„Ceauşescu“, la liber doar în scop istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu a fost judecat şi condamnat la moarte  la 25 decembrie 1989
Nicolae Ceauşescu a fost judecat şi condamnat la moarte la 25 decembrie 1989

Valentin şi Mircea Oprean  au înregistrat, în urmă cu un an şi jumătate, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) numele „Ceauşescu”.

Astfel, toţi cei care doresc să folosească acest nume - în alt scop decât cel istoric - trebuie să ceară acordul celor doi. „Ceauşescu" este un brand chiar pentru cei care doresc să-l folosească în scopuri culturale, conform deciziei OSIM prin care a fost înregistrată marca.

Drepturile descendenţilor

Purtătorul de cuvânt al OSIM, Ovidiu Dinescu, ne-a explicat că din punct de vedere legal, chiar dacă Nicolae Ceauşescu a fost o persoană publică, descendenţii acestuia au toate drepturile oferite de lege pentru a înregistra numele ca marcă.

„Este de discutat în măsura în care tratăm acest personaj din punct de vedere istorico- educativ sau comercial. Însă nimeni nu poate să facă uz de dreptul exclusiv, atât timp cât aparţine istoriei.

Dacă e vorba de o activitate din care se câştigă bani, este altceva, decât, spre exemplu, un documentar istoric", ne-a explicat specialistul. Ovidiu Dinescu a mai precizat că proprietarul mărcii poate să-şi tragă foloase din utilizarea proprietăţii sale.

„Aici depinde de scopul în care a fost folosită marca sa. Dacă scopul în care a fost folosită a fost unul vădit comercial, pentru profit, poate lua bani. Dacă scopul a fost unul necomercial, educativ- manuale din învăţământ, cercetare - studii sau filme documentare, atunci proprietarul mărcii nu are dreptul să ia aceşti bani," a explicat Dinescu.

El ne-a mai spus că atunci când aspectele nu sunt foarte clare, privind utilizarea comercială sau necomercială a mărcii, şi sunt situaţii discutabile, instanţa de judecată este singura care poate să facă dreptate.

Numele interzis pentru 44 de produse şi servicii

În afara activităţilor culturale, sportive, de divertisment, de instruire sau de educaţie, nicio persoană, chiar dacă poartă numele Ceauşescu, nu are dreptul să-l folosească nici pentru denumirea altor 44 de produse sau servicii. Printre acestea se numără produsele din tutun, băuturile alcoolice, covoare sau preşuri, jucării şi chiar globuri pentru bradul de Crăciun:

Preparate pentru albit şi alte substanţe pentru spălat, preparate pentru curăţare, lustruire, degresareşi şlefuire, săpunuri, parfumerie, uleiuri esenţiale, cosmetice,loţiuni pentru păr, produse pentru îngrijirea dinţilor.

Produse farmaceutice şi veterinare, produse igienice pentru medicină, substanţe dietetice de uz medical, alimente pentru sugari, materiale pentru plombarea dinţilor şi pentru mulaje dentare, dezinfectante, produse pentru distrugerea animalelor dăunătoare, ierbicide.

Maşini şi maşini unelte, motoare ( cu excepţia motoarelor pentru vehicule terestre), incubatoare pentru ouă.

Cuţite, furculiţe şi linguri, arme albe, aparate de ras.

Arme de foc, muniţii şi proiectile, explozibili, focuri de artificii.

Metale preţioase, aliajele lor şi produse din aceste materiale.

Instrumente muzicale.

Hârtie, carton şi produse din aceste materiale.

Cauciuc.

Frânghii, sfori, plase, corturi, prelate, saci, fire de uz textil.

Îmbrăcăminte, încălţăminte, articole care servesc la acoperirea capului.

Covoare, preşuri, rogojini, linoleum.

Jocuri, jucării, decoraţiuni pentru pomul de Crăciun.

Carne, peşte, păsări, vânat.

Cafea, ceai, cacao, orez, zahăr, pâine, sare, muştar, praf de copt.

Băuturi alcoolice.

Tutun, articole pentru fumători, chibrituri.

Activităţi sportive, de divertisment, culturale.

"Este de discutat în măsura în care tratăm acest personaj din punct de vedere istorico- educativ sau comercial. Însă nimeni nu poate să facă uz de dreptul exclusiv, atât timp cât aparţine istoriei."
Ovidiu Dinescu
purtător de cuvânt OSIM

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite