitarea expunerii excesive la razele ultraviolete, prin folosirea regulată a cremelor cu factor de protecţie solară, prin consultul medicului la primele modificări de formă ale aluniţelor şi prin excizarea la timp a leziunilor displazice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite