Ceferiştii au protestat împotriva disponibilizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de angajaţi au participat astăzi la un marş de protest în Bucureşti

Nu au mai îndurat condiţiile improprii în care lucrează, salariile sub minimul pe economie şi „greutatea responsabilităţii pe care şi-o asumă zilnic pentru sistemele CFR, care în unele cazuri datează de pe vremea regelui Carol“, după cum a declarat Gheorghe Frăţică, preşedinte al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcarea Comercial Craiova. Aşa că aproximativ 12 mii de sindicalişti ceferişti au protestat astăzi între ora 10.00 şi 14.30 în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, după care au pornit în marş pe traseul Ministerul Transporturilor – Guvernul României – Gara de Nord.

2500 de ceferişti craioveni, prezenţi în capitală

Aproximativ 2.500 de ceferişti ai Regionalei Craiova au participat la mitingul organizat astăzi la Bucureşti. Motivele de protest ale ceferiştilor, în număr de trei au fost nesiguranţa locului de muncă, falimentarea sistemului feroviar din cauza subfinanţării şi dezinteresului şi ultimul reprezentat de condiţiile precare de muncă oferite salariaţilor CFR. „Nu vom accepta ca peste 12 mii de salariaţi să fie disponibilizaţi fără niciun fel de protecţie socială, fără salarii compensatorii. Am făcut sacrificii, am renunţat chiar şi la primele de sărbători, am acceptat ca salariile noastre să fie mai mici decât minimul pe economie, tocmai pentru a nu se ajunge la varianta disponibilizărilor, se pare însă că eforturile noastre au fost inutile. Nu vom mai accepta nici punerea în pericol a călătorilor din cauza degradării instalaţiilor din sistemul feroviar, instalaţii care sunt foarte vechi şi uzate moral şi fizic; riscul incidentelor care pot apărea ni-l asumăm zilnic noi, angajaţii, chiar dacă nu noi suntem cei care hotărâm subfinanţarea sistemului”, a mai adăugat Frăţică.

Declinul sistemului feroviar românesc a început cu ani în urmă. „În 1990, CFR avea 260.000 de angajaţi. În prezent a ajuns la doar 76.000, iar ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, vrea să mai disponibilizeze încă aproape 12.000. În infrastructură nu s-a mai investit de ani de zile, fiind poate cel mai important sector al CFR”, a mai precizat Frăţică.

Lipsa de călători a dus la buget de austeritate 

Regionala CFR Craiova se confruntă cu dificultăţi financiare şi din cauza lipsei de călători. „Traficul a scăzut cu aproximativ 50 % în ultima vreme, asta înseamnă că încasările s-au diminuat considerabil. Consecinţele nu au întârziat din păcate. Salariile personalului au scăzut cu cinci până la zece procente, orele suplimentare au fost diminuate, iar bugetul este unul de austeritate”, a declarat Victor Frăsinoi, directorul regionalei Craiova. Mai mult, „65 de trenuri au fost anulate în ultima perioadă, de pe rute din toate zonele subordonate Regionalei CFR Craiova”, a mai declarat Gheorghe Frăţică.
Nici oamenii nu sunt încântaţi să meargă cu trenul. „De ani de zile de când fac eu naveta cu trenul, condiţiile sunt aceleaşi şi parcă se degradează cu fiecare zi trenurile astea”, este de părere Marin Ion.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite