Miklos Nemeth: Ceauşescu mi s-a adresat cu "domnule", în loc de "tovarăşe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miklos Nemeth: Ceauşescu mi s-a adresat cu "domnule", în loc de "tovarăşe"
Miklos Nemeth: Ceauşescu mi s-a adresat cu "domnule", în loc de "tovarăşe"

Miklos Nemeth, cel care a făcut primul pas către căderea Cortinei de Fier, care a separat Europa în timpul Războiului Rece, a avut parte de mult mai puţină atenţie în Occident decât figurile emblematice ale revoluţiei de la 1989, Lech Walesa, Vaclav Havel sau Mihail Gorbaciov, notează BBC.

Un economist, care a devenit primul ministru al Ungariei în noiembrie 1988 şi a început să încalce regulile liderilor din blocul statelor comuniste, a început să atace Cortina de Fier în 1989, pe când revizuia bugetul de stat.

Sesizând o sumă misterios de mare pe lista cheltuielilor ministerului de interne ungar, când i s-a spus că era de fapt pentru reînnoirea sârmei ghimpate ce separa graniţa dintre Ungaria, („Estul”) şi Austria („Vestul”), îşi aduce aminte că "a şters-o de pe listă imediat".

Citiţi şi:


Au fost colegi care, încă speriaţi de amintirea brutalei intervenţii sovietice în Ungaria din 1956, l-au avertizat în legătură cu potenţialele consecinţe ale actului său.

Dar, Nemeth voia să testeze promisiunile unei noi ere, făcute de liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Aşa că, în martie 1989, l-a vizitat pe Gorbaciov şi l-a informat cu privire la decizia guvernamentală de a începe demolarea graniţei.

Nu am cerut voie, a declarat Nemeth.

Pe când sârma ghimpată a început să fie desfăcută şi gărzile reduse, o parte din el se aştepta să primească un telefon furios de la Moscova, dar a fost uşurat când acesta a întârziat să apară.

În cadrul unei întâlniri pe tema Pactului de la Varşovia, în iulie 1989, a fost întâmpinat de liderul român Nicolae Ceauşescu şi de liderul german Erich Honecker.

Mi s-au adresat cu „domnule” în loc de „tovarăşe”, a declarat acesta cu un zâmbet de mândrie. “Domnule era o insultă teribilă în rândul elitei comuniste europene.

Între timp, la întâlnire a ajuns şi Gorbaciov, care nu a spus nimic, îşi aminteşte Nemeth, doar a clipit la mine în semn de sprijin tacit.

Ungaria a testat Moscova când a deschis frontiera cu Austria


Scurta deschidere a frontierei dintre Ungaria comunistă şi Austria la 19 august 1989 a fost un test al liderilor ungari, care doreau să vadă cum ar reacţiona Moscova, declara fostul premier în urmă cu circa două luni.

A fost un test, pentru a vedea dacă ceea ce liderul sovietic Gorbaciov mi-a spus în martie era adevărat sau dacă URSS ar răspunde ordonându-le batalioanelor sale staţionate în Ungaria să intervină împotriva fugarilor est-germani
, a spus Nemeth.

În ziua respectivă, opozanţi ungari, susţinuţi de guvern, precum şi austrieci au organizat un picnic lângă satul Sopronkohida, pentru a celebra începerea desfiinţării de către ungari a Cortinei de Fier, instalată din 1966 la frontiera austro-ungară.

Punctul culminant era deschiderea frontierei timp de cîteva ore. Circa 600 de germani din Est, în vacanţă în Ungaria, au forţat trecerea pentru a fugi în Vest.

Ştiam că, dacă vestea unei deschideri, chiar şi pentru câteva ore, a grilajelor urma să circule, germanii din Est ar fi fost cu siguranţă la curent. Am fost îngrijorat toată ziua, a povestit fostul premier ungar, adăugând că totuşi avea încredere în Gorbaciov.

Acesta îl asigurase în martie că Moscova nu intenţiona să folosească forţa pentru a menţine regimul comunist ungar.

Mi-a spus că, atât cât voi rămâne în funcţie, nu va fi un alt 1956
, aluzie la reprimarea sângeroasă a revoltei ungare împotriva Armatei Roşii, a mai spus Nemeth.

Miklos Nemeth a ocupat postul de prim-ministru din 23 noiembrie 1988 pănă în 23 mai 1990 a fost unul dintre liderii ai partidului muncitoresc maghiar (partidul comunist).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite