Ce înseamnă aderarea la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontierele au fost securizate
Frontierele au fost securizate

Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent de România au fost aprobate în cadrul grupului de lucru  de la Bruxelles. Urmează alte două „teste” şi votul Consiliului Miniştrilor de Interne.

Tehnic, suntem pregătiţi
Şeful departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu este optimist. „Dotările şi securizarea frontierelor româneşti, viitoare externe, ale Schengenului au fost bine puse la punct de aceea, în principiu, comisia de evaluare nu ne poate creea surprize negative. Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare de până acum este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte aplicarea tuturor regulilor şi măsurilor implementate de ţările membre, deciziile, declaraţiile adoptate şi acordurile de aderare ale statelor, precum şi Acordul Schengen şi Convenţia de Implementare a Acordului Schengen”, a spus Marian Tutilescu.

Aeroporturile Otopeni şi Timişoara, expertizate din nou
Singurul raport care recomandă reevaluarea ţării noastre este cel în domeniul infrastructurii aeroportuare. În urma evaluării din 15-18 noiembrie 2009 a celor două frontiere aeriene, aeroporturile internaţionale Henri Coandă Bucureşti şi Traian Vuia Timişoara, s-a recomandat separarea fluxurilor de pasageri Schengen şi non-Schengen. Misiunea de re-evaluare în acest caz este programată în perioada 15-17 noiembrie 2010. La aeroportul din Timişoara au fost finalizate lucrările la terminal. Şi la Bucureşti terminalul se apropie de inaugurare. Tot atunci experţii vor face o vizită şi la Punctul de Frontieră Stamora Moraviţa rutier şi feroviar pentru a averifica finalizarea lucrărilor de refacere a infrastructurii.


Test decisiv în decembrie
Evaluarea din 6-10 decembrie va „atârna greu” la raportul pentru aderarea ţării noastre la Schengen. În această perioadă reprezentanţii grupului de lucru de la Bruxelles vor vor analiza gradul de îndeplinire al standardelor Schengen a structurilor Ministerului de Interne, în domeniul SIS-SIRENE (Supplementary Information Request at National Entries).
Biroul SIRENE România a fost inaugurat, la jumătatea lunii septembrie, la Bucureşti. „Va fi analizat modul în care poliţia, poliţia de frontieră, jandarmeria şi alte unităţi ale MAI care au dreptul să acceseze acest sistem, ştiu să folosească baza de date Schengen. Experţii vor veni cu date pe care le vor da oamenilor noştri să le verifice. Tot în decembrie membrii grupului de la Bruxelles vor mai analiza şi activitatea Secţiei 1 Poliţie din Bucureşti, Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Argeş şi Iaşi precum şi cea a Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni. Vor fi însă şi alte vizite surpriză”, a mai spusTutilescu.

Date transmise în Baza Schengen
România începe peste două zile transmiterea datelor naţionale către sistemul informatic central al Spaţiului Schengen, a anunţat, marţi, secretarul de stat Marian Tutilescu.  “Datele vor fi transmise în calupuri, prin SISone4ALL, durata de încărcare a întregii baze de date urmând să dureze aproximativ trei zile, a explicat Tutilescu. Din 1 noiembrie, va fi transmisă în întreg Sistemul Informatic Schengen (SIS) copia bazei de date naţionale. Din 3-4 noiembrie, autorităţile române vor trece la producţia proprie a datelor în sistem, folosind ca soluţie intermediară SISone4ALL, din cauza întârzierilor în operaţionalizarea SIS II.
 
Miza
După eliminarea controalelor la frontierele din statele membre, din martie, anul viitor, trecerea frontierelor cu statele membre Schengen, poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul ţării. Tranzitarea se poate face, prin orice loc, la orice oră, iar cetăţenii statelor membre care călătoresc în Spaţiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. În prezent, potrivit Poliţiei de Frontieră,controalele la graniţele dintre România şi statele Schengen sunt minime şi constau în verificarea documentelor şi a eventualelor bagaje.
Spaţiul Schengen mai oferă cetăţenilor statelor membre libertatea şi prioritatea de a obţine un loc de muncă în raport cu statele terţe. 

Votul
Deşi, potrivit şefului departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, „din punct de vedere tehnic, din decembrie, ne putem considera deja în Schengen”, aderarea va fi decisă prin vot în Consiliul Miniştrilor de Interne ai statelor membre  şi „ ne trebuie unanimitate . Este adevărat, avem majoritatea de partea noastră, iar acest lucru este benefic”, a mai spus Tutilescu.
Este de ajuns însă, ca o singură ţară, din cele 25 membre, să voteze împotrivă şi România nu va intra, la 27 martie 2011, în Spaţiul Schengen. Unele surse spun că din cele 25 de ţări membre, două sunt nehotărâte în privinţa votului, iar alte două sunt împotriva noastră. Franţa şi Olanda sunt statele care consideră că nu suntem încă pregătiţi pentru aderare. Votul în defavoarea unei ţări trebuie însă motivat temeinic, iar cele două state ar pune problema combaterii corupţiei din justiţia românească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite