Cealaltă moştenire a lui Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moştenitorii lui Păunescu,de la stânga la dreapta: fiica Ioana,soţia Carmen Păunescu,fiica Ana-Maria şi fiul Andrei
Moştenitorii lui Păunescu,de la stânga la dreapta: fiica Ioana,soţia Carmen Păunescu,fiica Ana-Maria şi fiul Andrei

Numeroasele proprietăţi imobiliare, bijuterii şi opere de artă ale familiei Păunescu vor fi împărţite între cei doi copii din căsnicia cu poeta Constanţa Buzea, Ioana şi Andrei, şi actuala soţie, Carmen şi fiica lor Ana-Maria. Adrian Păunescu nu a lăsat în urma lui numai poezie. În declaraţia de avere a senatorului Păunescu, din 2008, acesta era proprietarul a nouă imobile, nouă  terenuri, bijuterii şi opere de artă.

Moştenitorii averii lăsate de poetul Adrian Păunescu se pregătesc pentru succesiune. Deocamdată nimeni nu vrea să facă vreo revendicare în public, în speranţa înţelegerii în sânul familiei. „Nu mi se pare important în acest moment şi, oricum, nu cred că este treaba presei să se intereseze de aşa ceva", declara, ieri, pentru „Adevărul", Andrei Păunescu.

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi, la gala 1.000 a strâns peste 50.000 de oameni

Averea lui Adrian Păunescu nu a fost niciodată un fapt precis, măsurabil în cifre, ci, mai degrabă, un subiect de ipoteze. De-o parte s-au aflat contestatarii poetului, cei pentru care ultimele decenii ale carierei lui Păunescu pot fi rezumate prin cuvintele „oportunism" sau „înavuţire". De cealaltă parte au fost chiar declaraţiile publice ale omului politic şi poetului Adrian Păunescu, prin care se referea la situaţia sa personală folosind epitete precum „dezastru" sau „umilinţă". Singura urmă exactă ce poate contura averea lăsată în urmă de Adrian Păunescu este ultima sa declaraţie de avere, completată în 2008, când acesta era senator PSD. Cifrele prezentate în documentul oficial prezintă însă o situaţie materială deloc „umilă".

Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, în aplauzele a mii de oameni

Mormintele scriitorilor, călcate în picioare de fanii lui Păunescu

Păunescu, lipit de marii clasici

Poetul arădean Iulian Petrescu a compus astăzi o poezie în memoria lui Adrian Păunescu

AUDIO Ultima emisiune în direct a lui Adrian Păunescu a fost difuzată de Radio Reşiţa

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

Poetul latifundiar

În ultima declaraţie de avere, depusă în calitate de senator, în 2008, Adrian Păunescu figura ca proprietar a nouă terenuri şi a tot atâtea clădiri. Cele mai importante terenuri erau cele agricole, în comuna Bârca, judeţul Dolj (aproximativ 20 de hectare), în timp ce din rândul clădirilor deţinute se detaşa, ca valoare, casa din Capitală, de pe strada Dionisie Lupu, evaluată la cel puţin un milion de euro. Alături de aceasta din urmă, Păunescu mai deţinea trei apartamente (Bucureşti, Vatra Dornei şi Craiova), două case de locuit (Bârca şi Tâncăbeşti) şi trei case de vacanţă (Breaza, Roşia Montană şi Bragadiru).Un capitol important al declaraţiei consta în prezentarea bijuteriilor familiei, a tablourilor şi icoanelor lăsate moştenire, estimate la 22.000 de euro.

Vila din strada Dionisie Lupu, sectorul 1 al Capitalei, valorează cel puţin un milion de euro Foto: click!

Vila din strada Dionisie Lupu, sectorul 1 al Capitalei, valorează cel puţin un milion de euro Foto: click!

Sursele alternative de venit: politica şi muzica

Cea mai importantă parte a veniturilor lunare ale lui Adrian Păunescu proveneau din salariul său anual de senator al României, în valoare de 53.433 de lei. La acesta se adăugau bani obţinuţi în calitate de profesor universitar la „Spiru Haret" (17.513 lei) şi director asistent al Fundaţiei Culturale „Iubirea" (6.324 lei). Tot la capitolul venituri obţinute pe baza drepturilor pe proprietatea intelectuală, Păunescu fusese plătit pentru diverse servicii efectuate pentru postul de televiziune „Realitatea TV" (28.000 de euro), Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (10.704 lei), revista de sport „Fanatik" (10.140 lei), precum şi Jurnalul Naţional şi Antena 3 (3.900 de lei).

Cum se împarte averea poetului în patru părţi

Potrivit Codului Civil şi Codului Familiei, în cazul în care Adrian Păunescu nu a lăsat un testament, averea acestuia ar urma să fie împărţită între soţia sa şi cei trei copii. Concret, jumătatea rămasă pe numele lui Adrian Păunescu după căsătorie ar urma să se împartă, din nou, în două jumătăţi egale. Una ar urma să-i revină soţiei, Carmen Păunescu (43 de ani), iar cealaltă ar urma să fie împărţită, în trei părţi egale, celor trei copii: Ioana (43 de ani) şi Andrei (41 de ani), din căsnicia poetului cu Constanţa Buzea, pe de-o parte, şi Ana Maria (20 de ani) , din căsnicia cu Carmen Păunescu. Potrivit datelor prezentate în ultima declaraţie de senator, averea rămasă în urma lui Adrian Păunescu s-ar ridica la peste trei milioane de euro.

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

Comuniştii au vrut să-l lase să moară pe Adrian Păunescu, în 1988, când a suferit o criză cardiacă la Buzău (VIDEO)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite