O înregistrare esenţială în care era demonstrat şantajul practicat de Dan Diaconescu a dispărut din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În rechizitoriul întocmit de procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Diaconescu se arată că o probă esenţială din dosar a dispărut şi că  s-a demarat o anchetă în acest caz, informează Mediafax.

Proba despre care se aminteşte în rechizitoriu este o înregistrare ambientală făcută cu un telefon profesional, depusă în 2005 ca probă-denunţ de omul de afaceri Paul Ţârdea, care ar fi redat şantajul la care acesta era supus.

Citiţi şi:

Dan Diaconescu: Procurorii îşi cereau scuze la mine: "Iartă-ne, dar pur şi simplu ne este frică"

EXCLUSIV Interceptări. Dan Diaconescu recunoaşte şantajul

Dan Diaconescu, trimis în judecată


"Încă din denunţul formulat de Ţârdea la data de 25 aprilie 2005 înaintea procurorului Parchetului Naţional Anticorupţie, Macovei Cătălin, rezultă faptul că denunţătorul a înregistrat personal, cu ajutorul telefonului său mobil, Nokia Communicator, o convorbire ambientală ce a avut loc în biroul său cu învinuitul Dan Diaconescu la data de 21 aprilie 2005. Martorul Ţârdea a pus la dispoziţia procurorului susamintit înregistratea respectivă odată cu formularea denunţului", notează procurorul Bocşan în documentul citat.

Potrivit sursei citate, la reluarea anchetei, în 2010, când a fost reaudiat, omul de afaceri a insistat că la dosar este o probă "solidă" a şantajului practicat de Diaconescu. Acesta se referea la interceptarea unei discuţii la care au participat trei persoane, respectiv omul de afaceri Paul Ţârdea, asociatul acestuia la jocul de la acea vreme Eurotombola, şi Dan Diaconescu. Potrivit acestuia, la dosar fusese depus şi telefonul mobil profesional folosit la înregistrarea discuţiei.

"Astfel, în declaraţia dată în 16 iulie, martorul Ţârdea arată că: «La scurt timp după acest moment, aflându-mă în biroul meu, am fost vizitat de Dan Diaconescu, nu mai îmi amintesc dacă la iniţiativa mea sau a lui. La discuţii am participat eu, Dan Diaconescu şi Micula Sorin. Am înregistrat discuţia respectivă cu un Nokia Communicator. În cursul discuţiei, Dan Diaconescu a precizat că, în schimbul sumei de 100.000 de euro, Ghezea nu va mai difuza niciun fel de chestiuni negative în legătură cu jocul Eurotombola. Nu mi-a precizat la momentul respectiv că acei bani ar fi trebuit să se plătească în baza unui contract de publicitate sau sponsorizare, ori în baza unui alt tip de contract comercial. Eu şi Sorin Micula i-am precizat lui Dan Diaconescu că nu dispunem, pentru moment, de o sumă atât de mare şi că, în câteva zile vom face rost de banii respectivi şi îl vom contacta»", le-a povestit omul de afaceri procurorilor, potrivit rechizitoriului.

DNA a dispus efectuarea unei anchete pentru depistarea acestei înregistrări ambientale, dar şi a telefonului mobil, pe care Ţârdea l-a cerut înapoi. Dosarul în care va fi cercetată dispariţia acestor probe va fi instrumentat tot de Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Procedându-se la verificarea existenţei mijlocului de probă (...) s-a constatat că acest mijloc de probă nu se regăseşte în conţinutul materialului probatoriu din cauză. Mai mult, la dosarul cauzei nu există niciun proces-verbal din care să rezulte preluarea de către procuror sau ofiţerii de poliţie judiciară a unei astfel de înregistrări predate de denunţător. Nu există nici proces-verbal cu privire la efectuarea descărcării respectivei înregistrări din telefonul mobil", mai notează magistratul Bocşan în actul de inculpare.

În rechizitoriu se mai arată că pentru a se folosi totuşi de acea probă, procurorul Bocşan a chemat la audieri vechea echipă de procurori din DNA, cu precădere cei care s-au ocupat de cazul Diaconescu în anul 2005 şi care au ascultat nemijlocit convorbirea înregistrată depusă la acea vreme de Ţârdea.

"Astfel, martorul Macovei Alexandru-Cătălin, având calitatea de procuror de caz la data săvârşirii faptelor, arată că: «La începutul anchetei, (...) denunţătorul Ţârdea Paul Petre mi-a prezentat un Nokia Communicator, pe care avea înregistrată o convorbire cu o persoană, despre care acesta afirmă că ar fi Dan Diaconescu. La vremea respectivă, nu cunoaşteam vocea lui Dan Diaconescu, dar ulterior, pe parcursul ascultării convorbirilor interceptate în cauză, am auzit vocea acestuia din urmă. Pot afirma cu certitudine că vocea de pe înregistrarea prezentată de Ţârdea Paul Petre era vocea lui Dan Diaconescu. În convorbirea pe care am auzit-o, direct de pe telefonul mobil al denunţătorului, cu toate că sunetul avea o calitate destul de proastă, îmi amintesc că interlocutorul lui Ţârdea, despre care am arătat mai sus că era Dan Diaconescu, pretindea suma de 100.000 de euro sau dolari pentru a nu se difuza informaţii compromiţătoare despre organizatorii unui joc televizat, prezentat la vremea respectivă pe posttul de televiziune Prima TV. De asemenea, interlocutorul lui Ţârdea făcea referire la suma de 3.000 de euro sau dolari, care ar fi fost deja plătiţi în contul sumei de 100.000 pretinşi»", se  aratăm în rechizitoriu.

La audieri a ajuns şi fostul procuror general adjunct al PNA, Horia-Adrian Miclescu, precum şi specialistul de la acea vreme din fostul PNA, Horia Georgescu, actual secretar general la Agenţia Naţională de Integritate.

În urma audierii celor trei, procurorul Bocşan conchide că înregistrarea dialogului ambiental purtat de omul de afaceri Ţârdea cu ajutorul telefonului mobil al acestuia, Nokia Communicator, seria 9000, a existat şi a fost înmânat de denunţător procurorului de caz Cătălin Macovei, că în convorbirea înregistrată de parte se putea identifica, fără dubii, vocea lui Dan Diaconescu şi că acesta cerea suma de 100.000 de euro de la denunţător pentru a pune capăt acuzaţiilor compromiţătoare la adresa acestuia şi a jocului televizat organizat de acesta.

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimiş în judecată de procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite