Ioana Uricaru: „Am strigat «Ura!» când a venit Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţă şi regizor, Ioana Uricaru vorbeşte despre filmul românesc, dar şi despre colaborarea cu un blog american faimos, „Huffington Post“. Ioana Uricaru s-a întors din SUA pentru a regiza unul dintre cele şase scurtmetraje care alcătuiesc filmul „Amintiri din Epoca de Aur“.

Cum aţi ajuns să realizaţi „Legenda activistului în inspecţie”, în cadrul peliculei „Amintiri din Epoca de Aur”?

Legendele au fost filmate pe parcursul a doi ani. Nu s-a hotărât de la început care sunt toţi autorii. Cristian Mungiu ne-a invitat şi ne-a întrebat dacă vrem să regizăm anumite episoade. Şi am zis „Da!“ Nu am tras la sorţi.

 Aţi stat vreodată în coloană, aplaudând, pe vremea comunismului?

Da, când a venit Ceauşescu în Cluj. Stăteam în faţa hotelului Melody, cu steguleţele în mâini. Îmi amintesc că era vară, iar noi am aplaudat şi când a venit şi când a plecat. Şi eu am strigat „Ura!”.

Regizorii îşi apropie spectatorii

În ce direcţie credeţi că se îndreaptă filmul românesc, din punct de vedere stilistic?

Cred că fiecare regizor ia decizii personale, dar mi se pare îmbucurător că sunt mai multe direcţii conturate. Nae Caranfil, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, toţi fac filme diferite. În prezent suntem mai aproape de public.

Cum aţi ajuns în SUA?

Am plecat în 2001, după o vizită iniţială în 2000. Am fost primită la una dintre universităţi şi am putut să predau Biologie în SUA, ca să-mi câştig existenţa.

Aţi prins gustul filmului cu scurtmetrajul „The Sun and the Moon”...

Mi-am luat diploma de licenţă cu el. A fost foarte greu să reproduci România, într-un platou din Los Angeles. E un film de 12 minute, alb-negru, făcut pe peliculă, despre un cuplu care lucrează în schimburi diferite, doi tineri care nu apucă să se întâlnească. A fost selectat şi la câteva festivaluri şi pot să îl aduc şi în România.

Ce aţi învăţat în SUA, ca om de film?

Americanii sunt îndreptaţi spre partea comercială. Nu e rău, e o opţiune. Cred că e foarte bine să existe industrie de film, să se facă un produs dorit, cumpărat. Acolo ai foarte multă libertate, dar din cauza asta trebuie să fii extrem de responsabil.

Mi-am dat seama că fondurile nu vin de la instituţii sau de la Guvern. Întotdeauna, la mijloc sunt banii cuiva care o să îţi ceară socoteală şi e treaba ta să îl convingi pe cel care îţi dă bani că vei face ceva valoros. Niciodată nu îţi poţi permite să risipeşti nimic fără să dai socoteală cuiva.

Cum a criticat-o pe Sarah Palin

Cum aţi ajuns să fiţi colaborator al unuia dintre cele mai faimoase bloguri din lume, Huffington Post?

În timpul campaniei electorale, cei care se ocupau de blog căutau corespondenţi străini, care să spună cum se văd alegerile din exterior. Eu le-am scris un mic material despre ce înseamnă pentru mine America şi de ce să voteze cu Obama – şi aşa am fost invitată să mai scriu.

După ce Obama a câştigat, în stil pur românesc, m-am lăsat. Unul dintre articole conţinea un mesaj foarte dur la adresa lui Sarah Palin, deoarece a spus ceva de genul: „Vă imaginaţi pe ce se duc banii? Se cheltuiesc bani pe cercetări pe musculiţa de oţet”. Ea zicea chestia asta la un eveniment în care era vorba de cercetare în privinţa copiilor. Ea nu ştia că pe musculiţa asta se fac cercetările pentru prima dată, pentru a putea continua mai apoi pe copii.

Din programul TIFF de astăzi

-Cinema Victoria ora 17.00: Cea mai fericită fată din lume (România)
-Cinema Republica ora 18.00: Il Divo (Italia)
-Cinema Auditorium ora 18.30: Apărarea chineză (Ungaria)
-Cinema Republica  ora 20.30: Hai noroc! (Ungaria)
-Cinema Auditorium ora 21.00: Maestrul de scrimă (Spania)
-Cinema Echinox ora 21.30: Contesa (Franţa/Germania)
-Cinema Drive In  ora 22.00: JCVD (Belgia/Luxemburg/Franţa)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite