Ce facem cu „magazinele de vise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a cerut ieri elaborarea cât mai rapidă a unui proiect de lege prin care să se interzică aşa-numitele „drogurile legale“, dar iniţiativa pare a fi sortită eşecului. Iniţiativa legislativă ar putea fi aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, chiar dacă nu există un aviz al Comisiei Europene în acest sens.

Decesul unui tânăr consumator de plante etnobotanice a provocat o reacţie dură a prim‑minstrului Emil Boc. Acesta i-a cerut, ieri, ministrului Sănătăţii, în cadrul şedinţei de Guvern, să elaboreze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene.

„Aş vrea să mergem în regim de maximă urgenţă, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene pentru interzicerea plantelor etnobotanice", a declarat premierul. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, va trebui să prezinte chiar în următoarea şedintă de Guvern un proiect în acest sens.

În Parlament există un proiect de lege care prevede interzicerea comercializării, vânzării, distribuirii şi livrării produselor etnobotanice din plante sau combinaţii de plante cu efect halucinogen sau euforic. Încălcarea acestor prevederi s-ar putea pedepsi cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Lista plantelor interzise, până miercuri

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că actul normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen va fi gata până săptămâna viitoare. „Vorbim despre un act normativ care va modifica două legi, şi anume Legea 143/2000 privind prevenirea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea 339/2006 care vizează regimul juridic al plantelor şi substanţelor cu efecte halucinogene", a explicat ministrul.

Cseke Attila a mai spus că la redactarea acestui proiect lucrează experţi din mai multe instituţii, încă din ianuarie. „Lista, care va cuprinde substanţele şi plantele identificate până acum ca fiind dăunătoare, o vom prezenta, miercuri, Executivului", a declarat ministrul Sănătăţii.

Aviz de la Comisia Europeană

Reprezentanţii Guvernului ne-au declarat că s-a cerut deja un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la legea de interzicere a „drogurilor legale", dar că iniţiativa poate fi aprobată şi fără un răspuns din partea oficialilor europeni. Potrivit unui raport al Agenţiei UE pentru Droguri, produsele de tip „spice" au fost comercializate anul trecut în cel puţin nouă state membre UE. Ţări precum Germania, Austria sau Polonia au adoptat deja măsuri juridice de control sau de interzicere a acestor „droguri legale". Cu toate acestea, comercializarea plantelor etnobotanice în ţările UE continuă fără prea mari oprelişti.

Patronul Spice Shop: „Nu ne afectează nicio lege"

Gălăţeanul care a adus plantele etnobotanice în România nu-şi face probleme pentru soarta afacerii sale în ciuda tentativelor autorităţilor de a le scoate în afara legii.

Alin Rotaru, patronul Spice Shop, spune că afacerea nu este în pericol

image

„Magazinele de vise" au apărut, pentru prima dată în România în anul 2008, la Galaţi. Afaceristul care a creat o piaţă a ierburilor etnobotanice, gălăţeanul Alin Rotaru, a început vânzând acest tip de produse pe internet. În scurt timp, afacerea lui a explodat, magazinele de vise fiind înfiinţate în toate marile oraşe ale ţării.

Afacerea merge înainte

Alin Rotaru îşi vede liniştit de businessul său extrem de profitabil. „Nu suntem afectaţi de legile existente şi nici nu vom fi, indiferent de reglementările care vor fi introduse. Dacă se va emite o listă cu anumite plante interzise, nu e nicio problemă. Se vor scoate de pe piaţă altele, neincluse pe lista interzisă şi care vor putea fi comercializate fără nicio problemă. Orice lege ar intra în vigoare, pentru noi reprezintă doar o ştire. Nimic mai mult", a declarat Alin Rotaru, principalul distribuitor de plante etnobotanice din România.

Instrucţiuni nerespectate

Ierburile pentru vise sunt la mare căutare în rândul adolescenţilor. Pe ambalajul lor este menţionat faptul că sunt destinate studiului etnobotanic, însă, în realitate, toată lumea ştie că aceste ierburi se fumează.

În legătură cu tinerii care după ce îi „studiază" produsele ajung la Urgenţe cu hipertensiune arterială, tahicardie, dureri de inimă şi tulburări respiratorii, Alin Rotaru afirmă cu detaşare: „Nu e vina mea că, în loc să le dea foc într-o scrumieră, le fumează şi ajung să aibă efecte secundare". Adrian Obreja

Moarte suspectă în Capitală

Andrei Bălan (17 ani) din Bucureşti a murit, la începutul săptămânii, după ce a consumat plante etnobotanice, cumpărate de la un „magazin de vise" din Capitală, poliţiştii de la Serviciul Omoruri făcând cercetări privind acest caz. Anchetatorii au caracterizat decesul tânărului drept "moarte suspectă" şi fac cercetări pentru a stabili circumstanţele exacte ale incidentului.

Rezultatele autopsiei arată că adolescentul a suferit un edem pulmonar cauzat de intoxicaţie cu stupefiante. „Poliţiştii au găsit la domiciliul victimei, într-o scrumieră, o ţigară care a fost ridicată şi trimisă la expertiză", a declarat Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

În luna ianuarie, poliţiştii au controlat 42 de "magazine de vise" din 14 judeţe şi din Capitală. Cu această ocazie, au fost ridicate 572 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise spre expertizare laboratorului din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. Valeria Cupă

Cazuistică

Până acum s-au înregistrat 288 de cazuri de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care au ajuns în stare gravă, din cauza consumului acestor ierburi. „Nu este o foarte mare diferenţă între aceste plante şi droguri. Plantele etnobotanice conţin substanţe toxice otrăvitoare şi creează dependenţă", spune Clara Popescu, vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite