Ceaţă şi zăpadă încă trei zile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsorile din ultima vreme au paralizat sud-estul ţării
Ninsorile din ultima vreme au paralizat sud-estul ţării

Poleiul a făcut victime pe şosele, ninsorile vor continua, dar temperaturile sunt în creştere. Din cauza poleiului, o cursă cu navetişti care circula pe ruta Cogealac - Constanţa a lovit ieri un utilaj de deszăpezire. Accidentul s-a soldat cu doi morţi şi opt răniţi.

Codul galben de ninsori şi de intensificări ale vântului din cele şase judeţe din sud-estul ţării a fost ridicat azi-dimineaţă la ora 03.00. Condiţiile meteo nefavorabile din Dobrogea au dat bătăi de cap şoferilor şi au favorizat producerea accidentelor.

Cursa cu navetişti care circula pe ruta Cogealac - Constanţa a lovit ieri-dimineaţă, în dreptul comunei Lumina, un utilaj de deszăpezire. Autocarul transporta 30 de pasageri.

Doi dintre ei au murit pe loc, iar alţi opt au fost răniţi. Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că impactul s-a produs din cauza neatenţiei şoferului de autobuz şi a poleiului de pe şosea.

Cele două victime decedate sunt agentul de pază Ionel Ioniţă, 30 de ani, din localitatea Fântânele, şi frizerul Nicolae Chiriţă, 53 de ani, din Tariverde, judeţul Constanţa. Soţia lui Ioniţă se afla într-un microbuz de serviciu, care circula în spatele autobuzului. 

Pe de altă parte, ieri după-amiază, imediat după instituirea codului galben de ninsori şi viscol, conducătorii auto mergeau orbeşte pe Autostrada Soarelui pentru că panourile electronice montate în zona Bucureşti, Fundulea ori Lehliu nu funcţionau. Drumul dintre Capitală şi Drajna, de aproximativ 100 de kilometri, era parcurs în peste două ore. Singurul utilaj de deszăpezire rula în parcarea Centrului de Informare de la kilometrul 20.

Meteorologii atenţionează că, deşi am scăpat de codul galben, ninsorile nu ne părăsesc. Şi astăzi va continua să ningă în nord-vestul ţării, mai ales în timpul zilei.

În restul teritoriului, izolat va fulgui. La noapte, în zonele din interiorul arcului carpatic, vremea devine geroasă, iar vântul continuă să prezinte intensificări în Dobrogea, dar şi la munte. Se va forma polei şi în următoarele zile deoarece dimineaţa şi noaptea, mai ales în zonele joase, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu chiciură.

Temperaturile maxime de azi vor ajunge la 3 grade Celsius, iar mâine, minimele vor coborâ până la -13 grade. În Capitală, temperaturile maxime nu vor depăşi un grad Celsius, iar dimineaţă va fi ceaţă.

Va ninge în nordul, vestul şi centrul ţării

Mâine va continua să ningă local, mai ales seara şi noaptea în vestul, nordul şi centrul ţării. În Maramureş şi la munte însă va ninge pe arii mai extinse decât în restul ţării.

Temperaturile maxime se vor încadra între -4 şi 4 grade. Acestea vor mai creşte puţin de la o zi la alta.  Joi, vremea va deveni frumoasă, maximele ajungând şi la 7 grade Celsius, iar vineri tendinţa se va păstra.

Prognozele - subiect de discuţie în Parlament

Vicepreşedintele Comisiei de administraţie şi mediu a Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a discutat ieri cu directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, despre felul în care se fac prognozele meteorologice pe termen lung. Materialul furnizat de ANM  pe această temă urmează să fie analizat în comisie.

Întâlnirea a avut loc după ce mai ­mulţi reprezentanţi ai presei i-au semnalat deputatului faptul că prognozele pe lungă durată date la sfârşitul anului trecut pentru această iarnă nu conţineau date cu privire la temperaturile foarte scăzute care s-au înregistrat în ultima vreme.

Prognozele pe lungă durată anunţau o iarnă „blândă", cu temperaturi de peste 15 grade Celsius, dar realitatea a fost cu totul alta. România a fost paralizată încă de la sfârşitul lui decembrie de troienele de zăpadă, iar mercurul din termometre a îngheţat la -34 de grade în judeţele Covasna şi Harghita.

Au contribuit Ioana Popa, Petronel Tudor şi Emilia Sava 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite