Ce au declarat noii miniştri la preluarea portofoliilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile noilor miniştri din Guvernul Boc la ceremonia de instalare în funcţie:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla: "Ceea ce îmi doresc eu de la acest mandat se bazează pe un parteneriat cu societatea medicală. (...) Îmi propun un parteneriat şi cu cetăţeanul, cu asiguratul, persoana care de fapt finanţează acest sistem şi doreşte să primească servicii medicale mai bune, iar obligaţia noastră, a Ministerului, este de a aduce politici sanitare care să vină în ajutorul cetăţeanului. Probabil vor trebui luate şi măsuri care, la prima vedere, vor fi nepopulare, dar cu cât lungim luarea acestor măsuri, cu atât problemele se vor lungi şi ele"

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea: "Nu am venit aici pentru funcţie, am venit aici pentru că ştiu care sunt problemele armatei. Sunt pregătit să mă lupt pentru a rezolva problemele armatei şi sunt susţinut de primul-ministru.

În 2010, problema cea mai serioasă a Armatei Române va fi lipsa resurselor. Este un an greu pentru toţi românii, dar în acest an greu nu trebuie să-i lăsăm în urmă pe militarii români angajaţi în teatrele de operaţii.

Gândul meu se îndreaptă astăzi, la numirea în funcţie, către militarii români dislocaţi în Afganistan şi în alte teatre de operaţii"

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, vrea să promoveze săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă privind taxa auto pentru a scăpa măcar de una din cele cinci proceduri de infringement motivate.

El a adăugat că programul Rabla va porni de la 1 ianuarie, iar în ce priveşte programul pentru înnoirea parcului de tractoare - ghidul de finanţare este finalizat, programul urmând să înceapă cât de curând.

Borbely vrea, de asemenea, să modifice legea apelor, "probabil peste două săptămâni", iar în ce priveşte ariile protejate, "mai întâi trebuie terminat studiul, pentru că, din păcate, suntem în urmă".

El a adăugat că a preluat şi pădurile, aşadar va coordona o echipă de 30.000 de oameni. "E bine că am preluat pădurile, pentru că e bine ca acestea să fie la un minister unde protecţia lor nu se bate cap în cap cu producţia. Vrem ca în următorii trei ani să împădurim circa 200.000 ha", a precizat Borbely.

În ce priveşte Roşia Montană, va analiza toată documentaţia şi nu va privi proiectul din punct de vedere politic, ci din cel al protecţiei mediului. "Vă asigur că această investiţie, dacă va porni, va fi pentru că voi avea 101% garanţia că va proteja mediul", a precizat Borbely.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a admis că are în faţă un nou an greu, dat fiind bugetul mic alocat Culturii şi cele 200 de şantiere deschise în toată ţara pentru refacerea obiectivelor de patrimoniu.

În ceea ce priveşte decizia de a scoate cultele din subordinea ministerului pe care îl conduce, Kelemen Hunor a comentat că "este o soluţie bună, cultele nu au ţinut întotdeauna de Ministerul Culturii", care nu va afecta activitatea ori bugetul instituţiei.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că este la curent cu probleme din minister, adăugând că va începe să lucreze la rezolvarea acestora în cel mai scurt timp.

Legat de „pila" de la Bruxelles, Dumitru a spus că faptul că funcţia de comisar european pe agricultură este ocupată de un român este un avantaj, dar va fi şi o mare responsabilitate pentru România.

„Sunt multe probleme de rezolvat în acest minister pe care îl cunosc de aproape 20 de ani. Sper să reuşesc cu echipa de aici, cu colegii de aici, pe o foarte mare parte îi cunosc, cred că avem o relaţie de încredere, să le rezolvăm. Vom începe din seara asta şi sper se fie un mandat de succes", a spus Dumitru.

Ministrul de Interne, Vasile Blaga: "În zona de ordine publică, obiectivul strategic este integrarea la 27 martie 2011 în spaţiul Schengen, astfel încât cetăţenii români să se bucure de toate drepturile pe care le au toţi ceilalţi cetăţeni ai statelor membre.

De noi se leagă creşterea capacităţii administrative, a tot ceea ce înseamnă administraţie locală şi centrală în România, dar mai ales administraţie locală.

Este adevărat, avem un program la care nu s-a lucrat şi îmi pare rău să vă spun acest lucru. Vin de la un minister unde programul naţional regional este primul pe tot ceea ce înseamnă contracte de finanţare, iar aici din păcate nici măcar evaluatorii nu sunt încă angajaţi.

Dar o să recuperăm acest lucru pentru că a creşte capacitatea administrativă, a realiza o descentralizare reală în România este un obiectiv pe care ni-l propunem".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite