Ceartă pe călimara lui Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O angajată a Muzeului Literaturii, sancţionată pentru că a împrumutat unele exponate, a dat în judecată instituţia. Ioana Coşereanu a reuşit să-şi spele imaginea în justiţie şi a obţinut anularea sancţiunii. Între timp, s-a transferat la un alt muzeu.

Femeia îndeplinea funcţia de şef de serviciu în cadrul Muzeului Literaturii Române (MLR), când directorul Dan Jumară a sancţionat-o cu o mustrare, reproşându-i că a tratat cu neglijenţă câteva exponate de valoare.

Practic, Ioana Coşereanu a împrumutat mai multe obiecte de patrimoniu unor muzee din Moldova, cu ocazia diverselor evenimente culturale. Mai exact, i s-a reproşat că a făcut acest lucru fără să ceară permisiunea şefilor. Astfel, ea a trimis La “Muzeul Brăilei” pentru manifestarea “Zilele Eminescu”, 20 de exponate, iar la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, alte 14 obiecte.

Călimara lui Kogălniceanu, la Bârlad


Printre obiectele împrumutate se aflau un clopoţel din bronz şi o călimară de cristal care au aparţinut lui Mihail Kogălniceanu, precum şi un serviciu de cafea folosit de poetul Vasile Alecsandri.

Muzeografa susţine că obiectele nu aveau totuşi valoare de tezaur şi că nu şi-a depăşit atribuţiile. „Nu erau abateri disciplinare, ci acţiuni specifice postului în care eram angajată. Eu aveam atribuţii în ceea ce priveşte transferul bunurilor şi colaborarea la realizarea unor expoziţii temporare, cum a fost cazul de faţă”, a precizat Coşereanu, în plângerea adresată judecătorilor.

„A primit o sancţiune minimă”

Pe de altă parte, directorul MLR spune că Ioana Coşereanu şi-a depăşit atribuţiile. „Fără îndoială, conducerea trebuia să-şi dea acordul pentru a fi date acele obiecte. A primit o sancţiune minimă, care nu o afectează în niciun fel, nu i s-a tăiat din salariu”, a declarat Dan Jumară.

Cu toate acestea, magistraţii Tribunalului Iaşi au decis să admită contestaţia Ioanei Coşereanu şi să anuleze decizia de sancţionare. Sentinţa nu este însă definitivă. “Probabil vom ataca decizia instanţei”, a declarat directorul MLR.

Exponatele trimise la Bârlad

Clopoţel de bronz aparţinând lui Mihail Kogălniceanu

Călimară de cristal cu cap de cupru aparţinând lui Mihail Kogălniceanu

Trusă de cupru pentru ceai şi cafea, aparţinând lui Vasile Alecsandri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite