Ceauşescu vinde shaorma în Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu vinde shaorma în Vama Veche
Ceauşescu vinde shaorma în Vama Veche

Oferta include şi un „frappe la bormaşină“, pentru a respecta tradiţia vremurilor comuniste, în care oamenii se descurcau cu ce aveau la îndemână. Un patron de shaormărie de pe litoral s-a gândit să exploateze brandul Ceauşescu, care i-a adus până acum o mulţime de clienţi, dar şi multe înjurături.

Nu se ştie dacă tovarăşul Ceauşescu a mâncat vreodată shaorma, dar de când începe sezonul, îi priveşte dintr-un tablou pe turiştii care stau la rând în faţa lui pentru a muşca din lipia umplută cu carne de pui, cartofi, varză şi multe sosuri. „Shaorma comunistă” are doi ani de când se vinde în Vamă.

„Ceauşescu este un brand şi se vinde foarte bine. Nu ştiu dacă shaorma mea este mai bună decât a altora, dar este, cu siguranţă, originală”, se mândreşte patronul, Marius Teodorescu, un bucureştean în vârstă de 35 de ani. Tabloul cu Ceauşescu, acelaşi care trona în toate sălile de ­cursuri înainte de 1989, l-a găsit la un prieten, explică Marius. De pereţii shaormăriei atârnă şi portretul tovarăşului Lenin, al lui Stalin şi cel al Elenei Ceauşescu.

Program de noapte

Trecătorii ba ţipă la Bogdan, shaormarul, ba privesc amuzaţi şi apoi cer: „Un Ceauşescu cu de toate!” Şi unii, şi alţii se opresc măcar să facă o poză. „Se mai întâmplă să ţipe lumea şi să ne hulească”, spune Bogdan, adăugând că au fost şi zile, mai ales în weekend, când a vândut şi 300 de shaorma. Programul e de la ora 18.00 şi până dimineaţa la ora 4.00. În cursul zilei nu se vinde pentru că, de la căldură, carnea se poate strica.

image

„Shaorma comunistă“ exploatează brandul Ceauşescu

O shaorma mare costă 13 lei, dar s-a întâmplat să fie dată şi gratis. „Au fost băieţi care ­mi-au cerut frumos o shaorma şi nu i-am putut refuza. Lucrul ăsta se obişnuieşte în Vamă. Se spune că un vamaiot adevărat vine în Vamă cu 10 lei şi pleacă acasă cu 15”, explică Marius.

„Shaorma comunistă” se poate servi cu un frappe executat cu bormaşina, de la ghereta de alături, care aparţine aceluiaşi patron. Cei mai mulţi cred că este o glumă, dar le piere zâmbetul când văd cum pliculeţul de ness este amestecat cu lapte cu ajutorul unui tel învârtit de o bormaşină. „Un mixer care ar fi ajutat la prepararea băuturii m-ar fi costat 250 de euro, bormaşina am luat-o cu 60 de lei”, explică Marius.

Vama, tot mai puţin virgină

Patronul Marius Teodorescu se numără printre cei care contribuie la „modernizarea” staţiunii, atât de contestată de vechii vamaioţi, dezamăgiţi de ritmul alert în care tot mai multe construcţii apar pe nisipul unde altădată îşi întindeau corturile. Drumurile de pământ sunt acum circulate de maşini luxoase care parchează în faţa unei vile sau a unui hotel.

image

Marius Teodorescu arată cum se face un frappe „la bormaşină“

Nici fâşia de asfalt răsărită anul acesta cu destinaţia de pistă pentru biciclete nu este pe placul împătimiţilor locului. „Nu poţi să păstrezi un loc virgin atâta vreme cât este călcat de tot mai mulţi oameni. Nu-s de vină cei care investesc, ci primăria care dă autorizaţii de construcţie”, crede patronul shaormăriei comuniste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite