Ce ar schimba cititorii adevarul.ro la actuala Constituţie: Nicio lege să nu poată acţiona retroactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modelul islandez i-a inspirat şi pe o parte dintre cititorii adevarul.ro care au postat pe site-ul nostru o serie de propuneri pentru modificarea Constituţiei.

Islanda este prima ţară din lume care îşi face Constituţia online. Astfel, până la sfârşitul lunii iulie, islandezii trimit propuneri online prin intermediul Facebook, Twitter şi Youtube, pentru modificarea Consituţiei, iar o parte dintre acestea se vor regăsi în viitoarea lege fundamentală a lor.

În România, proiectul de modificare a Constituţiei a fost dezbătut doar de politicieni, stârnind puternice critici din partea Opoziţiei. Cel mai probabil, în cazul unei revizuiri, cetăţenii vor fi chemaţi să spună doar "Da" sau "Nu" la un referendum.

În urma dezbaterii de miercuri de pe site-ul adevarul.ro cu privire la posibilitatea implementării în România a modelului islandez, o parte dintre cititorii adevarul.ro au postat o serie de propuneri pentru viitoarea Constituţie, unele dintre acestea regăsindu-se şi în proiectul trimis în Parlament de Traian Băsescu. 

"Cracterul licit al averilor, imunitatea parlamentară restrânsă, şi celelalte propuneri ale lui Traian Basescu ar face din statul român un stat mai modern", este de părere Lazăr.

Gheorghe pledează pentru "suspendarea inamvibilităţii judecătorilor, desfinţarea Consiliului Superior al Magistraturii şi drept de vot doar pentru cetăţenii care plătesc impozit pe venit".

Anca spune că "o imunitate parlamentară restrânsă a aleşilor ar fi foarte bună, dar să fie aplicată şi pentru preşedintele ţării", pentru că "toţi trebuie să răspundă şi să plătească pentru faptele lor".

Un cititor care s-a semnat cu "10 mai 1866" (proclamarea lui Carol I ca domnitor al României n.r.), propune schimbarea formei de stat din republică în monarhie constituţională.

Ionut Z propune schimbări ample: "o constituţie groasă cât biblia care să clarifice cu textele ei toate posibilele conflicte între instituţii, astfel încât să nu mai lase la latitudinea judecătorilor interpretarea acesteia. Vreau ca "litera" constituţiei să fie primordială şi nu "spiritul" acesteia, care este mereu interpretabil. Concret: să NU se mai prezume caracterul licit al averiilor, pedespsele penale să se cumuleze nu să se contopească, parlament unicameral cu maxim 300 reprezentanti, răspunderea magistraţilor pentru deciziile luate, introducerea curţilor cu juraţi care să hotărască vinovaţia sau nu mai ales când sunt judecate persoane publice influente, interdicţia de a folosi banii publici sau împrumutaţi de stat pentru consum, alariul de la stat să fie legat de cel din privat".

De cealaltă parte, Amero este de părere că viitoarea Constituţie a României ar trebui să stipuleze ca "un politician care a intrat în Parlament, fiind votat pe listele unui partid, în cazul în care-şi dă demisia din acel partid, să lase locul liber în Parlament" sau în locul său să vină un alt politician din acelaşi partid. "Nicio lege nu poate acţiona retroactiv", mai cere Amero.

Pe contul de Facebook al adevarul.ro, Silviu Craia a comentat pe articole:

"ARTICOLUL 4 (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi. =- Cuvantul "solidaritatea" trebuie schimbat sau sters.

ARTICOLUL 32 (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. ..... =- Si aici trebuie lucrat.

ARTICOLUL 35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. =- In loc de "recunoaşte dreptul" ar trebui "asigura".

ARTICOLUL 21 (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. =- Cativa ani nu mi se pare rezonabil.

ARTICOLUL 31 (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice. =- Trebuie lucrat la "informarea corecta".

ARTICOLUL 34 (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. =- Ce mai fac toaletele publice? Sa nu mai vorbesc despre gunoi.

ARTICOLUL 41 (3) Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore. =- Ce se afla peste 8 ore trebuie platit ca atare, sa fim seriosi nu prea se respecta.

ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
"

Tot pe Facebook, Anomis Andreea cere "un act rezonabil, de bun simţ, privind adopţiile celor orfani/maltrataţi/lăsaţi de izbelişte".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite